Hopp til innhold

Stengte grensen for asylsøkere – advarer likevel om ny asylstrøm

KIRKENES (NRK): Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener Norge må fortsette utsendelsen av asylsøkere for å unngå en ny asylstrøm fra Russland. Tull, sier en av Norges fremste russlandsforskere.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug har stengt grensa for personer uten gyldig visum til Norge, men argumenterer med at asylstrømmen kan ta seg opp igjen om ikke de asylsøkerne som i fjor kom til Norge, blir sendt i retur.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug har ved flere anledninger argumentert med at man kan få en ny asylstrøm over Storskog fra Russland, hvis man ikke sender asylsøkerne som i fjor kom til Norge i retur.

  • Det vil være svært uklokt å stoppe utsendelsene. Hvis vi begynner å vingle, kan strømmen av flyktninger starte opp igjen, sa Listhaug (Frp) til NTB 21. januar.

En av Norges fremste kjennere av Russland, seniorrådgiver Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt, mener det imidlertid er lite sannsynlig at Russland skal slippe asylsøkere over grensa til Norge igjen.

– Selvfølgelig er det veldig usannsynlig. Hvorfor skulle de gjøre det? Det var Russland som selv ba om ordningen som i praksis har stoppet asylstrømmen over Storskog, sier Rowe.

Flyktninger på Storskog

I løpet av noen få uker i fjor høst kom det nærmere 5.500 asylsøkere over den norsk-russiske grensen i Finnmark.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Hevder Russland hadde løsningen

I november i fjor sto grenseinspektør Ulf Mathisen fram i NRK og forklarte at Russland allerede i 2012 kom med en anbefaling til Norge om å endre ordlyden i et dokument som gis til personer som ankommer den russiske grensestasjonen Borisoglebsk uten gyldig visum.

Formuleringene i dette skrivet var, ifølge Mathisen, for vage til at russiske grensevakter hadde hjemmel til å holde personene igjen på russisk side.

Derfor fikk personene uten gyldig visum til Norge reise over grensa.

Anbefalingen fra Russland ble ikke tatt til følge før slutten av november.

For: Samtidig som Stortinget hastebehandlet ny asyllov, sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut en ny instruks der ordlyden i informasjonsskrivet var nøyaktig det samme som Russland hadde anbefalt.

Lars Rowe

Lars Rowe, russlandekspert og seniorgiver ved Fridtjof Nansens Institutt.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

30. november trådde den i kraft, og på dagen stoppet asylstrømmen over Storskog.

Vanlig grensepraksis

Den russiske grensesonen er et strengt voktet område der folk ikke kan ferdes fritt – i motsetning til området på den norske siden.

For å komme helt fram til den russiske grensestasjonen passerer man to kontrollpunkter langs veien fra Murmansk. Dette er en sensitiv sone for Russland, med flere militære installasjoner og anlegg, sier Rowe.

– Grunnen til at Russland har ønsket denne instruksen, og har tatt initiativ for å få en slik innstruks og endelig har fått det, antar jeg er fordi de ikke ønsker å få folk inn i et område som for Russland er sensitiv, sier Rowe.

Listhaug vil ikke kommentere

Rowe avviser også spekulasjonene om at asyltrafikken over Storskog var styrt fra Moskva, og at Russland med denne tilstrømmingen har villet straffe Norge.

– Siden slutten av 90-tallet så har det kommet tredjelandsborgere uten schengenvisum til den norske grensa for å søke asyl. Det som har endret seg nå er ikke russisk praksis, men antallet asylsøkere, mener Rowe.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug i tale, uten å lykkes.

Migranter sykler tilbake til Russland over Storskog

I desember startet Norge retur av asylsøkere til Russland. Før nyttår ble de sendt på sykkel, mens det i januar ble sendt 13 personer i retur med buss – før uttransportene stoppet helt opp.

Foto: Stian Strøm / NRK