Hopp til innhold

SV mener Sandberg svikter kystbefolkningen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil oppheve trålernes plikt til å levere fisk til bestemte lokalsamfunn. Sandberg svikter kystfolket, mener SV.

Per Sandberg (Frp)

Per Sandberg (Frp) får så hatten passer av SV.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes mener Sandberg er Røkkes mann.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Jeg er lojal mot partiet. Men jeg er også lojal mot Frps overordnede landsmøtevedtak, som enstemmig har sagt ja til regjeringserklæringen. Den er ganske tydelig i disse spørsmålene, sier Sandberg til Dagens Næringsliv.

Regjeringens forslag om å gi trålerne leveringsplikt til fylker istedenfor til bestemte lokalsamfunn har vært ute på høring og ble sendt til Stortinget i november i fjor. Sandberg brukte jula til å tenke på saken.

– Røkkes mann

SVs Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms mener lokalbefolkningen langs kysten blir taperne, mens selskaper som Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods og Nergård går seirende ut av regjeringens forslag.

– Han har ikke lyttet til kystfolket og egne partifeller i nord. Derimot har han landet på at fisken fortsatt skal være i Aker og Nergårds hender, sier Fylkesnes til NTB.

– Transformasjonen av Sandberg fra å være folkets mann til å bli Røkkes mann tok 20 dager. Ikke bare har han sviktet egne partifeller i nord, han har også sviktet kystens folk. Mange kystsamfunn kommer til å gå mørke tider i møte dersom dette blir sluttresultatet, sier SV-representanten.

– Jeg er lojal

I den såkalte Sjømatindustrimeldingen foreslår regjeringen blant annet å fjerne forbudet mot produksjon om bord for en del fisketrålere, samt en løsning av aktivitetsplikten, som hindrer industrien i å eie fartøy.

På en Frp-konferanse i desember ga de tre nordligste Frp-lagene klar beskjed om at å oppheve trålernes plikt til å levere fisk til bestemte lokalsamfunn, er å gå «feil vei».

– Det har vært konflikter mellom kyst- og havfiske, for så vidt konflikt også mellom landsdeler. Hvis jeg ikke tror jeg kan bidra til å løse disse, burde jeg kanskje vært en annen plass. Jeg må jo ha tro på det, og har høye ambisjoner, sier Sandberg.

(©NTB)