Hopp til innhold

Ung bilfører erkjenner all skyld etter at to mennesker omkom

To år har gått siden dødsulykken i Kvenvik utenfor Alta der to mennesker mistet livet. I dag startet rettssaken. Den tiltalte mannen i tjueårene erkjente straffskyld på alle tiltalepunkt.

Dødsulykke i Kvenvik i Alta kommune.

Det er satt av fire dager i Vestre Finnmark Tingrett etter dødsulykken i Alta for to år siden.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

I retten i dag kom det frem at den tiltalte mannen i 20-årene få timer før ulykken hadde drukket fire halvlitere øl og hadde åpnet den femte ølen. Han hadde også høy fart gjennom Aslakheim-tunnelen i Kvenvik.

På utsiden av tunnelen i retning Kvenvik mistet han kontrollen på bilen, kom over i motsatt kjørefelt og traff en motgående bil.

I denne bilen satt Ann Katrin Nilson (49) og i baksetet bak henne, Nora Alvilde Tiberg (10). Begge omkom. I tillegg var den mindreårige datteren til Nilson med i bilen. Hun satt foran i passasjersetet og overlevde, men ble hardt skadet.

Den siste gangen tiltalte så på speedometeret før kollisjonen var sekunder før ulykken. Da holdt speedometeret 104 kilometer i timen.

Og da hadde han forsøkt å bremse ned i forkant, forklarte han retten.

180 grader rundt

Den tiltalte er usikker på hva som skjedde, for det skjedde så fort. Han fikk en følelse av at noe kom til å gå galt da han så lysene til bilen i motgående kjørefelt.

Han forklarte at bilen hans fløy 180 grader gjennom lufta. Han og kameraten som satt på fikk begge kun lettere skader etter ulykken.

På spørsmål om hva han mente var årsaken til ulykken svate han at det var det dårlige føret. Han forklarte at det var tørr asfalt i midten av veibanen, men glatt på sidene.

Sa at tiltalte drakk øl under kjøring

Den tiltalte mannen i 20-årene var sterkt preget under første dag i retten. I tillegg til han, vitnet også hans kamerat i dag.

Han satt i passasjersetet og så at den tiltalte drakk alkohol under selve kjøreturen. Kameraten sa han ikke tenkte noe over det der og da, men har i ettertid angret på at han ikke sa ifra.

Han hadde likevel følt seg trygg under kjøreturen sa han og mente den tiltalte kameraten hadde virket helt normal under kjøringen.

Kameraten mente at farta inn i tunnelen hadde vært et sted mellom 100 og 120, og at de ikke hadde slakket av underveis i tunnelen.

Den tiltalte fortalte i sin forklaring at han ikke hadde røykt hasj ulykkesdagen, men at han hadde røykt hasj kvelden før dødsulykken.

De to fortalte i sine forklaringer at de hadde brukt ettermiddagen og kvelden på å kjøre rundt i Alta og sladde og drifte. Tiltalte hadde ved flere anledninger koblet ut antisklien på den firehjulsdrevne bilen, slik at han dermed kunne fremprovosere skrens.

På spørsmål om den var koblet ut da ulykken skjedde, mente han at den ikke var koblet ut.

To års venting

I to år har etterlatte ventet på svar om hva som skjedde om kvelden 9. mars 2021.

Jenta som overlevde er vitne i saken. På grunn av sin unge alder ble hun etter ulykken avhørt ved Barnehuset i Tromsø. Dette videoavhøret ble spilt av under rettssaken i dag.

Jenta er enebarn og mistet sin mor i ulykken.

Hanne Bernhardsen

Aktor Hanne Bernhardsen leste opp tiltalepunktene da retten var satt på tirsdag.

Foto: André Bendixen / NRK

Frontkollisjon

Den tiltalte mannen var ifølge tiltalen på tidspunktet for ulykken påvirket av både alkohol og narkotika. Ifølge tiltalen skal han ha holdt altfor høy fart ved utgangen av tunnelen ved Aslakheimen utenfor Alta.

Dette førte til at han mistet kontrollen over bilen han førte og havnet i motsatt kjørefelt. Der frontkolliderte han med Nilsons bil, som var på tur i retning mot Alta.

I retten i dag var det tre bistandsadvokater til stede.

Aktor Hanne Bernhardsen leste opp i alt åtte tiltalepunkt, der de to første handler om straffskyld i forbindelse med ulykken 9. mars 2021. Det er disse punktene som retten konsentrerer seg om. Bilføreren er også tiltalt for kjøring i ruspåvirket tilstand, høy fart, vold og drapstrusler mot politibetjenter.

Den tiltalte mannen erkjente straffskyld på alle punkter.

Forsvarer Thomas Hansen Alta tingrett

Thomas Hansen er forsvareren til den tiltalte mannen i 20-årene fra Alta.

Foto: André Bendixen / NRK

Flere vitner

Aktor spilte av en video som viste veistrekningen der ulykka skjedde. Hun la og frem bilder av begge bilene som hadde store skader i frontpartiene. Særlig på venstre side.

Bistandsadvokat Espen Simonsen i Alta tingrett

Espen Simonsen er bistandsadvokat for den skadde jenta.

Foto: André Bendixen / NRK

Det skal føres 18 vitner i løpet av den fire dager lange rettssaken.

I løpet av den første dagen har den tiltalte gitt sin forklaring. Han har kommet med en slags tilståelse, som aktor Hanne Bernhardsen sa det, etter at han i de første avhørene nektet straffskyld.

Den tiltalte fortalte i sin forklaring at han ikke hadde røykt hasj ulykkesdagen, men at han hadde røykt hasj kvelden før dødsulykken. Den sigaretten inneholdt cirka 0,7 gram hasj.

Etterlatte venter fortsatt på svar etter ulykken der Nora (10) mistet livet