Flyselskapene truer nå med å legge ned ruter i distriktene på grunn av flyseteavgiften, som regjeringen og samarbeidspartiene er blitt enige om å innføre.
– Jeg synes det er kjempetrist. Det er langt ned til Oslo. Vi er glade i å reise og dra på helgeturer. Jeg begynner å tenke på hvorvidt man kanskje må flytte herfra, sier Stine Johansen.
Hun er en av flere flyreisende ved Alta lufthavn i Finnmark med kurs for Oslo, som NRK treffer på.
Passasjerene her er ikke glad for en tilleggsavgift pr. flytur på 80 kroner – en avgift mange flyselskap mener vil true distriktsflyruter.
– Det er forferdelig dårlig gjort av regjeringen, sier flypassasjer Lisbeth Jensvik.
– Dette vil gå ut over oss som ikke har andre reisetilbud, tillegger Sigbjørn Solli.
FLYAVGANG VED ALTA LUFTHAVN: Jevn strøm av flyreisende til Oslo. Men det kan bli en adskillig mer kostbar affære fra og med 1. april, når flyseteavgiften innføres, mener flybransjen.
– Miljøhensyn = tøys
TAUS SAMFERDSELSMINISTER: Ketil Solvik-Olsen (Frp) nektet å svare på NRKs spørsmål om innføringen av flyseteavgift på flyreiser.
Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixWiderøe flyr mye i Utkant-Norge, og to av tre av deres ruter opererer i et helkommersielt marked.
– Dette vil innebære en økning på 20 til 25 prosent på enkelte av de korte rutene våre i distriktene, sier administrerende direktør i Wideroe, Stein Nilsen.
Avgiften er begrunnet med miljøhensyn.
– Tøys. Dette har absolutt ingen miljøeffekt. For det første så har vi jo kvotesystemet. For det andre vil jo vi måtte flytte flyene et annet sted, sier Anne Sissel Skånvik i Norwegian.
– Det er jo ikke slik at hvis flyene blir påført «neddragning» i Norge, så blir flyene stående på bakken, tillegger hun.
Utøver press
AVGIFT STOPPES IKKE: Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten (t.h), bekrefter at Stortinget vil vedta den omstridte flyseteavgiften.
Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpixFlybransjen forsøker i disse tider å presse myndighetene til å avstå fra avgiftsinnføringen.
I dag har derfor representanter fra SAS, Wideroe og Norwegian vært i møte med Samferdselsdepartementet.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) nektet å svare på NRKs spørsmål i etterkant av møtet.
Samferdselsministeren henviste derimot til Stortinget.
– Dette kommer til å vedtatt av Stortinget nå. Deretter blir det sendt på ut på høring av departementet. Så blir det innført senere slik som planlagt, sier Svein Flåtten (H).