Rune Larsen om Kjelsbergs bortgang: – Et sjokk

De tidligere popstjernen og programlederen beskriver The Pussycats som det første store popbandet i Norge.

Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta

DØD: Sverre Kjelsberg er død 69 år gammel. Dødsfallet kom som et sjokk på blant annet Mattis Hædda og Rune Larsen.

Foto: Mentz Schulerud jr. / Mentz Schulerud jr.

I dag kom den triste nyheten om at Sverre Kjelsberg er død 69 år gammel. Han var bassist og vokalist i gruppen The Pussycats og deltok sammen med Mattis Hætta i Eurovision Song Contest i 1980 med sangen «Samiid Ædnan».

Rune Larsen

POPSTJERNE: Rune Larsen var også popstjerne på 1960-tallet, sammen med Sverre Kjelsberg og The Pussycats.

Foto: Øystein Klakegg

Rune Larsen var popstjerne på samme tid som Kjelsberg og The Pussycats. For han var Kjelsberg bortgang uventet og plutselig.

– Det var et sjokk. Vi snakket sammen for et år siden og da hadde han problemer med helsen, men jeg var ikke klar over at det var forverret. Det var utrolig trist å høre, sier Larsen.

The Pussycats

Kjelsberg var som nevnt tidligere bassist og vokalist i bandet The Pussycats. De første norske popstjernene, ifølge Rune Larsen.

– De var i hvert fall helt klart det første store popbandet i Norge. The Pussycats var i særklasse. De var norske popstjerner som solgte plater og oppførte seg som popstjerner, sier han.

De varmet også opp for en rekke kjente band som blant annet Rolling Stones, da det britiske rockebandet skulle spille sin første norgeskonsert i Njårdhallen.

– Når Rolling Stones var i Njårdhallen var Pussycats et av bandene som varmet opp, og historien går slik at Sten Ekroth (manageren journ.anm.) hadde samlet en del fans som fikk beskjed om at da Pussycats var ferdige å spille, så skulle de forlate salen før Stones kom inn. For da hadde de største allerede gjort sin entre, sier Larsen.

– En av de største

Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg i aksjon på scenen i 2003.

EUROVISION: Mattis Hætta opptrådte sammen med Sverre Kjelsberg på Eurovision Song Contest i 1980 med «Samiid Ædnan». Her er de to sammen på scenen fra Gullfisken på Sentrum Scene i 2003.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det var ingen artig nyhet å høre. Det var et sjokk. Vi jobbet sammen så lenge, det var en fin tid. Sverre var en fantastisk person, sier Mattis Hætta.

Han mener Kjelsberg var en av Nord-Norges største musikkprofiler.

– Jeg vil si Sverre Kjelsberg var en av de største profilene vi har i Nord-Norge innen vise, pop og rock. Han var stor på sin beste, sier Mattis Hætta.

Skapt klassikere

– Han satt veldig sterke spor etter seg, både som rockemusiker, visesanger, teatermusiker og komponist. De melodiene han skapte til forestillinger på Hålogaland Teater vil stå igjen som klassikere i norsk teaterhistorie, sier Ragnar Olsen.

Han har siden 1978 jobbet som dikter og oversetter for Hålogaland Teater i Tromsø, og har derfor jobbet mye sammen med Kjelsberg gjennom årene.

– Alt i alt har det vært veldig lærerikt for meg å jobbe med Sverre i den perioden da vi laget nye sanger til Hålogaland Teater, sier Olsen.

Sten Ekroth var manager for The Pussycats. Også han mottok også nyheten om Kjelsbergs bortgang med sorg:

– Det var Sverre som gjorde at Pussycats kom til. Han var et menneske som bare dro andre mennesker til seg. Han han hadde en utrolig sjarme og var fantastisk på scenen. Samarbeidet har vært fint, og jeg savner ham veldig. Jeg følte meg nesten som en far for ham, sier Ekroth.

Norsk musikkprogram. Opptak fra en konsert på restaurant Rogers i Tromsø i fjor.
Billedregi: Henning Skjæret.

GJENFORENING: I 1983 ble The Pussycats gjenforent under en konsert på utestedet Rogers i Tromsø. Se konserten i sin helhet her.

Norsk finale i Melodi Grand Prix 1980 - Eurovisjonens slagerkonkurranse. Bidrag er denne gang bestilt fra ti komponister - unge, norske musikere, pop-, jazz- og visefolk. Kveldens artister er Anita Skorgan, Jahn Teigen, Radka Toneff, Åge Aleksandersen, Hilde Heltberg, Henning Sommerro, Alex, Nina Askeland, Inger Lise Rypdal og Sverre Kjelsberg. Kringkastingsorkestret dirigert av Egil Monn-Iversen. Programleder: Åse Kleveland. Regi: Inge Lotsberg.

SEIER: Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg vant Melodi Grand Prix med sangen Samiid Ædnan.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.