Hopp til innhold

– Det heter fargetid, ikke mørketid!

Esther Utsi fra Polmak ble opprørt over at NRK brukte ordet mørketid. – Jeg synes at fargetida er mer korrekt, sier Utsi.

Siste solstråler

Her forsvinner årets siste solstråler over Tromsø by.

Foto: Trond Robertsen / Metereologisk Institutt

I Finnmarkssendinga på NRK P1 snakket programleder Kjersti Sjursen Lien om mørketida vi nå har gått inn i.

Men det falt ikke i god jord hos alle, og Esther Utsi ble veldig opprørt over at de brukte ordet mørketid.

–Jeg vil at vi skal begynne å kalle mørketida for fargetida, sier Utsi til NRK.

Forsker: Flere lyse enn mørke timer

Forsker Anne Bruvold ved Nordnorsk Vitensenter i Tromsø har forsket på at det er flere timer totalt med lys i løpet av året jo lenger nord du kommer.

Hun er enig med Utsi om at vi må sette pris på det fantastiske lyset vi har om vinteren i nord.

– Det er ikke mye forskning som skal til for å finne ut at det er flere timer med lys enn mørke i nord. Finn fram almanakken. Hvis du regner antall dager fra vårjevndøgn til høstjevndøgn og fra høstjevndøgn til vårjevndøgn så vil man se at sommerhalvåret er lenger enn vinterhalvåret, sier Bruvold.

Esther Utsi

Esther Utsi fra Polmak er glad for at Nordnorsk Vitensenter er enig med henne i at vi har et fantastisk fargespill på himmelen om vinteren

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Esther Utsi jobber på Polmakmoen Gjestegård, og er opptatt av å fortelle gjestene som kommer sørfra at det ikke er mørketid, men fargetid vi nå går inn i.

– Derfor ble jeg opprørt når jeg hørte det på radioen, og at samme tema skulle være med i Nitimen. Det går ikke an å si noe slikt på riksdekkende sending. Søringene tror jo at det er kollesvart her, og det er jo ikke sant, sier Utsi.

Lang skumring

Bruvold presiserer at skumringstimen varer lenge og at det ikke blir mørkt med en gang sola går ned.

– Vi har lang tid med skumring. Hvis vi tar og regner med skumringa i tillegg til soloppgang og solnedgang som gjør at det er enda lengre lyst, så er det enda lengre skumringstid i nord enn i sør. Vi har mer lys generelt nordpå enn sørpå, sier Bruvold.

– Forstår du frustrasjonen til Utsi når hun reagerer på at NRK sier at det er mørkt ute i åttetiden på morgenen i Vadsø?

– Ja, for hvis du sitter inne og ser ut, så ser det mørkere ut ute enn det faktisk er. Går man ut, ser man at det ikke er bekmørkt, i hvert fall ikke enda, sier Bruvold.