Hopp til innhold

Se Nordaustlandet fra lufta

Dette har du mest sannsynlig ikke sett før.

Kinnvika

Fra helikoptertur over Nordaustlandet, ved Kinnvika.

Foto: Gunnar Nordahl

På grunn av et mannskapsskifte om bord på forskningsfartøyet «Lance», ble det en ekstratur for helikopterteamet fra båtens posisjon i området øst for Sjuøyane og ned til Mosselbukta. Det er en helikoptertur på omlag én time.

Jeg stikker mitt lille lommekamera til helikoptertekniker Gunnar Nordahl før avgang og ber han ta noen bilder fra turen. Jeg vet at de vil kunne se inn over deler av Vestfonna, som er en av de to store isbreene på Nordaustlandet. Det er prima vær og han tar oppfordringa på strak arm.

Nordaustlandet er den nest største øya på Svalbard og er en del av Nordaust-Svalbard naturreservat. På øya ligger to store isbreer, Austfonna og Vestfonna, hvor Austfonna, i følge Wikipedia, er Europas største isbre og den tredje største innlandsisen i verden.

Nordaustlandet

Fra lufta.

Foto: Gunnar Nordahl
Mossellaguna

Hytta ved Mossellagunna.

Foto: Gunnar Nordahl

Ved å kryssjekke med kartet når helikopteret returnerer til skipet, ser vi hytta i Mosselbukta, den karakteristiske Claravågen, Sorgfjorden og kyststrekninger i dette vakre reservatet som kan få noen og enhver til å blekne.

Lady Franklinbreen

Lady Franklinbreen.

Foto: Gunnar Nordahl

Nordaustlandet er mindre preget av menneskelig aktivitet enn resten av Svalbard, men allerede på 1600-tallet var øya kjent og beskrevet fordi de gamle hvalfangerne ved siden av fangsten også drev med kartlegging.

Lady Franklinbreen

Lady Franklinbreen.

Foto: Lady Franklinbreen

Det finnes for eksempel et Nordkapp på Chermsideøya som vi har passert på ICE-toktet på veien nordover. Dette var kjent som Cape Tabin av hollandske hvalfangere allerede i 1624. Det som i dag heter Brennevinsfjorden er trolig samme fjord som ble nedtegnet på Donckers kart som Brandewyns Bay i 1663. Mer om denne spennende historien finner du på cruisehåndboka på nettet.

Nordsyssel

Sysselmannens båt «Nordsyssel» i Mosselbukta.

Foto: Gunnar Nordahl

Og jeg deler så gjerne noen luftige inntrykk fra helikopterturen over et enormt og ennå uberørt landskap.

Gunnar Nordahl

NRK takker helikoptertekniker Gunnar Nordahl i Airlift for fotografisk assistanse over Nordaustlandet.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK