Hopp til innhold

– Det høres rart ut, men det er en fantastisk følelse å få vite at andre er som deg

Oddvar Vignes holdt selv på å ta livet sitt. På verdensdagen for psykisk helse vil han at vi skal brøle mot selvmord, og får støtte fra kjent serieskaper.

Oddvar Vignes

VIL HA POLITISKE TILTAK: Tiden er moden for å brøle, og for politikk for å forebygge selvmord, mener Oddvar Vignes.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Hvert år tar mellom fem og seks hundre personer livet sitt i Norge. Foredragsholder Oddvar Vignes kunne i 2009 blitt en del av statistikken. Han var så langt nede at han forsøkte å ta sitt eget liv.

– Jeg følte på en skam for hva jeg hadde blitt. Jeg så ingen mulighet for at situasjonen min kunne endre seg. jeg tenkte at det ville være best for alle at jeg tok livet mitt. Da ville verden rundt meg få et mye bedre liv, forteller han.

Vil ha et brøl

Søndag 10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Vignes, som søndag var gjest i Helgemorgen, har i et debattinnlegg i VG etterlyst et brøl mot selvmord.

– Jeg ser engasjement for klima og mange andre ting. Psykisk helse er vondt og vanskelig. Jeg tror at om vi skal få opp engasjementet og få det synlig, så må vi brøle og si ifra at dette går ikke lenger, sier Vignes.

Han mener at selv om det gjøres mye for å forebygge selvmord, gjøres det ikke nok. Spørsmålet, ifølge Vignes, er om det noen gang kan bli gjort nok.

– Folk må forstå hvor stort problemet er og hvor mange rundt dem, som man ikke vet om, som sliter med den psykisk helsen sin, sier han.

– Noe er synlig. Veldig mye er skjult. Da må det snakking til. Det må fag til. Og det må god politikk til.

– Mange tror de er alene

Han sier det er viktig å snakke om psykisk helse og selvmord for at de som sliter ikke skal føle seg alene.

– Det høres rart ut, men det er en fantastisk følelse å få vite at det er andre som er som deg.

Vignes forteller at når han reiser rundt møter han folk er ute som forteller at de trodde de var alene.

– At de var så sjuke og skadet at det ikke var noen andre som dem. Da kan kanskje min og andre sin historie føre til at du føler deg mindre alene.

– Viktig å normalisere det

Serieskaper, Linn-Jeanethe Kyed.

Serieskaper, Linn-Jeanethe Kyed, synes det virker som rikspolitikere ville identifisere seg med Rådebank og psykisk helse under valgkampen.

Foto: Ola Hana / NRK

Linn Jeanethe Kyed er serieskaper og manusforfatter av Rådebank. Der tar de for seg den psykiske helsen i rånemiljøet i Bø i Telemark.

– Jeg er helt enig i at det er viktig å snakke om det. Og viktig å normalisere det. Jeg etterlyser også et brøl for mental helse, sier hun.

I sesong 2 av serien tar en av hovedpersonene livet sitt. Linn Jeanethe Kyed har selv opplevd å miste sin far til selvmord da hun var 16 år. Kyed har selv kjent på at selvmord er et tema det kan være skummelt å ta opp.

– Men det er en myte å tro at å snakke om selvmord fører til selvmord, sier hun.

– Åpenhet ubetinget bra

Psykiater og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Lars Melum, mener åpenhet er ubetinget bra.

– Åpenheten gjør det mulig for folk, både å be om hjelp, gi hjelp og skjønne hva som er viktige og vanskelige utfordringer i samfunnet. Det er et stort fremskritt som vi har sett komme de senere årene, sier han.

– Jeg håper det vil vokse videre og skape et grunnlag for å gjøre noe mer effektivt.

Valfartet til Bø

I likhet med Oddvar Vignes mener Linn Jeanethe Kyed at tiden er moden for politiske tiltak for å forhindre selvmord.

– Vi opplevde noe interessant da vi lanserte Rådebank. Vi traff åpenbart en nerve. Valgkampen kom hakk i hæl, og jeg tror jeg aldri har sett så mange rikspolitikere valfarte til Bø for å sette seg frivillig inn i Amcars og lukte på wunderbaums, sier Kyed.

– Hvis det er sånn at man oppriktig har ment å identifisere seg med Rådebank, bør det nå ligge til rette for et bredt vedtak i Stortinget for å styrke det mentale helsetilbudet i Norge. Spesielt for unge.

LES OGSÅ:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark