Rune Larsen om Kjelsbergs bortgang: – Et sjokk

De tidligere popstjernen og programlederen beskriver The Pussycats som det første store popbandet i Norge.

Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta

DØD: Sverre Kjelsberg er død 69 år gammel. Dødsfallet kom som et sjokk på blant annet Mattis Hædda og Rune Larsen.

Foto: Mentz Schulerud jr. / Mentz Schulerud jr.

I dag kom den triste nyheten om at Sverre Kjelsberg er død 69 år gammel. Han var bassist og vokalist i gruppen The Pussycats og deltok sammen med Mattis Hætta i Eurovision Song Contest i 1980 med sangen «Samiid Ædnan».

Rune Larsen

POPSTJERNE: Rune Larsen var også popstjerne på 1960-tallet, sammen med Sverre Kjelsberg og The Pussycats.

Foto: Øystein Klakegg

Rune Larsen var popstjerne på samme tid som Kjelsberg og The Pussycats. For han var Kjelsberg bortgang uventet og plutselig.

– Det var et sjokk. Vi snakket sammen for et år siden og da hadde han problemer med helsen, men jeg var ikke klar over at det var forverret. Det var utrolig trist å høre, sier Larsen.

The Pussycats

Kjelsberg var som nevnt tidligere bassist og vokalist i bandet The Pussycats. De første norske popstjernene, ifølge Rune Larsen.

– De var i hvert fall helt klart det første store popbandet i Norge. The Pussycats var i særklasse. De var norske popstjerner som solgte plater og oppførte seg som popstjerner, sier han.

De varmet også opp for en rekke kjente band som blant annet Rolling Stones, da det britiske rockebandet skulle spille sin første norgeskonsert i Njårdhallen.

– Når Rolling Stones var i Njårdhallen var Pussycats et av bandene som varmet opp, og historien går slik at Sten Ekroth (manageren journ.anm.) hadde samlet en del fans som fikk beskjed om at da Pussycats var ferdige å spille, så skulle de forlate salen før Stones kom inn. For da hadde de største allerede gjort sin entre, sier Larsen.

– En av de største

Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg i aksjon på scenen i 2003.

EUROVISION: Mattis Hætta opptrådte sammen med Sverre Kjelsberg på Eurovision Song Contest i 1980 med «Samiid Ædnan». Her er de to sammen på scenen fra Gullfisken på Sentrum Scene i 2003.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det var ingen artig nyhet å høre. Det var et sjokk. Vi jobbet sammen så lenge, det var en fin tid. Sverre var en fantastisk person, sier Mattis Hætta.

Han mener Kjelsberg var en av Nord-Norges største musikkprofiler.

– Jeg vil si Sverre Kjelsberg var en av de største profilene vi har i Nord-Norge innen vise, pop og rock. Han var stor på sin beste, sier Mattis Hætta.

Skapt klassikere

– Han satt veldig sterke spor etter seg, både som rockemusiker, visesanger, teatermusiker og komponist. De melodiene han skapte til forestillinger på Hålogaland Teater vil stå igjen som klassikere i norsk teaterhistorie, sier Ragnar Olsen.

Han har siden 1978 jobbet som dikter og oversetter for Hålogaland Teater i Tromsø, og har derfor jobbet mye sammen med Kjelsberg gjennom årene.

– Alt i alt har det vært veldig lærerikt for meg å jobbe med Sverre i den perioden da vi laget nye sanger til Hålogaland Teater, sier Olsen.

Sten Ekroth var manager for The Pussycats. Også han mottok også nyheten om Kjelsbergs bortgang med sorg:

– Det var Sverre som gjorde at Pussycats kom til. Han var et menneske som bare dro andre mennesker til seg. Han han hadde en utrolig sjarme og var fantastisk på scenen. Samarbeidet har vært fint, og jeg savner ham veldig. Jeg følte meg nesten som en far for ham, sier Ekroth.

Norsk musikkprogram. Opptak fra en konsert på restaurant Rogers i Tromsø i fjor.
Billedregi: Henning Skjæret.

GJENFORENING: I 1983 ble The Pussycats gjenforent under en konsert på utestedet Rogers i Tromsø. Se konserten i sin helhet her.

Norsk finale i Melodi Grand Prix 1980 - Eurovisjonens slagerkonkurranse. Bidrag er denne gang bestilt fra ti komponister - unge, norske musikere, pop-, jazz- og visefolk. Kveldens artister er Anita Skorgan, Jahn Teigen, Radka Toneff, Åge Aleksandersen, Hilde Heltberg, Henning Sommerro, Alex, Nina Askeland, Inger Lise Rypdal og Sverre Kjelsberg. Kringkastingsorkestret dirigert av Egil Monn-Iversen. Programleder: Åse Kleveland. Regi: Inge Lotsberg.

SEIER: Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg vant Melodi Grand Prix med sangen Samiid Ædnan.

Kulturstrøm

 • Keiino i verdenstoppen

  Eurovision-låta «Spirit In The Sky» er den 10. mest populære på Itunes i verden, og ligger høyt på hitlistene i flere land i Europa. – En drøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse, sier låtskriver og vokalist Tom Hugo Hermansen til Fædrelandsvennen.

  Keiino ESC 2019
  Foto: NRK
 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.