Hopp til innhold

Står maktesløse mot GPS-forstyrrelser

Nok en gang har jamming av GPS-signaler skapt utfordringer for sivil luftfart i Øst-Finnmark. Norske myndigheter har flere ganger tatt opp problemene med de antatte synderne - Russland - uten at det hjelper.

Jamming av GPS-signaler fra Russland
Foto: Lotte Camilla Holst-Hansen / NRK

– Dette er ingen ideell situasjon! Vi opplever det som en økning i arbeidsbelastningen, fordi vi må benytte alternative prosedyrer. I tillegg blir en rekke hjelpemidler utilgjengelig, hjelpemidler som skal øke flysikkerheten. Som flyger opplever jeg dette som dypt problematisk.

Ordene tilhører flykaptein Aleksander Wasland i Widerøe. Mandag i forrige uke forsvant GPS-signalene da de tok av fra Kirkenes lufthavn med passasjerer på vei til Alta.

Aleksander Wasland

– Dette er dypt problematisk, og går på bekostning av flysikkerheten, sier flykaptein i Widerøe, Aleksander Wasland.

Foto: NRK

– Jeg har opplevd utfall av GPS-signalet mange ganger, men i dette tilfellet forsvant signalet over en lengre periode enn det jeg har opplevd før. Det var først da vi nærmet oss Lakselv at vi fikk tilbake GPS-systemet. Jeg har snakket med kolleger, og dette har vært en gjentagende problemstilling den siste tiden, sier Wasland.

Dette er en situasjon vi ikke kan leve med over tid.

Alexander Wasland, flykaptein i Widerøe

Elektronisk krigføring

GPS-jamming er de siste årene blitt mer vanlig enn uvanlig i Øst-Finnmark. Synderne finner vi på russisk side av grensen, der elektronisk krigføring mot Norge påvirker flysikkerheten i grenseområdene. Norske myndigheter har flere ganger tatt opp problemene med sine motparter i Moskva, tilsynelatende uten effekt.

Kent Antonsen

Sjefsflyger i Babcocks ambulansefly, Kent Antonsen, sier alternative navigasjonssystemer fører til at man må fly omveier inn mot flyplassene.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Dette opptrer så ofte, at vi har alternative prosedyrer klare stort sett hele tiden, sier sjefsflyger i Babcock, Kent Antonsen.

Selskapet flyr ofte i grenseområdene. Pilotene må med jevne mellomrom benytte tradisjonelt navigeringsutstyr på grunn av at GPS-signalene forsvinner. Det betyr bruk av bakkebaserte stasjoner for navigering, noe som kan gi dårligere regularitet under utfordrende værforhold.

– Hvis vi skal fly med konvensjonelle navigasjonsmidler, er det ikke alltid at vi benytte korteste vei. Da må vi ta en omvei for å kunne fly inn med et konvensjonelt hjelpemiddel, sier Antonsen.

To målestasjoner

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har i dag to stasjoner i Sør-Varanger for å måle GPS-jamming. De to siste ukene har de fått flere meldinger om utfall av GPS-signalene, uten at utstyret har vært stand til å se kilden for jammingen. I forrige uke ble to teknikere sendt til Kirkenes for å forsøke å lokalisere hvor forstyrrelsene kommer fra. Dette lyktes de ikke med.

Per Eirik Heimdal

Per Eirik Heimdal, avdelingsdirektør i NKOM.

Foto: Nkom

– Man må ganske høyt opp over Kirkenes for å se signalene. Det betyr at GPS-forstyrrelsene kommer fra et sted ganske langt unna. Utfordringen er at man i denne høyden ikke kan se hvor signalene kommer fra, sier avdelingsdirektør i NKOM, Per Eirik Heimdal.

For de som flyr jevnlig i Øst-Finnmark er ikke dette godt nok.

– Dette er en situasjon man ikke kan leve med over tid. Vi synes det er veldig beklagelig at problemet kommer igjen og igjen, sier Aleksander Wasland i Widerøe.

Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen

Det er som oftest flygninger til og fra Kirkenes lufthavn som berøres av GPS-jammingen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark