På grunn av et mannskapsskifte om bord på forskningsfartøyet «Lance», ble det en ekstratur for helikopterteamet fra båtens posisjon i området øst for Sjuøyane og ned til Mosselbukta. Det er en helikoptertur på omlag én time.
Jeg stikker mitt lille lommekamera til helikoptertekniker Gunnar Nordahl før avgang og ber han ta noen bilder fra turen. Jeg vet at de vil kunne se inn over deler av Vestfonna, som er en av de to store isbreene på Nordaustlandet. Det er prima vær og han tar oppfordringa på strak arm.
Nordaustlandet er den nest største øya på Svalbard og er en del av Nordaust-Svalbard naturreservat. På øya ligger to store isbreer, Austfonna og Vestfonna, hvor Austfonna, i følge Wikipedia, er Europas største isbre og den tredje største innlandsisen i verden.
Fra lufta.
Foto: Gunnar NordahlHytta ved Mossellagunna.
Foto: Gunnar NordahlVed å kryssjekke med kartet når helikopteret returnerer til skipet, ser vi hytta i Mosselbukta, den karakteristiske Claravågen, Sorgfjorden og kyststrekninger i dette vakre reservatet som kan få noen og enhver til å blekne.
Lady Franklinbreen.
Foto: Gunnar NordahlNordaustlandet er mindre preget av menneskelig aktivitet enn resten av Svalbard, men allerede på 1600-tallet var øya kjent og beskrevet fordi de gamle hvalfangerne ved siden av fangsten også drev med kartlegging.
Lady Franklinbreen.
Foto: Lady FranklinbreenDet finnes for eksempel et Nordkapp på Chermsideøya som vi har passert på ICE-toktet på veien nordover. Dette var kjent som Cape Tabin av hollandske hvalfangere allerede i 1624. Det som i dag heter Brennevinsfjorden er trolig samme fjord som ble nedtegnet på Donckers kart som Brandewyns Bay i 1663. Mer om denne spennende historien finner du på cruisehåndboka på nettet.
Sysselmannens båt «Nordsyssel» i Mosselbukta.
Foto: Gunnar NordahlOg jeg deler så gjerne noen luftige inntrykk fra helikopterturen over et enormt og ennå uberørt landskap.
NRK takker helikoptertekniker Gunnar Nordahl i Airlift for fotografisk assistanse over Nordaustlandet.
Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK- LES OGSÅ BLOGG 1: Bli med Sylvi på tokt i isen
- LES OGSÅ BLOGG 2: Det store ICE-toktet er i gang
- LES OGSÅ BLOGG 3: På reise nordover til vinterland
- LES OGSÅ BLOGG 4: Unike målinger og ny teknologi
- LES OGSÅ BLOGG 5: Lager hyttestasjon i Rijpfjorden
- LES OGSÅ BLOGG 6: «Protandriske hermafroditter»
- LES OGSÅ BLOGG 7: Lysmåling fra småbåt
- LES OGSÅ BLOGG 8: Gjørmedykk på 81 grader nord