– Frivillige er livsviktig når det går skred

Snøskredfaren er betydelig i store deler av Nord-Norge, bare i Troms har det denne helgen gått flere skred. Innsatsen til frivillige er helt avgjørende for at liv ikke skal gå tapt.

Frivillige

Frivillige ved Norsk Folkehjelp forbereder seg til nye skred.

Foto: Caroline Rugeldal

Skredekspert Vegard Olsen ved Norsk Folkehjelp er en av de første frivillige som går inn i området for å starte den krevede jobben.

– Det er alltid gledelig å høre at det er ingen som er savnet. Man er jo ute og gjør det man liker best og det er tragisk å måtte omkomme som følge av det, sier han.

Denne gangen gikk skredet i nærheten av et alpinanlegg i Tromsø. Et område som er brukt av frikjørere. Skredet var om lag 70 meter bredt og en stund var det uvisst om skikjørere var tatt.

Frivillige ved snøskred

I ettermiddag gikk det et skred ved alpinanlegget i Tromsø.

– Innebærer en risiko

Espen Bergo er student og skikjører. Han og fire andre kjørte ski i området når skredet gikk tidligere i dag.

– Vi kom kjørende ned fra toppen når vi så at det hadde gått et skred. Vi var ikke vitner til at skredet gikk. Men var noen av de første på stedet etterpå, sier han.

Skikjørerne skrudde så på skredsøkeutstyret og gikk i gang å søkte etter personer. Bergo har kjørt på ski siden han var liten og forteller at slike nærmøter med skred gir han en tankevekker.

– Man innser jo fort at det man holder på med innebærer en viss risiko. Så får man prøve å minimere risikoen med sikkerhetstiltak, sier han.

– Vi har jo det i bakhodet at det kan være muligheter for skred og tar med oss sikkerhetsutstyr, sier han.

Skred ved Djeveldalen

Espen Bergo tok dette bildet like etter at skredet hadde gått. Han og kompisene var en av de første på stedet.

Foto: Espen Bergo

Livsviktig med frivillige

Jobben de frivillige gjør er livsviktig forteller innsatsleder ved Troms politidistrikt, Erik Ruud.

– Den er helt avgjørende. Uten den innsatsen som de legger ned, vil ikke resultatet vært i nærheten av det vi klarer å oppnå per i dag, sier Ruud.

Nå forbereder de seg til nye utrykninger og nye skred. Foran vinterferien er advarselen klar.

– Det er ikke sånn at hvis det er skredfare så må du holde deg inne hele uken og ikke gå på ski. Men gå steder det ikke er så bratt og ta forholdsregler, sier frivillig Tine Hågensen.