Hopp til innhold

Trening kan erstatte medisiner for ADHD-pasienter

Personer med diagnosen ADHD kan slippe å ta medisiner – hvis de får trent nok og riktig. Det mener spesialrådgiver for fysisk aktivitet ved Gaustad sykehus.

Adam Wenham trener i Alfheim svømmehall, svømming over og under vann. styrketrening i Kraft-hallen.

Adam Ismael Wenham skal kjempe om gull i Paralympics i Rio til sommeren. For han har trening vært viktig for å kontrollere ADHD-diagnosen sin.

Adam Ismael Wenham fra Tromsø er en av Norges fremste idrettsutøvere, og forbereder seg nå på å kjempe om svømme-gull under Paralympics i Rio.

Han er moderat psykisk utviklingshemmet etter en alvorlig bilulykke som ettåring.

I tillegg har han ADHD, noe som gir ham veldig mye energi. Den tar han ut på de daglige treningsøktene, som gir attenåringen viktig orden på hverdagen.

Styrketrening har gitt Adam en voldsom fremgang det siste året. Mange med ADHD tar medisiner for å dempe hyperaktiviteten, men brukt riktig kan energien gi dem et fortrinn.

– Fysisk aktivitet gjør at du på en måte får utnyttet ubehaget og uroen som personer med ADHD-diagnose sliter med. Denne gruppen kan yte så bra i fysisk aktivitet at de faktisk gjør det bedre enn andre, nettopp på grunn av disse symptomene, sier spesialrådgiver for fysisk aktivitet ved Gaustad sykehus, Torill Moe.

Andrew og Yakob

Å balansere øverst på et huskestativ var ikke noe problem for en vilter treåring, her sammen med lillebror. Nå er Adam mye roligere, og har fullt fokus på treningen.

Foto: privat

Helt uten medisin

Avkobling er viktig etter en hard treningsdag. Tidligere var det medisiner som roet Adam ned. Men etter hvert oppdaget foreldrene at treningen gjorde ham godt på flere måter.

Vi har gradvis tatt han av medisineringen de siste årene, og vi synes han fungerer bra uten medisinen. Så lenge han trener slik han gjør nå, med 28 treningstimer i uken, virker det som at det er medisin nok.

mamma Sandra Maryam Moe

Den samme erfaringen har svømmetrener André Eide.

Når han var yngre var han utfordrende. Han hadde høyt aktivitetsnivå, mye energi og trente lite. Gradvis ble det mer struktur, han fikk mer trening og med årene ble han også roligere.

André Eide
Adam Ismael og trenere

Adam i vannet står opp klokken 05 om morgenen for å trene. – Hvis Adam får trent bra, går han mot medalje i Rio, sier svømmetrener Richard Hoe Skog (t.h). André Eide til venstre ser store forandringer på 18-åringen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Medisin som andrevalg

At systematisk trening kan bidra til at personer med ADHD kan redusere eller i beste fall kutte medisinene de tar for sykdommen, er dokumentert av blant andre forsker Harald Munkvold i Helse Førde.

De hadde ikke bare større effekt av treningen, men de tålte mer og hardere trening. Der de andre pasientene opplever ubehag med den harde delen av treninga og ville gi seg, fikk ADHD'erne et kick og ville fortsette.

Harald Munkvold

Psykolog og professor Willy Tore Mørch har gjennom klinisk arbeid jobbet mye med ADHD. Han mener en for stor grad av ADHD-pasienter får tilbud om medisin som førstevalg, og ikke andrevalg.

Antall mennesker som bruker ADHD-midler

Aldersgruppe

2004

2015

5-9

1.777

2.484

10-14

4.555

8.405

15-19

2.902

7.481

20-24

701

4.400

25-29

448

3.723

30-34

396

2.944

35-39

324

2.541

Alle aldre totalt (0-90+)

11.879

38.800

– Kan ikke kurere ADHD

Generalsekretær Gry Lunde i ADHD Norge

Generalsekretær Gry Lunde i ADHD Norge sier de som ikke ønsker medisiner får andre behandlingstilbud. Det viktigste er at alle får det beste tilbudet de kan få, sier hun.

Foto: ADHD Norge

Det er mange fortellinger om folk med diagnosen som har god effekt av trening, sier generalsekretær Gry Lunde i ADHD Norge.

– Vi er opptatt av at alle skal få best mulig behandling. 70 prosent har god effekt av å gå på medisiner, noen har bedre effekt av å endre kosthold. Vi må holde fast i det vi har vitenskapelig bevis for, sier Lunde.

Hun er bekymret for en enten/eller-debatt, men sier det er behov for mer kunnskap om trening og ADHD.

Det er et kjempeviktig perspektiv med kosthold og trening, alle kan leve sunnere. Men hvis debatten dreier i retning å si at ADHD kan kurreres med trening, har man ikke dokumentasjon på det.

Gry Lunde

Det er Helsedirektoratet som setter retningslinjene for behandling av diagnosen. NRK har ikke lyktes å få kommentar fra dem.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark