Hopp til innhold

Endrer status på søket – antar at skikjøreren i 50-årene er omkommet

Politiet mener det ikke lenger er håp om å finne mannen som har vært savnet siden søndag i live. Leteaksjonen går derfor over i en ny fase.

Tydelig skredkant på Skitntinden

TYDELIG BRUDDKANT: Bildet viser Skitntinden tirsdag formiddag, og politiets helikopter i venstre bildekant. Bildet viser en tydelig bruddkant på et stort snøskred som har gått i det som er innmarsjen til fjellet. Det er i dette området letemannskapene ønsker å søke etter den savnede mannen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Sjansen for å overleve ute i terrenget i de værforholdene som har vært og den tida som er gått så har man da fra helsefaglig hold ikke håp om å finne han i live, sier stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt.

Leteaksjonen går derfor over i en fase der de søker etter en antatt omkommet. Det er stor skredfare i området, og leteforholdene har vært vanskelige. Mannen i 50-årene har vært savnet siden lørdag, da han ikke kom hjem fra en planlagt fjelltur i det populære skiområdet på Kattfjordeidet like utenfor Tromsø.

– Politiet vil i samarbeid med frivillige og andre samvirkeaktører planlegge det videre søket. Det vil primært dreie seg om å søke igjennom skred i området. Vi er avhengig av vær- og lysforhold for å gjøre det på en sikker og trygg måte, sier Pettersen.

Morten Pettersen nært

Stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Stabssjefen sier at de har sett spor opp til et vann, men at det ikke har vært mulig å følge sporene videre opp i fjellet. Værforholdene har også gjort det umulig å få personell høyere opp i terrenget.

– Når vi i dag fikk værforhold som tillater dette så har vi ikke klart å se spor i terrenget som kan gi oss noen større indikasjoner på hva som har skjedd, sier Pettersen.

Han forteller at politiet jobber ut ifra flere hypoteser. Hovedhypotesen er at mannen er tatt av et skred.

– Vi jobber ut ifra flere hypoteser, men den helsefaglige begrunnelsen er at det ikke er mulig å overleve i noen av de hypotesene over så lang tid i de værforholdene.

Politiet fortsetter har avsluttet søket etter at de har konkludert at det ikke er trygt å drive søk i mørket.

Satte inn hund i søket

Mandag fikk letemannskapene utfordringer med både skredfare og vanskelige værforhold, og måtte utsette arbeidet til i tirsdag. Tirsdag formiddag setter de en hundeekvipasje inn i fjellsiden, i håp om å kunne starte nye søk.

– Vi har nå sendt et legehelikopter utover. Om bord i helikopteret er det både hundeekvipasje og frivillige mannskap. De skal gjøre et overflatesøk i området, samt vurdere sikkerheten med tanke på skredfare, sier operasjonsleder i politiet, Roy Tore Meyer til NRK tidligere tirsdag.

Søket konsentrerer seg rundt fjellet Skitntinden. Den savnede skal ha nevnt dette fjellet da han dro ut på tur lørdag formiddag.

I innmarsjen til Skitntinden har det gått et stort skred. Politiet vet foreløpig ikke om når de kan sette inn bakkemannskaper for å leite etter den savnede mannen.

– Vi må avvente å se hva folkene våre sier etter befaringen i formiddag, sier Meyer.

Økt skredfare

Fjellet ligger i et svært populært turområde. Ifølge folk som kjenner fjellene godt, er det mulighet for å gå trygge ruter på de fleste fjellene på Kattfjordeidet. Men det er også en del farer som lurer der.

Hver vinter går det flere skred i området, og de senere årene har flere mennesker mistet livet.

Varsom.no har justert opp skredfaren i Tromsø fra 2 til 3 på skalaen som går til 5.