Hopp til innhold

Utsetter søket etter savnet mann på Kattfjordeidet

En mann er savnet i fjellet på Kattfjordeidet i Tromsø. Området er blant de mest populære skiområdene i kommunen, men samtidig et område der farene lurer.

Letemannskaper Kattfjordeidet

HELIKOPTER: Det ble brukt helikopter i søket etter den savnede skikjøreren i helga. Mandag fortsetter søkearbeidet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Planene i dag er først og fremst at fagpersonell skal komme seg opp i området med helikopter for å gjøre ei vurdering av området og vurdere skredfaren vi vet er stor i området, sier Beate Helberg i politiet mandag morgen.

– Ut fra vær og føret som har vært i helga har vi ikke forventninger om å kunne sende bakkemannskaper opp dit i dag. Så i første omgang blir det som sagt snakk om helikopter, fortsetter hun.

På grunn av sky- og tåkedekke og nedbør ble søket med helikopter svært begrenset, og nye rekognosering med helikopter planlegges tirsdag. Det meldte politiet på Twitter mandag ettermiddag.

Lørdag kveld ble en mann meldt savnet av samboeren sin. Han skulle på tur på Kattfjordeidet, en drøy halvtimes kjøretur fra Tromsø sentrum.

Toppturentusiast Sjur Melsås kjenner fjellene på Kattfjordeidet godt.

Vanskelige forhold på Kattfjordeidet

VANSKELIGE LEITEFORHOLD: Slik ser det ut på Kattfjordeidet mandag morgen. Været gjør det vanskelig for leitemannskapene som skal søke etter den savnede og vurdere forholdene i fjellet med helikopter.

Foto: Marita Andersen / NRK

Skredutsatt område

– Kattfjordeidet er et av de største toppturmålet i kommunen. Det er et veldig bynært eide, med mange gode fjell for skikjøring.

Men det er også et fjell med store variasjoner i føre, ut fra hvordan været har vært og hvor vinden har blåst. Det er ikke uvanlig med skavlebrudd på eidet. I tillegg kan det være flere områder der snøen fra skred kan samle seg, som små bekkedaler eller fordypninger i terrenget.

De siste årene har det gått flere skred i området, både skred som er utløst av mennesker og selvutløste skred.

Men det er også et fjellområdet der det er mulig å ferdes trygt.

– Så godt som alle fjellene har flere ruter både opp og ned. Flere fjell har ruter du kan gå trygt alle dager, sier Melsås.

Politiet har nå peilet søket sitt til å gjelde Skitntinden. Ifølge Melsås er dette et av de mest populære fjellene i området.

– Det er et fjell med flere forskjellige ruter både opp og ned, med forskjellige utfordringer som må vurderes nøye, sier Melsås.

Flere topper på en tur

Varsom.no har satt snøskredfaren i Tromsø til faregrad 2, moderat skredfare. Men skredfaren være betydelig større på utsatte steder. Vind og vær kan variere i fjellene, og kan dermed påvirke snøskredfaren fra fjell til fjell og fra fjellside til fjellside.

– På Kattfjordeidet finner du fjell med eksponering i alle retninger. Det betyr at det kan være store variasjoner i snødybde, føre og faregrad, sier Sjur Melsås.

Den savnede mannen beskrives som en svært fjellvant person. Ifølge Beate Helberg i politiet kan han fort ta flere fjelltupper på en tur.

– Vi vet at han skulle på ski i det nevnte området og at han skal ha nevn Skitntinden, men vi vet ikke nøyaktig hvor han har gått. Det er et stort området det kan være snakk om å søke i, sier Helberg.