Om få uker starter sommerens oljeleting i Barentshavet

Mandag besøkte olje- og energiminister Terje Søviknes riggen Songa Enabler, som mange håper skal treffe blink og løfte Barentshavet inn i en ny oljealder.

Songa Enabler

Songa Enabler skal gå sin gang gjennom Barentshavet og lete etter olje i sommer.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Her har vi kartlagt de største reservene våre på norsk sokkel, og det å få i gang aktivitet her er viktig for regjeringen, sier Søviknes.

Regjeringen ga ti utvinningstillatelser i 23. konsesjonsrunde i fjor. Nå er det 24. konsesjonsrunde som starter, og det er sendt ut 93 blokker i Barentshavet på høring.

Forventningene i nord er høye knyttet til nye oljefunn. Det er et uttalt krav langs kysten at det må skapes arbeid, verdier og ringvirkninger når oljeletingen i Barentshavet starter.

Søviknes går langt på vei og garanterer at nettopp dét blir det.

– Det som er helt sikkert, er at aktivitet til havs skaper aktivitet på land. Bare se på Hammerfest, det beste eksempelet i nord. Nå har Polarbase stor aktivitet knyttet til de nye letekampanjene, både gjennom Statoil og de andre selskapene, sier ministeren.

– Får vi nye utbygginger, så kommer det aktivitet på land i nord.

Terje Søviknes på Songa Enabler

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.) og letesjef i Statoil, Tim Dodson er svært spent på de kommende månedene.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Parisavtalen i boks

Søviknes har fått kritikk for å være litt hissig på grøten, og gitt ut for mange tillatelser, særlig i lys av klimaavtalen i Paris.

– Det er fullt mulig å både ha en sterk olje- og gassvirksomhet i Norge, og å klare å nå parismålene, mener han.

Søviknes refererer til det internasjonale energibyrået, som viser at det skal være 40 prosent olje og gass i verdens energimiks i 2050, når vi har nådd lavutslippssamfunnet.

– Da må vi være på plass. Dessuten er norsk olje og gass blant de beste i forhold til lavt CO₂-avtrykk, kontra gjennomsnittet i resten av verden, sier ministeren.

Stor spenning til funn

Statoil skal i mai bore de første av totalt fem letebrønner det er knyttet stor spenning til.

– Vi har ventet lenge på det, og det blir veldig spennende, sier Statoils letesjef, Tim Dodson.

– Vi beveger oss ikke så langt i første omgang. Vi skal lete på Snøhvitfeltet og på Goliat, før vi beveger oss videre.

Om det blir aktivitet på land i nord vil disse fem letebrønnene i sommer gi svar på. Det skal gå slag i slag utover høsten.