Hopp til innhold

Nektet å gå til behandling – så drepte han Håvard (18)

Den unge asylsøkeren i Vadsø nektet å fortsette behandlingen hos barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. Få måneder senere ble han drapsmann.

Håvard Pedersen

DREPT PÅ JOBB: 18 år gamle Håvard Pedersen var på jobb da han uten forvarsel ble drept av en psykotisk mann 14. juli i år.

Foto: PRIVAT

Mannen som er tiltalt for knivdrapet på Håvard Pedersen i Vadsø i juli, er enten en 18-åring fra Afghanistan, som han hevder selv, eller en pakistaner som fyller 21 år i dag.

Han var uansett regnet som mindreårig da han kom til Vadsø, og hadde derfor tett oppfølging av en miljøarbeider. Hun vitnet i Øst-Finnmark tingrett i dag.

Vitnet sa at tiltalte til å begynne med hadde vært en ressurs i klassen på videregående skole. Han var kunnskapsrik og hjelpsom overfor de andre elevene. Men fra nyttår kom det bekymringsmeldinger fra lærerne.

– Han var mer irritabel, kjeftet mye mer, kunne komme med masse rare spørsmål i klassen og gå urolig rundt i klasserommet. Han nektet å ta av seg buffen han hadde trukket foran ansiktet.

Etter at han ble henvist til psykiatrisk behandling i februar, stilte han bare til tre timer før han nektet å møte opp.

I samtale med miljøarbeideren innrømte han at han røyket hasj tre-fire ganger i uka og drakk alkohol.

– Han takket ja og ville ha hjelp i begynnelsen, men så begynte han å bli mer unnvikende. Han ville ikke snakke om psykiske plager, forklarte hun.

Mener BUP sviktet

Tiltalte sa aldri noe til henne om stemmene i hodet, som han senere har forklart seg om.

– Vi spurte ham om hvordan han egentlig hadde det, men han ga et standardsvar. Det var å trekke på skuldrene, sa miljøarbeideren.

– Vi begynte å purre på BUP igjen, men fikk ikke mer tilbakemelding. Når de sier han trenger tett oppfølging, synes jeg det er veldig rart at de ikke setter i gang tiltak ut fra det, sa vitnet.

Hun mente behandlerne kunne kommet til Vadsø, involvert fastlegen og delt kompetanse med dem som hadde det daglige ansvaret for asylsøkeren.

Miljøarbeideren hadde også blitt seksuelt trakassert av mannen. Han stilte seg helt uforstående da hun ba ham slutte å ta på kroppen hennes, og bestemte seg for aldri å møte ham igjen uten å ha med en kollega.

Fylkeslegen varslet tilsynssak mot Vadsø kommune i august for å sjekke om asylsøkeren fikk den behandlingen han skulle ha.

Slo pleier

Asylsøkeren er også tiltalt for å ha slått en sykepleier på Dikemark sykehus i august. Sykepleieren fortalte i retten at tiltalte kom bakfra og slo ham hardt tre ganger mens alle pleierne hadde oppmerksomheten rettet mot en utagerende pasient.

Han har vært helt eller delvis sykmeldt siden angrepet og har fått en permanent skadde i nakken.

– Ett slag til, så kan jeg bli lammet. Det har fått alvorlige konsekvenser for meg, sa pleieren.

Han frykter konsekvensen hvis han blir utsatt for mer vold på jobben og vurderer å skifte yrke.

Psykotisk

Rettssaken avsluttes onsdag. Sakkyndige har allerede slått fast at drapsmannen er paranoid schizofren.

Forsvareren vil ikke ha noen innvendinger mot at drapsmannen dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Edel Hennie Olsen, Vidar Zahl Arntzen og Lars Fause

Aktor Lars Fause (til høyre) vil be om at drapsmannen dømmes til tvungent psykisk helsevern. Forsvarer Vidar Zahl Arntzen støtter det. Til venstre de etterlattes bistandsadvokat Edel Hennie Olsen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark