Hopp til innhold

Overlevde dødsskred: – Vi håper folk kan lære av feilene vi gjorde

I 2013 omkom Jan Tore Skjærvik i snøskred. Thomas Schwenke og Hallvard Østgård kom fra skredet i live, og tvilte aldri på at de måtte på tur igjen.

Østgård

Hallvard Østgård overlevde skred. Søndag fortalte han om hendelsen på «Nasjonal snøkveld» på NRK 2.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det ligger jo i hodet og kroppen. Om ikke hele tiden, så i hvert fall når jeg skal på tur. Det former deg jo som menneske å oppleve noe sånn, sier Hallvard Østgård.

17. mars 2013 er han på tur med kompisene Thomas Schwenke og Jan Tore Skjærvik på Kattfjordeidet i Tromsø da skredet gikk. Skjærvik og Østgård ble tatt av skredet.

– Hele verden eksploderte. På et eller annet tidspunkt har vi krysset hverandre. Vi hadde tre-fire hopp hvor jeg har hatt tyvflaks og kom meg helskinnet gjennom det, mens Jan Tore ikke gjorde det, fortalte Østgård da han og Schwenke var tilbake på ulykkesstedet dagen etter.

Skred

Thomas Schwenke og Hallvard Østgård tilbake til skredområdet.

Aldri aktuelt å slutte

Allerede noen uker senere var Østgård tilbake på tur.

– Det var aldri aktuelt for oss å sette skiene i garasjen for godt. Thomas og jeg er gode venner, og i går fortsatt på ski. Men jeg holder igjen. Jeg kjører ikke der jeg ville kjørt før ulykken, sier han.

Søndag var han på «Nasjonal snøkveld» på NRK 2 for å fortelle om sin opplevelse.

Se praten med Hallvard Østgård her:

Hallvard Østgård forteller om dødskredet i 2013 på "Nasjonal snøkveld".

– Vi gjorde en feilvurdering

Hvordan er det å prate om skredet nå?

– Både Thomas, familien til Jan Tore og jeg var tydelig på at hvis noen kan lære av det som skjedde, så er det viktig at vi prater om det. Jeg har holdt en del foredrag om det i ettertid også. Når du prater om ulykken jevnlig, blir du på en måte aldri ferdig med den. Kanskje hadde det bare vært enklere å prøve å legge det bak seg, sier Østgård.

– Vi prøvde aldri å glatte over det som skjedde. Vi var tydelige på at vi gjorde feilvurderinger, og vi har fått mye god tilbakemelding får åpenheten vår.

De siste sesongene har 29 ski- og brettkjører omkommet i snøskred. Hallvard Østgård mener likevel at skredkunnskapen blant skifolket har blitt mye bedre de siste årene.

– En ting er at de fleste har skredkurs, men vi ser jo også at folk er mye mer bevisst på konkret rasfare. Ta for eksempel et fjell som Buren utenfor Tromsø. Det ville jo vært nedkjørt på denne tiden for noen år siden, men nå ligger det urørt, fordi folk tydeligvis har vurdert rasfarene.

Skredulykke

Programledere Morten Kræmer og Mari Bjørnsdatter Knudsen i prat med Hallvard Østgård under «Nasjonal snøkveld».

Foto: Petter Strøm / NRK