På vei til Oslo for å kjempe for fisken

Et innleid fly fullt av demonstranter fra Finnmark er nå på vei mot Oslo, der de skal protestere mot de planlagte nedleggelsen av fiskebedrifter i Nord-Norge.

Kystaksjonen

Aksjonistene klar for avgang fra Lakselv.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Mandag skal Kystaksjonen, som kjemper for å skape vekst i fiskeriene langs finnmarkskysten, holde en appell utenfor Stortinget.

Blant demonstrantene om bord i flyet på vei til Oslo er leder i Natur og Ungdom i Finnmark, Karianne Andersen. Hun forteller at hun aldri har opplevd en sak som har engasjert innbyggerne i Finnmark så mye.

– Det er veldig viktig at vi ungdommer fra Nord-Norge viser at vi bryr oss om fisken, og denne kampen. Det er tross alt vis om skal ha kystfiske i framtiden og som trenger ressursene, sier Andersen.

aksjon i Oslo

Flyet ble tilnærmet fullt før det tok av sørover, skriver Gunn-Marie Fermann.

Foto: Gunn-Marie Fermann

Flyet forlot Lakselv med kurs mot Oslo klokka ni lørdag morgen. Lørdag ettermiddag skal aksjonistene ha stand på Egertorget og dele ut flygeblad med informasjon om saken.

Mandag er det duket for appeller ved Stortinget.

– Det blir appeller fra blant annet universitetet og ordførere fra Finnmark. I tillegg kommer flere nordnorske musikere til å opptre, sier Gunn-Marie Fermann i Kystaksjonen til NRK.

Hun forteller om en rolig stemning på flyet, der mange var trøtte etter en tidlig start på dagen. Men kampmoralen er stor. Blant annet er det laget tre sanger til Kystaksjonen.

– Målet vårt er at folk skal få øynene opp for hva som skjer når det ene lovverket etter det andre endres. Råfiskloven endres så det blir til skade for dem som kal leve av fisken langs kysten, sier Fermann.

Protestene begynte etter at det ble spekulert at Røkke-eide Norway Seafoods ville legge ned flere anlegg i Finnmark. Blant annet vil dette føre til nedbemanning i Hammerfest, og det var bekymringer rundt anleggene i Mehamn og Kjøllefjord.

Kystopprøret har fått støtte fra politikerne i Finnmark, mens statsminister Erna Solberg i spørretimen på Stortinget slo fast at hun ikke vil gripe inn for å sikre at fisk blir levert til Norway Seafoods sitt anlegg i Mehamn.

Ifølge Norwegian er det første gang et