Politiet klar over mulig ny smuglerrute i nord

Menneskesmuglere i Murmansk skal ha tatt betalt for å frakte flyktninger med båt fra Kolahalvøya til Finnmark.

Murmansk

Etter å ha blitt fraktet til Murmansk i biler, ble flyktningene plassert i leiligheter mens de skulle vente på båtene til Norge.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Politiets utlendingsenhet (PU) har ikke sett noen endringer i flyktningankomstene i nord siden avtalen mellom EU og Tyrkia kom på plass, men er klar over forsøk på å ta seg til Norge sjøveien.

Russisk politi er på utkikk etter menneskesmuglere i Murmansk som skal ha solgt båtplasser til flyktninger fra byen på Kolahalvøya til Norge, skriver Dagbladet.

Handelen ble oppdaget av russiske myndigheter før flyktningene rakk å komme seg til havs.

Asylsøkere

En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen i Finnmark. Flere tusen flyktninger kom denne veien i løpet av 2015.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kan oppstå en ny rute

PUs kommunikasjonssjef Cecilie Johansen sier det ikke har vært indikasjoner på at en slik rute skulle dukke opp.

Hun understreker at flyktningene aldri reiste fra den russiske byen. Johansen sier PU ikke kan utelukke at det kan oppstå en ny rute i nord.

– Vi kan heller ikke utelukke at flyktninger igjen kan komme til Storskog grensestasjon, sier hun.

Ifølge russiske medier hadde to grupper med flyktninger kjøpt båttur til Norge. Den ene var rundt ti stykk fra Syria og Egypt, den andre et ukjent antall fra Iran og Bangladesh.

Etter å ha blitt fraktet til Murmansk i biler, ble de plassert i leiligheter mens de skulle vente på båtene til Norge, skriver news.ru.

Flyktningene som kjøpte båtplass, hadde turistvisum. De vil bli sendt ut av Russland.