Politiet har inntatt Vadsø-bussen – allerede utvist én elev

Samtidig avviser skolen spekulasjonene om at det er innvandrerbarn som står bak.

Skolebussen i Vadsø

Skolebussen i Vadsø kommer fra nå av til å ha politi om bord inntil man har fått bukt på problemene på bussen. Slåsskamper har ført til at barn har blitt slått til blods, og flere foreldre lar ikke barna bruke transporttilbudet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Onsdag meldte NRK at elever på barneskolen i Vadsø opplever drapstrusler, slagsmål, biting og mobbing på skolebussen.

Slåsskamper har ført til at barn har blitt slått til blods, og flere foreldre lar ikke barna bruke transporttilbudet.

Problemet på skolebussen er nå blitt så stort, at politiet onsdag valgte å ta turen sammen med barna. Det endte med at de måtte gripe inn i en hendelse om bord.

– En elev slo seg vrang mot en annen elev. Eleven så ikke politiet, og de tok kontakt med eleven. De kontaktet deretter skolen, og denne eleven får ikke være med bussen på en stund, sier Torbjørn Holm som er trafikkoordinator i politiet.

Elever fra 7. klasse og oppover kan bli utvist fra bussen. I dette tilfellet får nå eleven ikke benytte seg av tilbudet ut skoleåret.

– Til nå er det bare to tilfeller hvor elever er utvist fra bussen, sier Arne Leikvoll som er fagleder ved Vadsø barneskole.

Skoleelev på buss

En av de mindre elevene slippes om bord i bussen av politiet.

Foto: Knut-Sverre Horn

Politi på bussen

Politiet vil videre prioritere å være med elevene til og fra skolen.

– Vi kommer til å være med både sivilt og uniformert – og plutselig. For vi kommer til å jobbe med dette, og blir ikke å slippe tak i problemet, sier Holm i politiet.

Hann er redd problemet kan bli mye verre, hvis de ikke griper inn nå.

– Jeg er redd det vil utarte seg. Vi må få stoppet det nå mens det er på et lavt nivå. Om noen år er de eldre, så vi må få stoppet det nå før noen blir alvorlig skadet.

Leikvoll og politiet

Torbjørn Holm, trafikkoordinator i politiet, og Arne Leikvoll som er fagleder ved Vadsø barneskole tar imot dagens elever på bussen.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Alle barn er like mye involvert

Vadsø har mange bosatte flyktninger og asylsøkere i kommunen, og det siste døgnet har det blitt hevdet at det er de utenlandske elevene som er årsaken til episodene på skolebussen.

Skolen avviser nå spekulasjonene om at det er de utenlandske barna som lager mest bråk.

Politiet på bussen i Vadsø

I dag var to politimenn på bussen i Vadsø. De sier selv de vil fortsette med dette.

Foto: Knut-Sverre Horn

– De er like mye en del av bakteppet som de norske barna. De er ikke mindre eller mer kranglete, sier Leikvoll.

I august 2015 ble tre ulike barneskoler slått sammen til en stor skole med nesten 600 elever. Skolen selv mener at dette er årsaken.

– Jeg tror at den situasjonen, hvor alle blir trykket sammen i busser fra ulike skoler og kulturer, er årsak til at det blir mye bråk.

– Etter hvert ser man at det er en gruppe elever som utpeker seg mer enn andre, med eldre elever fra både ungdomsskolen og vår skole. Det er både norske og utenlandske elever, så vi kan ikke si at de har noen spesiell bakgrunn, sier Leikvoll til NRK.

Vadsø barneskole

I 2015 ble tre ulike barneskoler slått sammen til en stor skole med nesten 600 elever. Skolen selv mener at dette er årsaken.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK