Hopp til innhold

– Kinesisk milliardær har kjøpt 1000 mål i Troms

Den kinesiske milliardæren Huang Nubo skal ha kjøpt et område på 1000 mål i Lyngen i Troms.

Huang Nubo

Milliardæren Huang Nubo og selskapet Zhongkun Investment Group gjør flere fremstøt i Norge, deriblant i Lyngen og på Svalbard.

Foto: LIU JIN / Afp

Ola Giæver

Ole Giæver og hans selskap Giæver Invest ønsker å investere i Lyngen, sammen med det kinesiske selskapet Zhongkun Investment Group.

Foto: Trygve Hongset

Den kinesiske milliardæren Huang Nubo skal nå ha kjøpt et område på 1000 mål i Lyngen i Troms, ifølge Nordlys. NRK har ikke fått bekreftet at forhandlingene om eiendomssalget er avsluttet.

Huang og hans eiendomsselskap ønsker å utvikle luksuriøse feriesteder i Nord-Europa og har planer om å investere 660 millioner kroner i Norge

– Det vil være turisme av en slik kvalitet som vi trolig aldri har sett i Norge før. Både når det gjelder lokaliteten og servicen, og det skal ligge i Lyngen, sier Ola O.K. Giæver Jr.

Selskapet hans, Giæver Invest, presenterte fredag planene de har for Lyngen sammen med kinesiske Zhongkun Investment Group (ZK) som ledes av milliarder Huang Nubo.

– Vi har lenge søkt etter den rette til å utvikle denne eiendommen, og vi føler vi har funnet den rette nå. Han har uttrykt ønske om å kjøpe en eiendom i Lyngen, og vi ønsker å selge, sier Prosjektleder Kurt Arild Larsen.

Vil ikke snakke penger

Han legger vekt på at ingen formelle avtaler er på plass, og ønsker heller ikke diskutere hva eiendommen vil bli solgt for.

Eiendommen Giæver vil selge til kineseren er på 1000 mål, og ligger i Seljevik i Lyngen. Her skal Nubo ønske å bygge en resort der rike kinesere kan reise på langtidsferie.

seljevik lyngen

Store planer i Norge

– Vi har jobbet med denne eiendommen i ti år for å få den klar til reiselivsformål. Alt er en begynnelse og dette er begynnelsen på et stort prosjekt, sier Giæver Jr.

Han forteller at de har fått sterke indikasjoner på at kineseren mener alvor, men at de ikke kan gi noen garantier for hva det endelige produktet blir før alle avtaler er klare.

Men det er ikke bare i Lyngen den kinesiske milliardæren har store planer.

ZK har også lagt inn bud på eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard, til den nette sum av 11 millioner kroner. Planen er å lage hotell-resort på området, som er på samme størrelse med Bærum kommune.

Ekspertene advarer

Styrelederen i ZK er Huang Nubo. Ifølge amerikanske The Forbes er han god for 990 millioner dollar, tilsvarende nærmere 5,9 milliarder kroner.

Flere Kina-eksperter advarer mot Huang og hans planer.

– Kinas interesse i Polhavet er helt åpenbar. De har et stort behov for transport av varer denne veien i fremtiden, sier Juan Pablo Cardenal, som har undersøkt kinesiske investeringer i 40 ulike land.

Cardenal ber Norge være svært forsiktige i møtet med en interessent som Huang.

– En stor del av kinesiske investeringer i utlandet stammer ikke fra et privat selskap. Det er statlige selskap eller så er det den kinesiske stat som står bak. Så når det kommer til investeringer i sensitive områder, bør Norge være svært forsiktige, sier Cardenal videre til NRK.

Selv avviser Nubo overfor at NRK dette er prosjekter i statlig regi.

– Vi er bare er en privat bedrift, så jeg tror ikke dette vil påvirke forholdet mellom de to landene. Dette er business. Jeg er bare en businessmann. Jeg vil tjene penger, sier han.

Er klar over kritikken

Nubo har vært i Lyngen og sett på eiendommen og Giæver og Larsen var selv i Kina for å besøke flere av anleggene til milliardæren.

De er godt kjent med den negative oppmerksomheten Nubos ønsker om å kjøpe eiendommer i Norge har fått.

– Alle som prøver å tegne et negativt bilde bør dra til Kina og se hva han har gjort der. Det var et veldig positivt møte for oss, sier Giæver.

Lyngsalpene

Eiendommen har blant annet utsikt til de vakre Lyngsalpene.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Han sier at han stoler på Nubo sine hensikter.

– Vi har fått et positivt bilde av mannen og hans lederteam, og vi har sett de positive ringvirkningene hotellanleggene hans har fått for de små lokalsamfunnene der de ligger, sier Larsen.

Eiendommen Nubo vil kjøpe i Lyngen har mellom en og en halv kilometer strandlinje.

– Hva tenker dere om spørsmålet knyttet til Kinas interesser i Polhavet i forbindelse med kjøp av eiendom i Norge?

– personlig tror vi at Norge vil kunne hjelpe Kina og det kinesiske folket bedre gjennom samarbeid og kjennskap med hverandre enn ved å prøve å sparke en stormakt i leggen, sier Larsen.

– Vi har møtt en mann med fornuftige verdier.

Medeier i flyselskap

Giæver Invest ledes av piloten og investoren Ola Giæver.

Han er en del av en større investorgruppe som kjøpte opp majoriteten i flyselskapet Widerøe i mai i 2013.

Han hadde også store planer om å leie inn en større båt for å huse boligløse studenter i Tromsø. Planene har latt seg vente på, og iTromsø melder fredag at de ikke vil bli realisert i nærmeste fremtid.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark