Hopp til innhold

Alt du trenger å vite om snøen

Fikk du ikke med deg «Nasjonal snøkveld» i mars? Nå har du sjansen igjen.

Nasjonal snøkveld

Morten Kræmer og Mari Bjørnsdatter Knudsen ledet «Nasjonal snøkveld».

Foto: Petter Strøm / NRK

Skred, mat av snø, kjærlighet i snøen, hvordan var vinterne før, hvordan blir de i tiden fremover, alt dette var tema da NRK inviterte til «Nasjonal snøkveld» søndag 1. mars.

I dag viser NRK 1 sendingen på nytt, med oppstart klokken 16.05.

Du kan også se sendingen her:

En helaften om snø i vinterlandet Norge. Det skal handle om alt fra snøkrystaller til verdens største snømengder. Snøen kan ta liv, men også beskytte og redde liv. Vi gledes og plages med snø. Programledere for Nasjonal snøkveld er Mari Bjørnsdatter Knudsen og Morten Hopkins Kræmer.

Mistet kameraten i skred

En av gjestene på sendingen var Hallvard Østgård. Han mistet en god kamerat da skifølget deres ble tatt av snøskred i 2013.

– Det var aldri aktuelt for oss å sette skiene i garasjen for godt. Thomas og jeg er gode venner, og i går fortsatt på ski. Men jeg holder igjen. Jeg kjører ikke der jeg ville kjørt før ulykken, sier Østgård.

Han har i ettertid vært åpen om det som skjedde, og hadde ingen baktanker med å stille opp på «Nasjonal snøkveld».

– Vi prøvde aldri å glatte over det som skjedde. Vi var tydelige på at vi gjorde feilvurderinger, og vi har fått mye god tilbakemelding får åpenheten vår.

Hallvard Østgård forteller om dødskredet i 2013 på "Nasjonal snøkveld".

Elskov i snøen

Sendingen inneholder også flere tips til aktiviteter i snøen, og hvordan du kan lage mat med snø. Kanskje noe å ta med seg for å piffe opp påskemenyen?

Snøkvelden hadde også musikalske bidrag. Blant annet fremførte Jørn Hoel en ny versjon av klassikeren «Vi skal elske i sneen», sammen med Sara Marielle Gaup Beaska.

Joik møter Jørn Hoel-klassikeren "Vi skal elske i sneen".

Flere nyheter fra Troms og Finnmark