Hopp til innhold

Tromsø revurderer vennskapsavtale med Gaza etter Hamas' angrep på Israel

Mens Gaza by forbereder seg på bakkeinvasjon fra Israel, forbereder kommunepolitikerne i Tromsø seg på å ta stilling til om vennskapsavtalen mellom byene skal avsluttes.

Raketter avfyres fra Gaza mot Israel 10. oktober

Hamas startet angrepet på Israel 10. oktober med et større rakettangrep fra blant annet Gaza by. Nå har israelske myndigheter bedt sivile forlate byen, i forkant av en ventet bakkeinvasjon.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

– Hamas holder nå igjen egne innbyggere som menneskelige skjold mot Israel. De er i realiteten styresmaktene i Gaza by. Det sier seg selv at vi ikke kan ha en slik samarbeidspartner, sier Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp).

Mens Israel forbereder det som ser ut til å bli et bakkeangrep på nordre del av Gaza, har Tromsø-politikerne begynt å diskutere fremtiden til den 22 år gamle vennskapsbyavtalen med Gaza by.

I 2022 sa Tromsø opp tre vennskapsbyavtaler med russiske byer, med begrunnelsen at de var kontrollert av Putins parti.

Les også Mener at flere bør gjøre som Tromsø og avslutte avtaler med russiske vennskapsbyer

Ishavskatedralen, Tromsdalen, Tromsø, by, Tgrmsøbrua, vinter, skumring, stemning

Etter at Hamas' militære styrker gjennomførte massedrap på israelske sivile, og tok kvinner og barn som gisler tilbake til Gaza by, vil enkelte kommunepolitikere i Tromsø nå revurdere vennskapsavtalen.

Hamas har kontrollert lokalstyremyndighetene i Gaza by siden 2007. I mai 2022 besøkte Hamas' utpekte ordfører fra Gaza by Tromsø, og fornyet vennskapsavtalen mellom byene.

Gaza 10. oktober etter israelske angrep.

Samme dag som Hamas brukte Gaza by som utskytningsbase for et rakettangrep mot Israel, bombet det israelske flyvåpenet bydelene der rakettene ble skutt ut fra.

Foto: BELAL AL SABBAGH / AFP

Hamas-kontrollert vennskapsby

I 2001 inngikk daværende ordfører i Tromsø, Herman Kristoffersen (Ap), vennskapsavtale med Gaza by. Byen var på den tiden kontrollert av Fatha-partiet, som Arbeiderpartiet har hatt lang tradisjon for å samarbeide med.

I januar 2006 vant det islamistiske Hamas overraskende valget til den lovgivende forsamlingen i de palestinske selvstyreområdene.

Dette utløste en intern borgerkrig mellom væpnede grupper kontrollert av Hamas og Fatah-partiet.

Les også Hamas-angrepet på Israel

A woman reacts at the site where a rocket launched from the Gaza Strip landed in Tel Aviv

I juni 2007 gikk Hamas til angrep på Fatahs lokale tillitsvalgte på Gazastripen og tok kontroll over det ene selvstyreområdet.

Ledende Fatah-skikkelser på Gaza ble enten henrettet, fengslet eller sendt i eksil. Ifølge Amnesty International gjennomførte Hamas lignende utrenskninger med bortføringer, henrettelser og tortur av Fatah-sympatisører på Gazastripen i 2014.

Siden 2006 har Hamas ikke avholdt lokalvalg på Gaza. I stede gjennomfører medlemmer av Hamas valg til islamistiske Shura råd som innsetter lokalstyresmakter i Hamas-kontrollerte områder.

Bjørn-Gunnar Jørgensen, ordførerkandidat for FrP i Tromsø, i Tromsø sentrum.

Gruppeleder for Frp i Tromsø, Bjørn-Gunnar Jørgensen, har i flere år tatt til orde for å avslutte samarbeidsavtalen med Gaza by.

Foto: Aurora Berg / NRK

Frp: – Samarbeidet må avsluttes umiddelbart

Bjørn-Gunnar Jørgensen er gruppeleder for Tromsø Frp og tok allerede i 2013 til orde for å avslutte det 22 år gamle vennskapsbysamarbeidet med Gaza.

Han mener siste ukers hendelser levner liten tvil om at samarbeidet med Hamas-kontrollerte Gaza by bør avsluttes umiddelbart.

– Vi skal ikke ta stilling til en sånn type konflikt, det må stat og regjering ta seg av. Det er ikke opp til en liten kommune som oss, langt mot nord, å ta stilling i en slik konflikt.

Les også Palestinere drept i Gaza mens de flyktet sørover

Denne videoen skal vise mennesker drept i flukt i Gaza by

Han mener avgjørelsen med å avslutte vennskapsavtaler med russiske byer i 2022, også bør få følger for vennskapsavtalen med Gaza by.

– Etter vi sa opp alle vennskapsbysamarbeidene i Russland, er det ingen grunn til å holde på dette samarbeidet heller.

Maja Sojtaric

Politisk redaktør, og kommentator i Nordlys, Maja Sojtaric mener Tromsø må avslutte samarbeidet med den Hamas-kontrollerte Gaza by.

Foto: Sofie Dege Dimmen / NRK

Sojtaric: – På høy tid å avslutte

Også Nordlys' politiske kommentator Maja Sojtaric har tatt til orde for at Tromsø bys 22 år gamle vennskapsbyavtale med Gaza bør avsluttes, etter Hamas' brutale angrep mot israelske militære og sivile mål lørdag for snart to uker siden.

– Et formalisert samarbeid med Gaza by i prinsipp er et formalisert samarbeid med Hamas, skriver Sojtaric i en leder som utløste debatt i Tromsø denne uken.

