Opplev mørketida på snaut elleve minutter

Har du aldri bodd i Nord-Norge, og er nysgjerrig på hvordan mørketida egentlig er? Denne videoen komprimerer den spesielle tida av året til elleve minutter.

Frilansfotograf Jan R. Olsen har laget en video som han mener viser mørketida i nord fra sin beste side.

Time-lapse-videoen «Polar Night» er satt sammen av 25.000 bilder og et par sekvenser med film, men Olsen tok totalt 80.000 bilder i arbeidet med å lage filmen.

– Jeg har jobbet med den i hele vinter. Nord-Norge har vært hjemmet mitt hele livet, og målet var å vise fram hvor fin og spesiell mørketida er her oppe, sier han til NRK.no, og legger til:

– Selv om sola er borte i to måneder, er det alltid litt lys i løpet av dagen. Noen ganger kan dette lyset være fantastisk, og det tror jeg det er mange som ikke vet om mørketida. Men enkelte dager er selvfølgelig grå og fargeløse.

Alle bildene til videoen er tatt i området Lyngenfjorden, i en radius på rundt fem mil fra Olsens hjemsted Olderdalen.

Jan R. Olsen

Fotograf Jan R. Olsen.

Foto: Jan R Olsen

Ville ha en ny utfordring

Nord-Troms-fotograden publiserte videoen på videodelingsnettstedet Vimeo natt til fredag, og delte den deretter på sin Facebook-side der den i løpet av første del av dagen ble delt over 170 ganger.

– Jeg har ønsket å fortelle historien om mørketida i løpet av de to månedene den varer. Jeg ville blant annet få med perlemorsskyene og det fine mørketidslyset – graderingen av blåtoner når det begynner å bli mørkt, sier Olsen.

Mørketida og nordlys er uten tvil to av Nord-Norges største trekkplaster for turister.

– Tror du turistene vil bli mindre fristet til å oppleve mørketida hvis de ser filmen din?

– Ja, turismen vil avta helt etter denne filmen, sier Olsen, og ler.

– Nei, jeg tror mange vil se hvor fantastisk lyset kan være i Nord-Norge i mørketida. Nordlyset er et kjent fenomen, men det er jo mye annet lys i mørketida også, som ikke er så kjent. For eksempel synes jeg det røde lyset som kan oppstå rundt vintersolverv er mye mer spennende enn nordlys. Det må bare oppleves.

– Forferdelig mye arbeid bak

Olsen legger ikke skjul på at det har vært mye arbeid med videoen.

– Det har vært forferdelig mye, smiler han.

– Når jeg har tatt bildene har jeg gjerne lagt ut på tur med 15- 20 kilos kamerautstyr i sekken. Det har også vært et enormt arbeid med å sette sammen alle bildene etterpå. Det har blitt en del våkenetter, i tillegg har jeg måttet lære meg noen nye redigeringsprogrammer, fortsetter han.

Olsen har hatt opptil tre kameraer i sving samtidig, for å få forskjellig utsnitt. Han var hobbyfotograf i 17 år før han sa opp fast jobb og begynte med fotorelatert virksomhet på heltid for tre år siden.

Fram til nå har han holdt seg mest til tradisjonelle bilder.

– Jeg ville utfordre meg selv på å lage en time-lapse video, og jeg kan ikke huske å ha sett en slik film om mørketida. Jeg ville ikke lage en tradisjonell nordlys-video, for det er gjort mye før.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Sveinung Åsali