Åtte ungdommer siktet for å ha spredt nakenbilder av 34 jenter

Åtte ungdommer i Harstad er siktet for å ha spredt videre 700 nakenbilder og filmer av 34 jenter.

Politiet i Harstad

Nakenbildene er systematisk samlet inn og delt med venner gjennom sosiale medier. 95 prosent av bildene er tatt av jentene selv, sier politiet i Harstad.

Foto: RUNE N: ANDREASSEN/NRK

Politiet informerer klokken 12 i dag om det politiet kaller «operasjon Sharefile».

Fra sommeren 2018 har politiet i Harstad etterforsket en sak der nakenbilder av 34 jenter i alderen 13–16 år systematisk er samlet inn og delt.

De åtte siktede er både gutter og jenter i alderen mellom 14 og 16 år.

Noen av dem har fått oppnevnt forsvarer, men flere av dem er under kriminell lavalder, sier seksjonsleder Ørjan Munkvold hos politiet i Harstad.

– Alle er avhørt sammen med verge eller andre. Mobiltelefoner og datamaskiner er beslaglagt, sier Munkvold.

Mer enn 700 nakenbilder og filmer skal være spredt videre på nett: 95 prosent av bildene er tatt av jentene selv, på bad eller soverom, sier politiet.

Politijurist Børge Bertelsen

– Bildene er samlet systematisk slik at det ble egnet for deling med snapchat sine funksjonaliteter, sier politijurist Børge Bertelsen.

Foto: MARTIN MORTENSEN/NRK

Kraftig oppfordring til foreldre

De fornærmede jentene er alle avhørt på Barnehuset i Tromsø eller hos politiet i Harstad.

– Bildene av jentene er spredt via sosiale medier og snapchat og er delt mellom venner, sier Munkvold.

Politiet i Harstad kommer med en sterk oppfordring til foreldre og foresatte om å følge med på hva som foregår i livet på internett hos deres unge.

– Det man legger ut kan få store konsekvenser senere i livet, sier seksjonsleder Ørjan Munkvold hos politiet.

Han sier også at dette er den første saken for politiet i Harstad med et slikt omfang.

– Vi har valgt å sende sakene til Konfliktrådet på grunn av at de siktede har tilstått og på grunn av de mistenktes alder, sier Munkvold.

Barne- og unge tjenesten er informert

– Det er ikke første gangen vi er i denne situasjonen. For to år siden hadde vi en situasjon i Harstad der det var uro i elevmiljøet på grunn av bildedeling, sier kommunalsjef i Harstad Henry Andersen.

I begynnelsen av november er det avholdt et tverrfaglig møte der oppvekstledere, barne- og ungetjenesten, politi, representanter fra barnehager, skoler og helsepersonell i kommunen deltok.

– Møtet ble ikke avholdt på grunn av denne saken spesielt, men seksuelt krenkende adferd på nett er et fenomen som vi må forholde oss, sier kommunalsjef Henry Andersen i Harstad kommune til NRK.

Dette er et forebyggende forum som også brukes som rådgivende organ i saker som kan anses som vanskelige, blant annet knyttet til seksuelt krenkende adferd på nett.