Hopp til innhold

– Vi har store forventninger til kinesisk investor

Om få uker kommer den kinesiske milliardæren Huang Nubo til Troms for å besøke eiendommen han skal kjøpe i Lyngen.

Sølvi Jensen

Ordfører Sølvi Jensen i Lyngen har tro på investeringsplanene til kinesiske Huang Nubo.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Ola Giæver jr

Ola O. K. Giæver Jr. vil selge 1000 dekar i Lyngen til kinesisk investor.

Foto: Trygve Hongset / NRK

Den rike investoren har planer om å kjøpe en 1000 dekar stor tomt fra forretningsmannen Ola O.K. Giæver JR. Her skal han bygge et luksuriøst feriested for rike kinesere.

Lokalsamfunnet i Lyngen har store forventninger til det kinesiske oppkjøpet.

– Som ordfører har jeg jo store forventninger til at vi skal få investeringer i Lyngen. Vi har blitt fortalt at med dette salget så vil vi få investeringer i et turistanlegg. det blir kan skje ikke i år eller enste år, men det kommer nok. Det er jeg sikker på. Jeg har tro på dette, sier ordfører i Lyngen, Sølvi Jensen.

Både hun og Giæver har tro på at de planlagte utbyggingene vil gå i orden.

seljevik lyngen

Luksusturisme

Det var i mai det ble kjent at styrtrike Huang Nubo ønsket å kjøpe eiendommen i Seljevika som ligger rundt fire kilometer fra Lyngseidet.

Den gangen ble det sagt at Huang har planer om å investere til sammen 660 millioner kroner på anlegg i Norge.

Huang Nubo

Forretningsmann og investor Huang Nubo satser på luksusturisme i Norge.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

– Det vil være turisme av en slik kvalitet som vi trolig aldri har sett i Norge før. Både når det gjelder lokaliteten og servicen, og det skal ligge i Lyngen, Sa Giæver til NRK den gang.

Han forteller at turistanlegget vil skape et betydelig antall arbeidsplasser i Lyngen.

Besøker Lyngen

Etter planen skulle Huang kommet på besøk til Lyngen nå, i forbindelse med en utstilling i Bergen. Dette besøket er utsatt, og investoren kommer i stedet til Lyngen om noen uker.

Huang fikk også oppmerksomhet i norsk media, da det i vår ble kjent at hans selskap Zhongkun Investment Group (ZK) hadde lagt inn et bud på eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard.

Ble advart mot Huang

Flere Kina-eksperter gikk da ut og advarte Norge mot å la Huang få kjøpe eiendommer i Norden. Et av argumentene var at Nubos oppkjøp gir regimet i Nia mulighet til å få et fotfeste i Polhavet.

Etter kontroversen rundt det planlagte Svalbard-kjøpet fortalte Huang Nubo til NRK at han trodde det første intervjuet om tomta på Svalbard handlet om eiendommen i Lyngen, og at han aldri hadde planer om kjøp på Svalbard.