Skigåer fortsatt savnet på Kvaløya, dårlig mobildekning har vanskeliggjort letingen

Store letemannskaper har siden lørdag kveld søkt med helikopter og drone etter en savnet skigåer på Kvaløya ved Tromsø. Mandag morgen skal de fortsette søkene.

Letemannskaper Kattfjordeidet

Et Sea king-helikopter og et legehelikopter er satt inn i søk etter den savnede. Været gir letemannskapene utfordringer.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er ikke gjort noen funn. Nå har det begynt å bli mørkt, og vi har derfor valgt å ta mannskapene ut fra fjellområdet. Nå skal det legges planer for det videre søket, fortalte operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt til NRK ved 1400-tiden søndag ettermiddag.

De planlegger de å gjenoppta søkene rundt klokken 08.30 mandag morgen.

Politiet starter dagen med å sende et helikopter til fjellet for å kartlegge skredfaren, før det eventuelt settes inn bakkemannskaper i området.

Kom ikke hjem lørdag

Mannen ble meldt savnet av samboeren sin da han ikke kom tilbake som avtalt etter en skitur på Kattfjordeidet på Kvaløya lørdag kveld.

Mannen, som er i 50-åra, dro på tur rundt klokka 18:00 lørdag ettermiddag og skulle vært tilbake klokka 22:00. Han skal være fjellvant og godt kjent i området.

Ifølge politiet er søket konsentrert rundt fjellet Skitntinden, som er et av de mest populære fjellene for skikjøring på Kvaløya.

I tillegg til politiets egne ressurser, har også Tromsø alpine redningsgruppe, Norske Redningshunder, Norsk Folkehjelp og Sivilforsvaret deltatt i letingen.

Store drønn i fjellet

Espen Wang innsatsleder

Innsatsleder Espen Wang fra Troms politidistrikt i leteaksjon på Kattfjoreidet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Været har imidlertid gjort søket vrient, sier operasjonsleder Roy-Tore Meyer.

– Det er vanskelige forhold med mye snø, dårlig sikt og stor skredfare. Det ble forsøkt å lete med helikopter lørdag kveld, men det lot seg ikke gjøre, sier Meyer.

Gjennom dagen skal letemannskapene ha hørt store drønn i fjellet, og det er også observert flere skred i området.

– Det er et større skred som er ganske ferskt. Vi skal prøve å gå igjennom det med hunder og håndholdt recco-søker, fortalte innsatsleder Espen Wang søndag formiddag.

Ifølge Snøskredvarslinga er det søndag moderat skredfare - faregrad 2 - i Tromsø-regionen. Samtidig er det kantkornet snø under skarelagene, og man anbefales derfor å holde seg unna skredterreng (terreng som er brattere enn 30 grader, journ anm) med fersk fokksnø.

Dårlig mobildekning

Letingen etter mannen er konsentrert rundt Skitntinden fordi basestasjonene lørdag kveld registrerte signaler fra den savnedes mobiltelefon. Det er også sett skispor i det aktuelle området.

– Vi har fått signaler fra telefonen gjennom basestasjoner i området. Det er derfor mulig å tolke en posisjon ut ifra et bestemt tidsrom, men ikke stedfeste konkret, forklarer Meyer.

Politiet sier videre at nettopp mobilnettet har skapt utfordringer for letearbeidet.

I følge innsatsleder Espen Wang har dårlig mobildekning gjort kommunikasjonen vanskelig. Politiet har også slitt med å få opp kart over området, skriver Itromsø.

Også i forbindelse med tidligere leteaksjoner i området har nettopp dårlig mobildekning blitt et tema.

Telenor erkjenner at mobildekningen på Kattfjordeidet ikke er god nok.

– Telenor vant for noen år siden et anbud hvor blant annet dette området skulle få mobildekning. Vi diskuterte dette med Tromsø kommune senest nå på fredag. Kommunen har dessverre ikke hatt råd til å betale sin andel. Vi har en konstruktiv dialog, men per dags dato har det ikke skjedd noe, skriver dekningsdirektør Bjørn Amundsen i en tekstmelding til NRK.

Base Co

Politiet, flere frivillige mannskaper fra Norsk Folkehjelp og Sivilforsvaret er på stedet for å lete etter den savnede.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Se Nordnytt 19:45 med programleder Sveinung Åsali

Se Nordnytt 19:45 med programleder Sveinung Åsali