Hopp til innhold

Sakkyndig i retten: – Sannsynlig promille på 1,2

Den tiltalte i dødsulykka utenfor Alta hadde trolig røykt hasj tett inntil han satte seg bak rattet på ettermiddagen den 9. mars 2021. I tillegg hadde han drukket alkohol.

Bilde fra ulykkesstedet i Kvenvik utenfor Alta 9. mars 2021.

Det var to personer som omkom i ulykken 9. mars i 2021 utenfor Alta.

Foto: Politiet i Finnmark

Det kom frem i Vestre Finnmark tingrett på torsdag, der straffesaken mot den tilalte i Kvenvik-ulykka pågår.

Front-til-front-ulykka den 9. mars 2021 krevde to menneskeliv, og en mindreårige jente fikk varige mén etter ulykka. Samtidig mistet hun sin mor i ulykka som skjedde mellom halv åtte og kvart på åtte denne kvelden.

Den tiltalte mannen i tjueårene har i retten tidlgere denne uka innrømmet å ha drukket minst fire halvlitere med øl før han satte seg bak rattet på ettermiddagen den 9. mars 2021.

Han sa også at han hadde røykt hasj kvelden før. Altså mandag 8. mars.

Les også Ung bilfører erkjenner all skyld etter at to mennesker omkom

Dødsulykke i Kvenvik i Alta kommune.

Høy promille

På torsdag la sakkyndig Eirin Bakke ved rettsmedisinske fag, ved Oslo universitetssykehus frem beregninger som viser at tiltalte hadde en sannsynlig promille på 1,2 på ulykkestidspunktet.

Hun sa også at den tiltalte var påvirket av både alkohol og hasj ved ulykkestidspunktet. Bakke mente konsentrasjonen av thc i blodet, viste at mannen trolig hadde røykt hasj tett inntil kjøringen.

På spørsmål fra aktor om mengden thc i blodet kunne tilsi at tiltalte hadde røykt hasj kvelden før, svarte hun at det var lite sannsynlig.

Les også Politi i rettssak: Ulykkesvei brukes til kappkjøring av ungdom

Straffesaken i Kvenvik-ulykka utenfor Alta startet 14.februar i Vestre Finnmark tingrett. Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik, bistandsadvokat Espen Simonsen og aktor Hanne Bernhardsen (t.h).

Skadene på Mercedes-en som var involvert i dødsulykken i Kvenvik i Alta kommune 9. mars 2021.

Det var store skader på bilen som tiltalte kjørte.

Foto: Politiet

Mobilbevis

I retten kom det også frem at det ble sendt snapchat fra tiltaltes telefon få minutter før ulykken. Det kom frem under vitneavhøret til spesialetterforsker i politiet Bjarke Smedegård.

Spesialetterforsker Smedegård har gått gjennom loggen på tiltaltes telefon og funnet at han brukte telefonen aktivt de siste timene før ulykken. Altså i tidsrommet da han og hans kamerat var ute og kjørte.

Det er antatt at ulykka skjedde rundt 19.40, men akkurat på dette tidspunktet var det ikke registrert aktivitet på tiltaltes mobil. Siste aktive bevegelse fra tiltaltes telefon er 19.31.17, ifølge Smedegård.

Tiltalte har selv forklart seg om at han ikke brukte mobilen under kjøring. På onsdag vitnet hans kamerat som var passasjer under ulykken. Han sa at tilalte hadde brukt telefonen hyppig under kjøring.

I retten i dag vitna også fostermor til den gjenlevende jenta. Bistandsadvokat Espen Simonsen opplyser til NRK at far til denne jenta døde i januar slik at hun nå er foreldreløs.

– Hun var en livsglad jente

I tillegg vitnet moren til den avdøde 10-åringen om hvor hardt familien er ramma av tragedien.

Mor til den omkomne jenta vitnet i retten i dag. Her beskrev hun sin avdøde datter som en livsglad og aktiv jente med omsorg for andre.

Nora Alvilde Tiberg (10) omkom i bilulykken i Alta

Nora Alvilde Tiberg blir beskrevet av sin mor som en livsglad jente.

Foto: Privat

Hun fortalte også om kvelden da datteren døde, og sa at hun «husket alt som om det var i går.»

– Hun fikk bare bli 10 år, sa moren gråtende i retten.

Les også Etterlatte venter fortsatt på svar etter ulykken der Nora (10) mistet livet

Nora Alvilde Tiberg (10) omkom i bilulykken i Alta