Hopp til innhold

Se reinflyttingen på ett og et halvt minutt

Med 600 bilder har fotograf Jan R. Olsen satt sammen en unik timelapsvideo som viser siste del av reinflyttingen til øya Kågen i Nord-Troms.

Se siste etappe av reinflyttingen til reinbeitedistrikt 39

Frilansfotograf Jan R. Olsen fra Olderdalen i Kåfjord, var opprinnelig på reportasjetur for Nordreisa kommune, da han bestemte seg for å lage en litt annerledes video fra reinflyttingen mellom Maursund og Kågen ved Skjervøy i Nord-Troms.

– Jeg skulle lage en artikkel til nasjonalparkmagasinet til Nordreisa kommune. Så hadde vi en ide om å lage en postitiv sak om reindrifta. Derfor tok jeg med et ekstra kamera med tanke på å lage en timelapsvideo, forteller Jan R. Olsen.

Han kontaktet Kågen reinbeitedistrikt og spurte om han fikk være med på siste etappe av flyttingen. Det fikk han.

Reinflytting 2

Nils Somby ser til at reinsvømmingen over Magerøysundet går som den skal, under flyttinga i 2011. Da var NRK med Somby på høstflyttingen.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Tok 600 bilder av flyttingen

Olsen tenkte også at det kunne være verdt et forsøk å prøve å få fanget hele flytteseksvensen som en timelaps. Der man ser reinen gå om bord på prammen som skysser dem over Maursundet til øya Kågen.

– Vi visste det kom til å bli litt bevegelse inne i innhegningen, og jeg så for meg hele greia på forhånd. Det ble jo okei, sier han beskjedent.

Det er de gamle landgangsfartøyene fra Sjøforsvaret som prammer eller frakter reinen over til sommerbeitene flere steder i Troms og Finnmark.

På videoen som er satt sammen av 600 bilder, vises reinens bevegelser i innhegningen og når reineierne får dem med seg over i prammen.

Kan se at reinen gleder seg

Eier av reinflokken Aslak Anders Gaup forteller at de har flyttet flokken fra to-tre mil sør for Kautokeino. Ferden har gått 25 mil over vidda, før de kom ned tils sjøen.

– Reinen har tilbakelagt en lang, vei, en av de lengste flytteveiene i Vest-FInnmark. Derfor er de sliten, og vi frakter dem med båt, forteller han.

Han kan ikke si hvor mange dyr det var i flokken som ble fraktet over denne gangen, men sier at de velger å pramme dem på våren da reinen er sliten etter flyttingen.

– Når de ser båten kan man se at de gleder seg til å snart være framme på sommerbeitet. Da er de frie i fem måneder før høstflyttingen. Og på høsten så lar vi reinen svømme over de to sundene for da er de i bedre form, sier Gaup.

Artikkelen fortsetter under videoen

Etter en lang og snørik vinter på vidda er tusenvis av reinsdyr utålmodige etter å komme seg til sommerbeitene på kysten.
Ikke alle har en like enkel ferd til beitene. 
Et langt vinterbeite er over. 
Tre ukers ferd mot kysten med ett mål for øyet. De fete sommerbeitene på Sørøya. 
I år blir det ekstra godt å ta imot sommeren. Den rike snøvinteren som endelig slipper tak, har ikke vært uten problemer for vinterbeitet. 
I tre uker hver vår frakter båten rein ut til beitene på kysten. Stort sett går det som planlagt. Sånn er det ikke bestandig.
Når reinen først kommer seg om bord. Da kan roen endelig senke seg. 
Trangen mot sommerbeitet drives ikke bare av behovet for å fete seg opp. Vel framme på Sørøya starter også et nytt reindriftsår.

Her er innslag på Nordnytt 26. april 2013 der reinen prammes fra Skillefjordneset til Sørøya.

Tøft og morsomt

Olsen sier han ikke har fått så mange reaksjoner, men noen er det som har kommentert på Facebook. Blant annet har den prisbelønte fotografen Audun Rikardsen kommentert med «Kjempetøft!!!» om videoen.

– De som har sett den synes den er tøff og at det er morsomt å se dette, forteller Olsen.

Han er tidligere journalist og fotograf fra lokalavis i Nord-Troms, men jobber nå som frilanser både som journalist og fotograf.

Første gang på reinflytting

– Det er første gang jeg har vært med på reinflytting nå. Jeg skulle være med i Jøkelfjord en gang de svømte over sundet der, men da ble det utsatt og det ble ikke noe av.

Olsen har likevel tenkt mange ganger at han ville være med på reinflyttinga, men har ikke fått det til før nå.

– Det ga mersmak, helt klart. Så jeg kan nå tenke meg å bli med til høsten når de svømmer over sundet. Da er de i godt hold og da svømmer reinflokken over både Kågsundet og Maursundet på tur til høst- og vinterbeite igjen, forteller han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark