Hopp til innhold
Vadsø kirke under begravelsen av Håvard Pedersen
Foto: Sidsel Vik / NRK

Knivdrap i Vadsø

Oppsummert

Fylkeslegen i Finnmark har startet tilsynssak mot Vadsø kommune, etter at Håvard Pedersen (18) ble drept på jobb. Før drapet mottok kommunen bekymringsmeldinger om en mindreårig asylsøker fra Afghanistan. Han er nå tiltalt for drapet.

 • Dømt for knivdrap i Vadsø

  Mannen som sto tiltalt etter drapet i Vadsø, dømmes til tvungen psykisk helsevern. Det kommer fram i dommen fra Øst-Finnmark tingrett. Det var i juli i fjor at mannen i 20-årene drepte Håvard Pedersen med kniv.

 • Frykter nye voldshendelser

  Det er fare for at asylsøkeren som drepte Håvard Pedersen i Vadsø, begår nye voldshandlinger. Det sa overlege og spesialist i psykiatri Helge Haugerud da han vitnet i tingretten i dag. Drapsmannen er psykotisk og har diagnosen paranoid schizofreni. Uten optimal behandling over flere år vil han være i høy risikogruppe for framtidig vold, sa Haugerud.

 • Prøvde å ta sitt eget liv

  Asylsøkeren som er tiltalt for drapet på Håvard Pedersen, forsøkte å drukne seg da politiet kom. De sa et politivitne i retten i dag. Den psykotiske drapsmannen fortalte om en person som var inne i hodet hans, før han hoppet i vannet. Det var så mye luft i boblejakka at han ikke klarte å holde hodet under vann, sa politimannen.

 • Feil i oppholdstillatelsen

  Øst-Finnmark tingrett har gitt opp å finne ut av rett identitet til asylsøkeren som drepte Håvard Pedersen i sommer. Ifølge oppholdstillatelsen er han afghaner født i august 2000, men aktor mener han er 21 år og fra Pakistan. Utlendingsmyndighetene må avklare dette etter rettssaken.

 • Hadde begynt å bruke rusmidler

  Den drapstiltalte asylsøkeren i Vadsø nektet å dra til behandling hos barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. Det kom fram da en miljøarbeider vitnet i Øst-Finnmark tingrett i dag. Vitnet sa at tiltalte i starten hadde vært en ressurs i klassen på videregående skole. Men fra nyttår ble han innesluttet og begynte å bruke hasj og alkohol. Da han ble henvist til behandling, møtte han til to eller tre timer før han nektet å møte opp mer. Miljøarbeideren hadde også blitt seksuelt trakassert av den tiltalte i drapssaken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no