Hopp til innhold

Venter 1.000 skiturister, men uklart regelverk for varsel-SMS om snøskredfare

Lyngen-ordføreren ber om en nasjonal varslingstjeneste for snøskred. Han mener det er for uklart hvem det er som skal være ansvarlig for utsending av varslings-SMS per i dag.

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen sier ulykka i Lyngen er tragisk.

Ordføreren i Lyngen sier man må bli bedre på å forebygge skred.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

Det krever Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen (Sp).

Og han blir hørt: for søndag besøker Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), mat- og landbruksminister Sandra Borch (Sp) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) Tromsø og Lyngen i morgen for å drøfte best mulig respons etter de mange skredene i regionen det siste døgnet.

To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

– Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

Under møtet med de tre ministerne som er varslet søndag, er det ventet at man vil diskutere bruken av SMS-varsling til innbyggerne i området, og også ordføreren i Kåfjord kommune vil være til stede. Statsrådene skal også møte hjelpemannskaper i Lyngen rådhus.

Les også To omkom da snøskred tok hus og fjøs: ​​​​​​​ – Det er en forferdelig tragedie

Snøskred på reinøya

Turistene i dag: – vi velger slakere terreng på grunn av ulykken

NRK møter skituristen Emil som gjør seg klar til å gå på ski, under ett døgn etter den fatale skredulykken på Lyngseidet.

Han forteller at turfølget har hørt om gårsdagens ulykke, og at de på bakgrunn av dette har valgt et slakere terreng enn planlagt.

Finsk skiturist på Lyngseidet

Finske Emil sier han på grunn av ulykken i går vil velge slakere terreng enn opprinnelig planlagt til dagens skitur.

Foto: NRK

Været er langt bedre i dag, med sol og skiftende skydekke - men skredfaren er akkurat like stor.

Emil forteller at de har sjekket forholdene nøye før de dro ut i dag, men at de likevel skal på tur. NRK møter han på utfartsstedet like ved der skredet gikk dagen før.

– Vi har valgt å dra ut akkurat her, fordi her er det mindre eksponert og under 25 graders helning, sier han.

Han sier at de er informert om varsom.no-appen, samt andre apper som informerer om snøskredfaren.

Han mener man har bedre skredinformasjon til turister i Norge enn i Finland, hvor han kommer fra.

Han sier de er glade for å være i Lyngen og at de til tross for krevende forhold gjerne vil tilbake på skiferie hit.

Turister er fornøyde med skredinformasjonen

Tyske Lukas og Stella, også de skiturister, har hørt om skredtragedien dagen før som krevde ett liv, og hvor en person fremdeles har status som kritisk skadd.

Tyske turister - lyngen

Stella og Lukas fra Tyskland sier de har gått i fjellet i Alpene fra barnsben av og er godt vant til å gjøre seg skredvurderinger.

Foto: Simen Wingstad / Simen Wingstad/NRK

Også de møter NRK i nærheten av fjellet Kavringtind. De forteller at deres lokale vert advarte dem sterkt om skredfaren i dag.

Likevel skal de på en liten skitur i fjellet, men ikke lengre enn en liten tur opp til tregrensa. De var fristet til å gå lengre, men bestemte seg for å snu på grunn av skredfaren og egne. fortløpende vurderinger av snøen.

De forteller at alle fire i følget er svært habile skikjørere fra Alpene, og at de har livslang erfaring med å vurdere snøforhold fra skikjøring derfra.

Tyske turister - lyngen

Et turfølge fra Tyskland gjør seg klare til å gå en kort tur opp fjellsida, bare ett døgn etter det gikk et dødelig skred i samme område.

Foto: Simen Wingstad / Simen Wingstad/NRK

Lukas sier også at de har sjekket varsom.no og at de er glade for at informasjonen er tilgjengelig på engelsk. Også de mener at skredinformasjonen de har fått både lokalt etter ankomst til Lyngen og på nettet er god og tilstrekkelig.

Usikkerhet om SMS-varsling

Lyngen som har opplevd flere dødsskred sendte før påske i fjor ut SMS til besøkende i kommunen om skredfare.

Men kommunen har fått beskjed fra Datatilsynet om at det kun er statlige myndigheter som kan beordre utsending av slike SMS. Det betyr ifølge ordføreren at kommunen ikke kan sende ut fare-SMS til mobiltelefoner i Lyngen på egen hånd.

– Sånn som jeg tolker det kan vi ikke det, sier Johnsen.

Vi har ikke bedt Lyngen kommune om å avslutte prosjektet, sier Janne Stang Dahl som er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Janne Stang Dahl i Datatilsynet.
Foto: Ilja C. Hendel

Vi har tidligere skrevet et brev som er sendt ut til kommuner om at regelverket legger opp til at det er statlige myndigheter, for eksempel politiet, som beslutter SMS-varsling for kommunene. Datatilsynet har tatt til orde for at departementet også bør vurdere om kommuner og andre offentlige myndigheter skal ha en slik myndighet, sier Stang Dahl.

Hun sier det også finnes unntak i regelverket når det gjelder vitale interesser, altså liv og helse.

I Nordreisa der det andre skredet gikk, opplyser ordfører Hilde Nyvoll at de har sendt ut SMS om skredfare, med blant annet henvisning til å sjekke varsom.no.

Til NRK gir hun uttrykk for at de måtte prioritere sikkerheten.

Vil nå ut til bookingselskaper

Lørdag har været bedret seg, og sola skinner ned på fjelltoppene. Men skredfaren er fortsatt stor. Lyngen-ordføreren sier det blir 1.000 mennesker i fjellene i dag.

– Det går kaldt nedover ryggen på meg. Godt vær og stor snøskredfare er den verste kombinasjonen, sier Johnsen.

Nå står kommunen i beredskap for nye skred.

Flere skikjørere, mange av dem utenlandske turister, ankommer Lyngen for å stå på ski i de spektakulære Lyngsalpene. Skredfaren i området er stor, og onsdag gikk det skred som krevde ett menneskeliv.

Lyngen tar imot mange skiturister hvert år.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Johnsen mener skredproblematikken må løftes til et nasjonalt nivå, i form av varslingssystemer og holdningsskapende arbeid.

Det kan også handle om å nå ut med snøskred-informasjon til bookingselskaper som leier ut overnatting til turister.

Ordføreren sa lørdag at han ville be om et snarlig møte med justisministeren.

Søndag ettermiddag kommer justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) til Troms.

Ministerne skal møte ordførerne fra de berørte kommunene klokken 16.00, og deretter hjelpemannskapet klokken 17.30.

Les også Overlege advarer etter dødelige skred: – Skredsituasjonen er livsfarlig

Mads Gilbert