Hun mener det er naivt å tro at Tromsøs vennskapsavtale skulle utgjøre en forskjell i den betente Israel-Palestinakonflikten.

– Det er oppriktig naivt av en by nord for polarsirkelen å tro at vår solidaritet med lidende sivile er tjent med et samarbeid med Hamas.

Hamas ordfører i Tromsø

I mai 2022 kom den Hamas-valgte Dr Yahya Al-Sarraj til Tromsø og fornyet vennskapsavtalen mellom Tromsø og Gaza by.

Foto: Tromsø kommune

Fornyet avtale med Hamas-ordfører

I 2012, tre år etter massedrapene på Fatah-medlemmer på Gaza, mottok Tromsø kommunes ungdomssentre økonomisk støtte fra utenriksdepartementet, Troms fylke og Tromsø kommune for å starte samarbeid med partnere i Gaza by.

Prosjektet fikk fornyet støtte i ytterligere fire år.

I 2019 Innsatte Hamas Dr. Yehya Sarraj som ordfører, til protester fra Fatah og PLO som mente utvelgelsen var ikke-demokratisk.

I mai 2022 kom Sarraj til Tromsø og etablerte et nytt ungdomsprosjekt i regi av den lokale ungdomsinstitusjonen TVIBIT, og fornyet samarbeidsavtalen med Tromsø kommune.

I august 2022 ble Dr. Yehya Sarraj beskyldt, av den israelske hæren, for å stille kommunal grunn i Gaza by til rådighet for utskytingsramper brukt i angrep på Israel.

Beskyldningene ble senere avvist av Sarraj.

Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, vil bruke tid på avgjørelsen.

Foto: Terje Pedersen

Ap: Vil vurdere avtalen på nytt

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap), sier vennskapsavtalen fra 2001 er tuftet på «solidaritet, vennskap og fred».

– Så er det kommet en situasjon der Hamas, som er en terrororganisasjon, har gjennomført dette grusomme angrepet på israelske sivile. Dette bryter med alt det som vi står for både i Tromsø og Norge, sier Wilhelmsen.

NRK har møtt folk på gata i Tel Aviv i Israel, for å høre hva de tenker om den pågående krigen mellom Hamas og Israel.

NRK har møtt folk på gata i Tel Aviv i Israel, for å høre hva de tenker om den pågående krigen mellom Hamas og Israel.

Han mener også det er problematisk at det ikke er gjennomført lokale valg, siden Hamas' maktovertagelse på Gaza i 2007.

– Det er selvsagt vanskelig å skulle samarbeide med en ordfører i en by, som er satt inn av Hamas, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen sier Tromsø Arbeiderparti vil bruke litt tid på å vurdere om vennskapsavtalen mellom Tromsø og Gaza by bør avsluttes.

Anne Berit Figenschau

Høyres gruppeleder Anne Berit Figenschau sier partiet ikke har tatt en beslutning om de vil avslutte vennskapsavtalen med Gaza by.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Høyre: – Vi følger med på debatten

Høyres gruppeleder Anne Berit Figenschau sier partiet ikke har diskutert vennskapsavtalen enda.

– Vi følger med på debatten og skal ta en intern diskusjon i kommunestyregruppen før vi lander på hva som skal bli vår holdning, sier Figenschou.

Pål Julius Skogholt

SVs gruppeleder Pål Julius Skogholt sier partiet ikke ønsker å avslutte vennskapsavtalen med Gaza by.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Svs gruppeleder Pål Julius Skogholt mener vennskapsavtalen bør fortsette, uansett hvem som styrer byen.

Det er viktig å snakke med alle i en slik konflikt. Selv om kanskje noen av ungdommene som kommer til Tromsø, i lys av samarbeidet, er tilknyttet Hamas, er det viktig å også ha en dialog med dem, sier han.

Han understreker samtidig at det ikke vil får betydning for det politiske samarbeidet mellom Ap og SV, om Arbeiderpartiet går for å avslutte vennskapsavtalen.

– Jeg kan ikke se at dette skulle ha noe å si for samarbeidet vårt i Tromsø. I tillegg er jeg enig med Gunnar Wilhelmsen at det er åpenbare problematiske aspekter ved å beholde en slik samarbeidsavtale så lenge Hamas styrer Gaza by, sier Skogholt.

Joakimsen og Stenvaag

Peder Joakimsen er gruppeleder for Rødt i Tromsø, og er en del av samarbeidspartiene til Aps ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Rødt: – Et vennskap kan være problematisk

Gruppeleder for Rødt, Peder Joakimsen, er selv tidligere leder i Palestinakomiteen. Han mener avtalen først og fremst er basert på kulturutveksling mellom ungdom, og at Hamas ikke har noe påvirkning på avtalen.

– Dette er en vennskapsavtale inngått mellom administrasjonene og ordførerne i begge byene. Å blande inn Hamas og deres aksjoner er å vri på hva som er meningen med slike vennskapsavtaler, mener Joakimsen.

Les også Ble skutt av Hamas – har venner som er gisler

tormod-Israel

Han ønsker ikke å svare på hva Rødt velger å gjøre, om Ap går for å avslutte samarbeidet og kaller spørsmålet «hypotetisk».

Joakimsen er sterkt kritisk til å avslutte vennskapsavtalen mellom Tromsø og Gaza by, spesielt på grunn av den prekære humanitære situasjonen byen står ovenfor.

– Jeg synes det er veldig viktig at vi tar vare på våre venner når de er i nød. Et vennskap kan være problematisk og vanskelig, men når det virkelig gjelder, det er da det betyr noe, avslutter Joakimsen.