Hopp til innhold

Ønsker ikke brukte gaver under juletreet

Stadig flere nordmenn sier de gjerne mottar brukte gaver. Samtidig setter Hammerfest Røde Kors foten ned og tar kun imot nye ubrukte gaver under juletreet.

Leder i røde kors Hammerfest, Linda Duurhuus, står i gågata i Alta med en samojedhund.

Linda Duurhuus er selv glad i brukte gaver, men i år tar ikke Hammerfest Røde Kors imot brukt.

Foto: Stian Strøm / NRK

Ifølge nye tall fra Norstat og Finn har 1 av 3 nordmenn gitt en brukt julegave. Dette er en økning på over 30 prosent fra fjoråret.

Lederen for Hammerfest Røde Kors, Linda Duurhuus, har aldri opplevd at de har fått inn utslitte gaver. Men forklarer at de ikke har ressurser til å ta imot brukte julegaver.

– Folk har vært vanvittig snill når de har gitt. Det har vært hjemmestrikket og det har vært ordentlige kjøpte ting. Så vi har aldri opplevd noe negativt, sier Linda Duurhuus.

Røde Kors Hammerfest har satt opp et juletre på Thon hotell Hammerfest. Juletreet har ett par pakker under seg. Juletreet er pyntet med lys.

Gavene som samles inn under juletreet på hotellet i Hammerfest går til de som har trang økonomi.

Foto: Ane Masvik

Gavene som Røde Kors samler inn under juletreet på hotellet i Hammerfest går til personer som har en trang økonomi.

– Det er første året Røde Kors skal ha julefeiringen, men jeg har hatt den privat noen år. Det har bestandig vært kjempefine gaver, sier Duurhuus.

Selv om det er Røde Kors første år med julefeiring ble Julehjelpen arrangert også i fjor. Da også med nye julegaver.

I år skal altså Hammerfest Røde Kors arrangere en julefest der folk med trang økonomi kan melde seg på og få utdelt julegaver.

Flere gir og får brukte gaver

Det er særlig de i aldersgruppen 15 til 39 år som er positive til brukte julegaver. Ifølge undersøkelsen er 40 prosent positive til å få brukte gaver til jul.

Da går det i ønsker som spill og bøker, ting til hjemmet, møbler og sportsutstyr.

Bruktmarkedsekspert og leder for Finn torget, Kathrine Opshaug Bakke, tror pandemien og tøffere økonomiske tider for mange kan spille inn på utviklingen man ser.

– Gjør man litt research og vet hva man skal ha, så kan man finne brukte ting som er like bra som nye, og rimeligere, sier Kathrine Opshaug Bakke i en pressemelding fra Finn.

Ifølge Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget, er det mye enklere å gi en brukt julegave når man vet at mottaker ønsker seg en brukt gave

Bruktmarkedsekspert og leder for Finn torget, Kathrine Opshaug Bakke, mener det er enklere å gi en brukt gave når man vet mottaker ønsker seg en brukt julegave.

Foto: Caroline Roka / Finn

20 prosent av deltakerne i undersøkelsen er negative til å gi en brukt gave. Flesteparten oppga at de var usikre på hva mottakeren ville synes om gaven. Og nesten halvparten er usikre på hva som er greit å gi bort brukt.

– Dette viser viktigheten av å snakke høyt om at man ønsker seg brukt til jul. Våre undersøkelser viser at det har en klar effekt, sier Opshaug Bakke.

Og legger til:

– Jo tydeligere man er overfor omgivelsene om at man synes det er positivt med en brukt gave, og gjerne kommer med noen konkrete ønsker, jo enklere er det for de du er glad i å finne noe fint til deg på de ulike bruktmarkedene.

Ukjent mottaker

Selv om lederen i Hammerfest Røde Kors, Linda Duurhuus, er glad i å både gi og få brukte gaver. Mener hun det blir vanskelig når mottakeren er ukjent.

Det her er folk man ikke vet hvem er. Og da er det vanskelig å skulle gi brukt, sier Duurhuus.

Hun legger til at mange av de som skal få gavene har stram økonomi. De bruker kanskje resten av året på å handle brukt. Derfor ønsker de å gjøre ekstra stas på julegavene de får.