– Sverre hadde den mest fantastiske stemmen jeg hadde hørt

Torsdag ble musikklegenden fra Tromsø gravlagt.

Sverre Kjelsberg begravelse

Sokneprest Mette Buvik forrettet i Sverre Kjelsbergs begravelse.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Så var det tid for den siste reisen. Eller for Sverre Kjelsberg, den siste turneen. Den legendariske musikeren fra rektor Quikstads gate i Tromsø gikk bort den 18. juni, 69 år gammel.

Til tonene av signaturmelodien Ebb Tide – The Pussycats første singel fra 1965 – ble seremonien i Elverhøy kirke innledet. Ved båren stod en av Kjelsbergs kjære bassgitarer, instrumentet som fulgte han helt siden han begynte i rockeband som tenåring.

– Bortsett fra trommeslagere, så vil jo alle spille gitar. Så da Sverre kom, var de stillingene besatt. Sverre måtte nøye seg med å spille bass. Vi debuterte på Kafe Nøden med rockeversjonen av «Bæ, bæ lille lam» fortalte Trond Graff i minnetalen.

– Jentene ble gale

Trond Graff

Trond Graff spilte sammen med Sverre Kjelsberg i legendariske The Pussycats.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Sverre Kjelsberg og Trond Graff startet senere The Pussycats sammen med Friedel Brandt, Ottar Aasegg og Ingemar Stjerndahl.

– Du, Sverre, hadde den mest fantastiske stemmen jeg hadde hørt. Din sceneopptreden var allerede fra starten naturlig profesjonell. Din rolige, men uimotståelige karisma gjorde jentene gale, mintes mangeårig manager Sten Ekroth i et brev, som ble lest opp av Trond Graff under bisettelsen.

Også Trond Graff delte minner fra tiden med The Pussycats.

– Sverre var en naturlig autoritet og den med ansvaret for at vi kom oss opp om morgenen. For å hjelpe seg fikk han tak i en stor bestemor Duck-klokke med bjeller på toppen. Da klokka ringte neste morgen tok Sverre tak i klokka og dro den inn under dyna, sånn at vi alle kunne sove søtt videre, fortalte Graff, som spilte sammen med Sverre Kjelsberg for siste gang under The Pussycats' gjenforeningsturné i 2014.

– Takk for alt Sverre. Jeg skal aldri glemme deg, sa Trond Graff, før han sammen med Tor Kjelsberg, Inge Kolsvik og Odd-Arvid Eilertsen framførte "Let me stay", som Sverre Kjelsberg sammen med Friedel Brandt skrev til debutplata "Psst! Psst!" i 1966.

«Dikt å førbainna løgn»

Etter The Pussycats gikk turen til musikkonservatoriet og senere til Hålogaland Teater, hvor Sverre ble ansatt som musiker og komponist. Det var der "Ellinors vise" ble til, i forbindelse med teaterstykket «Dikt å førbainna løgn» i 1977. Med i forestillingen var en skuespiller fra Bergen.

Helge Jordal

Helge Jordal jobbet sammen med Sverre Kjelsberg ved Hålogaland Teater på slutten av 70-tallet.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Sverre var den som tok imot meg på skikkelig vis. Første helga dro vi på festival til Senjahopen. Han var et rolig og vennlig menneske og fin venn. Vi snakket og diskuterte musikk og teater, forteller Helge Jordal til NRK.

I 1980 skrev Kjelsberg musikkhistorie på ny, da han sammen med Mattis Hætta representerte Norge i Melodi Grand Prix med "Sámiid ædnan".

Mattis Hætta

Mattis Hætta deltok i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen med Sverre Kjelsberg i 1980.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Sverre var et varmt, ærlig og flinkt menneske, sier Mattis Hætta til NRK.

Sangen de framførte satte søkelys på norske myndigheters behandling av samene.

– Hans bidrag til Melodi Grand Prix står som et monument over storsamfunnets overkjøring av samenes rettigheter med Altautbyggingen som bakteppe, fortalte Trond Graff.

I 2009 var Kjelsberg tilbake på Hålogaland Teater, da med forestillingen "20 teddy uten filter". Forestillingen var en musikalsk gjennomgang av Kjelsberg liv og ble en stor suksess.

– Tusen takk. Vi skal aldri glemme deg, sa teatersjef Inger Buresund, som la ned krans på vegne av Hålogaland Teater. Byrådsleder Kristin Røymo la ned krans på vegne av Tromsø kommune, mens Helge Kræmer la ned krans på vegne av Tromsø Idrettslag.

Så ventet «Ellinors vise» før kisten ble båret ut av kirka.

Sverre Kjelsberg begravelse

Sverre Kjelsberg ble i dag bisatt fra Elverhøy kirke i Tromsø.

Foto: Rune Nordgård Andreassen