Hopp til innhold

Studentene får bare lån når andre får krisehjelp

Mens andre grupper får rene penger som krisehjelp av staten, ligger det an til at studentene bare får tilbud om mer lån. Ikke bra nok, mener SV, MDG og Rødt, som foreslo økt stipend.

Erik Kaisen og datteren Ada

PENGELENS: Uten deltidsjobben blir det vanskeligere for student Erik Kaisen å forsørge datteren Ada. Han synes ikke det er rettferdig at studenter må ta opp mer lån i koronakrisen.

Foto: PRIVAT

En lang liste over økonomiske krisetiltak som skal dempe skadene av koronaepidemien ble forhandlet fram i natt.

Pengene drysser over både kommunene, Nav, helsevesenet og kulturlivet. Næringslivet får skatteletter, flyselskapet Widerøe får millioner for å overleve.

Men studentene får så langt ikke en krone, selv om de skulle miste helt avgjørende deltidsjobber. Mer lån er det eneste staten vil tilby.

– Det er jo en forskjellsbehandling av studenter og andre som jeg tror mange andre ikke ville godtatt. Det ville blitt ramaskrik om de andre utsatte gruppene bare hadde fått et tilbud om lån de måtte betale tilbake, sier medisinstudent Erik Kaisen.

To av tre norske studenter har jobb ved siden av studiene – mange er avhengige av denne inntekten for å klare seg til livets opphold. Kaisen er blant disse.

Som mange andre er han nå permittert fra deltidsjobben, men fordi han er student kan han ikke søke dagpenger, fortalte han til NRK tirsdag.

Erik Kaisen (t.h.) med datteren Ada og ektemannen Daniel Johnsen Ness på ferie.

Erik Kaisen (t.h.) på ferie med ektemannen Daniel Johnsen Ness og datteren Ada – da det fortsatt var lov til å reise.

Foto: Privat

Nav er sprengt

Fordi kapasiteten på Nav er fullstendig sprengt, gikk alle partiene på Stortinget torsdag inn for en løsning via Lånekassen.

Utdanningspolitisk talsperson i SV, Mona Fagerås, mener partiet skal ha æren for å kjempe på plass en ordning som raskt vil erstatte inntektstapet for de studentene som står uten jobb.

Men Fagerås er langt fra fornøyd:

– Vi ønsker å gå lenger enn de andre partiene, som vil at støtteordningen skal omgjøres til lån. Det holder ikke, og vi vil jobbe videre med å få de andre partiene til å bli med på bedre løsninger, sier Fagerås.

– Mer lån er ei tung bør å legge på unge menneskers skuldre. Derfor foreslo SV stipend, ikke lån.

Mona Fagerås (SV) Fylkesråd for næring i Nordland

Utdanningspolitisk talsperson i SV, Mona Fagerås, mener det er viktig at studentene får kompensert for tapt inntekt. Men hun er ikke fornøyd med den løsningen som ligger på bordet nå.

Foto: Bjorn ER Lunde

Krevde stipend

I innstillingen fra finanskomiteen går det frem at bare MDG og Rødt støttet forslaget om stipend fra SV.

– Vi i MDG frykter for tusenvis av studenter som ikke har mulighet til å betale husleie når de nå permitteres, sier MDGs Une Aina Bastholm.

Hun reagerer ogå på at partiet ble holdt ute av forhandlingene.

– Det synes jeg er unødvendig og uforståelig, i en tid hvor det er viktig at vi står sammen. Vi ønsket at det skulle spesifiseres at studenter som har jobb skal få dagpenger på lik linje eller tilsvarende som andre arbeidtakere når de blir permittert.

Ordningen som i stedet skal settes i verk, skal gjelde for «studenter som opplever inntektsbortfall». Regjeringen skal komme tilbake med detaljene i det midlertidige opplegget, som skal gjelde alle studenter som mister inntekt på grunn av epidemien.

Det går ikke konkret fram om den vil gjelde utenlandske studenter i Norge, som også har fått store problemer nå.

twulvCVlJ9A

Leder i Miljøpartiet De Grønne, Une Aina Bastholm, mener studentene hadde kommet bedre ut av det om partiet hadde fått være med i forhandlingene.

Foto: Vidar Ruud / NPK

Vil ha dialog

Tross skuffelsen i SV: Marte Øien i Norsk Studentunion vil derimot ikke ta sorgene på forskudd.

– Vi er glade for at det blir en løsning for studentene, sier Øien.

Hun viser til at regjeringen er bedt om å komme tilbake med et forslag til en midlertidig ordning.

– Hva som ligger i ordningen, står det ingen ting om i forslaget. Vi vil fortsatt ha god dialog med regjeringen, og vi forventer å være med i utarbeidelsen av en løsning, sier Øien til NRK.

Marte Øien, leder i NSO

Marte Øien og NSO vil være med på å utarbeide den nye støtteordningen.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO

Urettferdig

Medisinstudent Erik Kaisen mener det vil være i strid med vanlig rettferdighet dersom studenter som gruppe ikke får støtte på linje med andre som er rammet.

– Man får ikke noe lavere skattetrekk eller trygdeavgift når man er student; man betaler prosentmessig det samme som andre arbeidende mennesker. Da er det rart om man ikke får samme sikring som andre for disse skattepengene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark