Hopp til innhold

Koronasmell for norsk sjømat: Selger mindre fisk til utlandet enn på lenge

Eksporten av norsk sjømat gikk kraftig ned i april. Stengte restauranter og økte kostnader på grunn av koronaen, er forklaringen.

Fiskemarked i Paris

En fiskeselger på markedet i Paris, med munnbind. Koronapandemien påvirker salget av fisk fra Norge til utlandet.

Foto: Olivier Chassignole / AFP

Ifølge Norsk Sjømatråd opplever man nå et fall i eksporten av sjømat, og det er første gang siden høsten 2018.

Nedgangen i april var på åtte prosent sammenlignet med i fjor. Det tilsvarer 666 millioner kroner.

I april ble det eksportert 183.000 tonn norsk sjømat til en verdi av 8,2 milliarder kroner.

– Et betydelig etterspørselsfall for laks og hvitfisk i april som følge av koronakrisen er hovedårsaken til verdifallet. Dette kan forklares med bortfallet av restaurantsegmentet og økte flyfraktkostnader for ferske produkter til oversjøiske markeder, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø i en pressemelding.

Bråstopp med korona

At det er koronapandemien som er årsak til nedgangen, viser også tallene fra de tre første månedene.

Ifølge sjømatrådet startet 2020 bra med en stor etterspørsel etter norske sjømatprodukter, og dermed også sterk verdiøkning. Men den positive trengen fikk en bråstopp da tiltak for å redusere spredningen av viruset ble innført.

Spesielt er det eksporten av fersk fisk som går ned. Men enkelte lyspunkter finnes det. Enkelte lyspunkt ser man. Norsk, fersk fisk har vært en suksess i Spania. Der har salget økt med 35 prosent.

Norsk laks er også blitt en favorittfisk, både på restaurant og hjemme, sier Norges sjømatråds fiskeriutsending til Spania, Bjørn-Erik Stabell.

Arbeidsledighet påvirker

Men andre steder går etterspørselen ned. Svekket kjøpekraft på grunn av permitteringer og økt arbeidsledighet spiller også inn. Hvordan dette vil påvirke eksporten framover, er høyst usikkert.

Hittil i år er det eksportert 334.600 tonn laks til en verdi av 23,7 milliarder kroner. Det er en økning i volum på 1 prosent, mens verdien har økt med 862 millioner kroner, eller 4 prosent.

Samtidig viser apriltallene en reduksjon i volum på tre prosent, mens verdien falt med 813 millioner kroner.