Hopp til innhold

Rydder opp etter uværet i nord – fikk bilde av naboen at taket var blåst av

Årets første uvær stengte alle veiene i Finnmark. Nå har vinden løyet, men igjen står opprydningsarbeidet etter vinterstormens herjinger. For Morten og June i Berlevåg innebærer det å få på plass hus- og låvetak.

Fikk takene røsket av hus og låve i uværet

Taket til June Marit Løkka Hansen og Morten Andre Olsen ble røsket av sted med vinden under årets første skikkelige uvær.

Foto: Privat

– Det var mye vind!

Det sier June Marit Løkka Hansen om årets første vinterstorm i Finnmark. Hun bor i Berlevåg, men var selv på vakt på intensiven i Tromsø når hun fikk en telefon fra naboene.

– De fortalte at hustaket vårt i Berlevåg var tatt av vinden, og at porten var knekt.

Rådvill sto hun på vakt på intensiven ved sykehuset i Tromsø. Forloveden, Morten Andre Olsen var samtidig på vakt ved AMK i Kirkenes. Hva nå?

– Det hadde vært rimelig heftig vind, og da gikk både taket på huset og låven, forteller Morten og legger til:

– Det var litt fortvilende.

Hustaket utenfor huset

Bildene paret fikk fra naboer og venner hjemme i Berlevåg. Her ligger deler av hustaket inntil husveggen, og porten er knekt sammen.

Hustaket ligger igjen på plenen til June i Berlevåg

Andre deler av hustaket ligger på plenen ved huset.

Låvetaket er røsket av

Også låvetaket ble røsket av i uværet.

Det er første gang paret har opplevd at vinterstormen har gjort så store skader i løpet av alle sine år som pendlere. Heldigvis vet folk i kystbygda å trø til når det gjelder.

Takket være gode naboer og venner ble huset sikret og ingen vinduer ble knust, forteller June.

Taket ligger imidlertid igjen på plenen ved huset, så her er det bare for paret å brette opp ermene når de trer av vakt og vender hjem igjen til bygda ute ved Finnmarkskysten.

Paret er ikke de eneste som har et opprydningsarbeid etter uværet.

June Marit Løkka Hansen og Morten Andre Olsen fra Berlevåg

June Marit Løkka Hansen og Morten Andre Olsen i Berlevåg er vant til å være borte fra huset sitt i lengre perioder når de er på jobb, men det er første gang de opplever at uværet har gjort så store skader.

Foto: Privat

Les også Finnmark lammet av uvær: – Men alt vi hører om er snøkaos på Østlandet

Uværsbilder fra Finnmark

Båt sank

Enkelte steder langs kysten var det søndag opp mot 40 m/s i kastene.

Vinden har roet seg, og nå er det kun et gult farevarsel til sjøs om å ikke dra ut i småbåt mellom Nordkapp – Grense Jakobselv som gjelder. Her er det fortsatt sør til sørvest stiv til sterk kuling 20 m/s.

Ved havnene i Nordkapp ble det en rekke ødeleggelser gjennom uværet gjennom helga og starten av uka.

Øyvind Larssen i Nordkapp Havn måtte sammen med brannvesenet rykke ut til Nordvågen søndag kveld, hvor en båt holdt på å synke.

– Det var et heftig vær, og det er jo risiko knyttet til det å være nede på den flytebrygga. Så vi fikk bare satt nødtau i den og sikra at den ikke slet seg og dro av gårde, forteller Larssen.

Men som først meldt i Finnmarksposten, dagen etter var ikke båten til å redde.

– Mandags morgen skulle vi dra tilbake for å få mer kontroll på båten, men da hadde den sunket.

Denne uka går til å reparere en landgang som også ble skadet, så båtene igjen kan bruke flytebrygga i Nordvågen, forteller Larssen.

I tillegg må de reparere flytebrygger og fortøyninger i Skarsvåg.

– Så nå har vi en uke med arbeid for å få fikset opp i alt sammen. Og så er vi klar til en ny runde med uvær igjen, humrer havneinspektøren i Nordkapp Havn.

Øyvind Larssen er havneinspektør i Nordkapp Havn

Havneinspektør i Nordkapp Havn forteller om flere ødeleggelser etter uværet.

Foto: Nordkappregionen havn

Utfordrende å kjøre

Uka startet med et lammet veinett lengst i nord, hvor hele 24 veistrekninger var stengt. Fylkesvei 888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet var også mandag stengt på grunn av snøskred. Her er veien nå ryddet.

Tirsdag er det ingen veier som er stengt på grunn av været, men dagen startet allikevel med flere varsler om utfordrende kjøreforhold.

Kart fra Statens vegvesen over veiene i Finnmark

Det er fremdeles noe utfordrende å komme seg fram langs veiene i Finnmark tirsdag.

Foto: Skjermdump / Statens vegvesen

Tilbake i June sin hjemkommune, er nå veiene brøytet og livet går som normalt igjen. I går måtte Berlevåg kommune holde alt av skoler og barnehager stengt.

– Da vi hadde saken til vurdering mandag morgen, var det snøstorm og null sikt. Det var ti minusgrader og vind oppe i orkan styrke, fortalte oppvekstsjef i Berlevåg kommune Sylvia Radloff Snijders til NRK mandag.

Foruten om hustaket som tok seg en flygetur med vinden, er det kun noen søppeldunker på villveie – i tillegg til noen boliger som fikk vannlekkasje på grunn av den kalde vinden.

– Vi i Berlevåg er jo vant til været. Dette opplever vi både en, to og tre ganger i løpet av vinteren, så vi er godt forberedt, forsikrer ordfører Rolf Laupstad.