Hopp til innhold

Krever helikopter langs grensa til Russland

Etter at en Wagner-soldat tok seg inn i Norge, vil politimesteren i Finnmark ha et helikopter for å patruljere den norsk-russiske grensa. Justisministeren sier det er opp til politiet å prioritere egne ressurser.

Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte søndag Jarfjord grensestasjon i Kirkenes. Etter å ha fått en brifing av Forsvaret, som utøver grensekontrollen for politiet, dro hun ut i politihelikopter til observasjonsposten ved Vardefjell for å se selve grensa til Russland.

I en kort periode i høst var det stasjonert et politihelikopter på grensen mot Russland. Da fikk politimester Ellen Katrine Hætta besøk av justisminister Emilie Enger Mehl.

Foto: Forsvaret / NTB

– Et helikopter kan være med på å redde liv når været er slik som i dag, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark.

Vinterværet er ett av flere moment når Hætta ønsker at det skal stasjoneres et politihelikopter i hennes distrikt.

– De lange avstandene er et annet moment, sier hun.

Politiet i Finnmark har nemlig ansvar for å kontrollere den 197,7 kilometer lange grensa mot Russland.

Det var The Independent Barents Observer som først skreiv om utspillet fra politimesteren.

Et helikopter kan være raskt på plass dersom det skjer noe. I dag er det ikke noen helikoptre fra norske myndigheter å se langs grensa.

– Det gjør at våre muligheter for å oppdage personer blir bedre, sier hun til NRK.

Det skjer ikke ofte, men sist uke tok en person seg ulovlig over grensa fra Russland i terrenget. Personen var Andrej Medvedev.

Politihelikopter har nettopp landet på Kirkenes lufthavn. Det ble sendt hit for å patruljere den norske grensen mot Russland. 28. Oktober 2022.

Et politihelikopter på Kirkenes lufthavn sist høst. Etter en kort stund fløy det tilbake til Sør-Norge.

Foto: Stian Strøm / NRK

Var innom en kort periode

I oktober blei et helikopter sendt fra Oslo til Sør-Varanger.

Det skjedde i forbindelse med at mange russiske menn kom via grenseovergangen på Storskog, etter Putins delvise mobilisering.

Vinterstid er det både mørkt og kaldt her langs grensa. Temperaturen kan komme ned mot 30 minusgrader, og det er heller ikke mange timers dagslys. Det var derfor nødvendig å øke beredskapen i tilfelle noen forsøkte å ta seg over grensa i terrenget, som sist uke.

Ifølge Barents Observer returnerte imidlertid helikopteret etter en kort periode.

– Vi har begynt å låse døra

Blei varsla fra Russland

Ukrainske Mykhailo Kozachenko, som bor i Kirkenes, sier at han er bekymra over at den russiske Wagner-soldaten Andrej Medvedev ikke blei tatt av de norske grensevaktene.

– Han blei ikke oppdaga av grensevakta, men tok seg fram til en privatbolig og meldte seg, sier Kozachenko.

Mykhailo Kozachenko. Demonstrasjon i Kirkenes mot krigen i Ukraina

Mykhailo Kozachenko bor i Kirkenes, og har tidligere demonstrert utenfor det russiske konsulatet i byen.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Politimester Hætta sier de blei varsla av russisk grensevakt om at noe var på gang i grensesonen.

– Våre folk var allerede på veg.

Derfor tok det kort tid før Medvedev blei tatt hånd om av norsk politi.

Kan be om bistand

Justisminister Emilie Enger Mehl sier hun ikke kan love at det kommer politihelikopter til de norsk-russiske grensetraktene.

– Finnmark politidistrikt kan anmode om bistand fra de nasjonale beredskapsressursene. De skal bistå alle politidistrikt, også Finnmark.

Derfor er det opp til politiet å disponere helikoptrene sine.

– Politihelikoptrene har vært et viktig beredskapsverktøy på grensa tidligere. Jeg kan ikke utelukke at det kan brukes igjen, men det er ikke opp til meg å vurdere dette, avslutter Mehl.

2fdC3y6JF8E

BEFARING: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under sitt besøk ved grensen mellom Norge og Russland. Til høyre: politimester Ellen Katrine Hætta. Politihelikopteret ses så vidt i bakgrunnen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB