Tiltalt asylsøker husker hverken drapet eller vold mot sykepleier

Han var psykotisk, og husker hverken det brutale knivdrapet på 18 år gamle Håvard Pedersen eller volden mot en sykepleier på Dikemark.

Blomster på drapsåsted Vadsø

Håvard Pedersen ble brutalt drept 14. juli i år. Venner og familie la ned blomster på trappa til Coop Extra i Vadsø, der hendelsen skjedde.

Foto: NRK

Rettssaken etter drapet som rystet Vadsø i juli sist sommer startet i Øst-Finnmark tingrett mandag.

Blant tilhørerne var Håvard Pedersens foreldre, storebror og stesøsken. Moren hans oppfordret pressen til å være tilbakeholdne med detaljer fra knivdrapet, som skjedde inne på Pedersens arbeidsplass på Coop Extra i Vadsø 14. juli.

Aktor Lars Fause sa i sin innledning at Pedersen ble påført omfattende skader og døde i løpet av et minutt eller to. Ambulansen ble varslet klokka 21.54 og kom til stedet etter 9 minutter, men det hadde ikke vært mulig å redde livet hans selv med umiddelbar førstehjelp.

Lars Fause er aktor

Statsadvokat Lars Fause er aktor i saken.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Høy risiko for framtidig vold

Drapsvåpenet er trolig en tapetkniv, som ble funnet i sjøen ved brua som går over til Vadsøya. Det var der tiltale ble pågrepet klokka 01.28 samme natt.

I retten vil aktor spille av en 11 minutter lang video som viser tiltaltes ferd i butikken og selve drapet fra flere vinkler.

De psykiatrisk sakkyndige har slått fast at tiltalte var psykotisk på tiden for drapet og da han ble undersøkt.

– Han vil være i høyrisikogruppe for framtidig vold dersom han ikke får adekvat oppfølging, sa aktor.

Fause vil legge ned påstand om at tiltalte overføres til tvungent psykisk helsevern.

Halv stang i Vadsø

Vadsø flagget på halv stang etter drapet på Håvard Pedersen.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Hører lyder i hodet

Tiltalte møtte opp i joggebukse og hettegenser. Han var villig til å forklare seg og svarte nei på spørsmålet om han erkjente drapet på Pedersen. Han erkjente heller ikke det andre punktet i tiltalen om at han hadde slått en sykepleier på Dikemark sykehus fem uker etter drapet.

I forklaringen kom det fram at han siden i vinter har hørt stemmer i hodet.

De lydene jeg hører, snurrer og snurrer slik at jeg blir helt ute av meg selv. Jeg klarer ikke å vite hvem jeg er og hva jeg gjør.

Stemmen har blant annet sagt at han skulle dø, men på direkte spørsmål fra sin forsvarer Vidar Zahl Arntzen benektet han at stemmene noen gang hadde sagt at andre skulle dø.

Mener videoen er manipulert

Tiltalte fortalte at han hadde vært inne på Coop for å kjøpe en energidrikk og gikk videre til Vadsøya. Han husket også at politiet hjalp ham opp av vannet og tok ham med til politistasjonen.

Aktor Lars Fause viste et bilde hentet fra overvåkningsvideoen, og tiltalte bekreftet at det var han selv som var avbildet.

Derimot mente han at videoen var manipulert.

– Det er ikke meg på videoen, sa han.

– Jeg er uskyldig. Jeg vet ikke hvem som har gjort det. Alle tror det er jeg som ar gjort det. Det er en annen som har gjort det. Alt som er gjort, er gjort ganske grundig. Det er tatt video av meg og laget bilde, slik at det kan bevises at det er jeg som har gjort det, sa tiltalte.

På spørsmål fra bistandsadvokaten benekter han at han hadde noe kjennskap til Håvard Pedersen fra før.

Han innser selv at han er syk og vil ha behandling.

Edel Hennie Olsen, Vidar Zahl Arntzen og Lars Fause

Bistandsadvokat Edel Hennie Olsen, forsvarer Vidar Zahl Arntzen og statsadvokat Lars Fause under rettssaken i Vadsø som startet mandag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Opplyst flere aldre

I tiltalen er han oppgitt med flere forskjellige identiteter. Han sier han er født i Afghanistan i august 2000 og flyttet til Pakistan som toåring.

Han er tidligere registrert i Serbia og Tyskland med fødselsdatoer i 1998 og 1997. Han hevder nå at han løy på alderen, fordi han ville blitt nektet å reise videre nordover i Europa hvis det ble kjent at han var mindreårig.

Påtalemyndigheten mener han er pakistansk statsborger født i 1997.