Hopp til innhold

Konservativ og radikal KrF-er utfordrer Bollestad som leder

Tydelige konservative meninger om både pride og abort, og radikale klimaløsninger som atomkraft, har gjort Truls Olufsen-Mehus synlig. Nå blir han pekt på som ny leder i KrF.

Truls Olufsen-Mehus i Finnmark KrF.

Truls Olufsen-Mehus (KrF) er en av to som kan bli den neste lederen i KrF.

Foto: Rino Engdal / KrF

– I enkeltsaker har jeg fått til å bryte lydmuren, sier Truls Olufsen-Mehus.

Han er fra Hammerfest og er lansert som en av to kandidater som nå kjemper om å bli ny leder i Kristelig Folkeparti.

Den andre kandidaten er Olaug Bollestad, som har fungert som leder siden Kjell Ingolf Ropstad gikk av i september.

Saken ble først omtalt i avisa Dagen.

Flere fylkespartier anbefaler Olufsen-Mehus som kandidat, og peker på ham som en som kan gi KrF den fornyelsen partiet trenger.

– Det er veldig hyggelig å bli anbefalt. Jeg har takket ja fordi jeg har fått så mange varme anbefalinger fra hele landet, sier Olufsen-Mehus.

– Det er veldig mange i partiet som ønsker en form for fornyelse.

Olufsen-Mehus er fylkesleder for Troms og Finnmark KrF, men er relativt fersk i politikken. Han har gjort lynkarriere som fast medlem av kommunestyret i Hammerfest de siste to årene.

Hvem blir den neste lederen i KrF? Olaug Bollestad eller Truls Olufsen-Mehus

Olaug Bollestad (KrF) må knive om lederstillingen i partiet mot Olufsen-Mehus fra Hammerfest.

Foto: NRK

Twitter-storm etter pride-meninger

Olufsen-Mehus er «en tydelig røst som fremmer KrFs politikk på en tydelig måte», ifølge en av anbefalingene.

I valgkampen kom han med flere utsagn, blant annet om sin motstand mot Pride-parader og regnbueflagget, noe som skapte storm på Twitter.

Twittermelding om Truls Olufsen-Mehus.
Twittermelding om Olufsen-Mehus.
Twittermelding om Truls Olufsen-Mehus.

Ordbruken hans er den samme som man finner hos Europas kristenkonservative, ifølge Christian Lomsdalen, nestleder i Human-Etisk Forbund.

I et debattinnlegg i Nettavisen skriver han at Olufsen-Mehus og hans meningsfeller prøver å erobre offerrollen ved å male et fiendebilde av homofile, kvinner og etniske minoriteter.

Olufsen-Mehus mener oppmerksomhet han fikk for sine tydelige meninger, er grunnen til at nettopp han har fått tillit som lederkandidat.

– De har likt måten jeg har stått i disse nasjonale debattene på.

FINNMARK: KrF-politikar Truls Olufsen-Mehus til orde for to kjernekraftverk «lengst nord i landet». – Atomkraft er framtida, seier han til NRK.
Foto: KRF

Vil ikke forby homoterapi

I VGs valgomat for årets valg kunne du se hvor enig eller uenig du var med de ulike stortingskandidatene.

Olufsen-Mehus er helt uenig i at Norge skal utvide grensen for selvbestemt abort, som i dag er i uke 12 av svangerskapet. Han mener vi trenger en fostervernlov som regulerer når fosteret får rettigheter.

Han er også uenig i at «homoterapi» skal forbys, da han mener «det foregår i så liten skala».

Olufsen-Mehus har også fått oppmerksomhet for sine tanker rundt klimapolitikken. Han har tatt til orde for at Norge bør satse på atomkraft, og ser gjerne for seg at det bygges to kjernekraftverk lengst nord i landet.

– Atomkraft er fremtiden, sa han i august.

Ble kristen etter gaming med prest

Olufsen-Mehus ble kristen først i voksen alder og døpte seg som 33-åring. Det var etter han begynte å spille dataspill sammen med prest Vegard Loke Rønning.

– Når du har soknepresten foran deg, så er det spennende å stille spørsmål som «Er det sant at ...?», sa han til avisa Dagen i 2019.

Etter en stund ble presten lei av å være nødt til å forklare alt til ham. Olufsen-Mehus ble derfor nødt til å lese Markusevangeliet. Etter det kunne de begynne å diskutere.

– Jeg leste som om jeg var Jesu kommunikasjonsrådgiver, som hadde som mål å spre hans ord.

NRK spør ut alle ni listetopper i Troms før valget. Her kan du bli nærmere kjent med stortingskandidat Truls Olufsen-Mehus fra Kristelig Folkeparti.

NRK spør ut alle ni listetopper i Troms før valget. Her kan du bli nærmere kjent med stortingskandidat Truls Olufsen-Mehus fra Kristelig Folkeparti.

Kommunikasjonsansvarlig i valgkomiteen til KrF sier at det kan komme flere navn enn Olufsen-Mehus og Bollestad. Valget om hvem som blir innstilt som leder skjer i starten av november. En endelig avgjørelse skjer på landsmøtet.