Hopp til innhold

Bellona-Hauge: – Flaut og pinlig

Både Bellona, Greenpeace; SV og Miljøpartiet de grønne slakter regjeringens tildeling av nye leteområder i Barentshavet. Tildelingen av helt nye oljefelt er brudd på Parisavtalen og grunnlovsstridig, mener de.

fredric Hauge og SOLBERG

TO HENDER I UTAKT: Bellonas leder Frederic Hauge kritiserer regjeringen for å tildele nye leteområder i Barentshavet. Det er et paradoks siden regjeringen nylig skrev under Parisavtalen, mener han. Hauge og statsminister Erna Solberg er her i Paris sammen for noen uker siden

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Regjeringen skriver under på ambisiøse klimamål med den ene hånden og borer etter olje med den andre. Resten av verden er i ferd med å forstå at Norge vil forlenge fossilalderen så lenge som mulig. Det er flaut og pinlig, sier Frederic Hauge i Bellona.

– Dette er klart brudd med målene i klimaavtalen fra Paris og bringer oss nærmere et klimahavari, mener, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

For første gang på 21 år tildeler regjeringen helt nye leteområder for oljenæringen i den såkalte 23. konsesjonsrunde. Interessen for å søke har vært stor. Pressede oljeselskaper er på jakt etter nye områder å tjene penger på. 13 oljeselskaper fikk i dag tildelt leteområder øst i Barentshavet.

Rasmus Hansson

REN GIFT: Det er ren gift for miljøet å¨lete etter olje i det sårbare Barentshavet, mener Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Dette er feil medisin for norsk økonomi og det er ren gift for miljøet og for oppfølging av Parisavtalen, sier Rasmus Hanssom, leder i Miljøpartiet de grønne.

Lysbakken

VEDDEMÅL MOT KLIMA: SVs Audun Lysbakken mener tildelingen er et veddemål og et lottospill mot klimamålene Norge har forpliktet seg til

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Uansvarlig

– Dette er uansvarlig miljøpolitikk ved at det utsetter et sårbart område for press og det er en gammeldags industripolitikk. Denne oljen blir bare lønnsom dersom klimapolitikken blir mislykket, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener tildelingen er fullstendig feilslått.

– Dette utsetter den nødvendige omstillingen i økonomien. Regjeringen burde heller satse på grønn industri, sier Lysbakken.

Les også: Åpner nye områder i Barentshavet

Les også: Kan være grunnlovsstridig

Sårbart område

Barentshavet er et viktig område for fisk og det kalde klimaet gjør miljøet sårbart, fremhever miljøorganisasjonene, SV og Miljøpartiet de grønne.

Drivis og vintermørke gjør oljeleting til en risikosport. Den store avstanden til land, gjør opprydding etter uhell svært krevende, mener kritikerne.

Regjeringen skriver under på ambisiøse klimamål med den ene hånden og borer etter olje med den andre. Det er flaut og pinlig,

Fredric Hauge

Brudd med Paris

Bellona mener at det er et paradoks med tildelingen av nye oljefelt bare uker etter at regjeringen skrev under på Parisavtalen, hvor Norge forplikter seg til å redusere klimautslipp.

– Regjeringen tør ikke ta konsekvensene av Parisavtalen. Det er åpenbart at skal vi sikte mot 1,5 graders oppvarming slik vi er forpliktet til, vil det finnes olje og gass ressurser som ikke kan utvinnes, sier Hauge.

Dette er feil medisin for norsk økonomi og det er ren gift for miljøet.

Rasmus Hansson

– Å produsere dyr olje i et av verdens mest økologiske sårbare områder er det første olje- og gass industrien må holde opp med, sier han.

– Skal vi nå målet fra Paris om å holde temperaturstigningen under 1,5 grader, kan vi ikke lete etter olje- og gass i Arktis, sier Truls Gulowsen.

Les også: Klimaavtalen får store konsekvenser for Norge

Les også: Kan være game-over for oljeindustrien

Denne oljen blir bare lønnsom dersom klimapolitikken blir mislykket

Audun lysbakken

Grunnlovsstridig

Greenpeace har varslet at de vurderer å saksøke staten for brudd på Grunnloven ved tildelingen av 23. konsesjonsrunde. De mener at tildelingen er i konflikt med den internasjonale Parisavtalen og med vårt eget lands grunnlov.

Obama og Erna Solberg

GOD TONE: Erna Solberg og president Barack Obama ble forrige uke enige om en bærekraftig utvikling i Arktis. Dagens tildeling er i strid med dette, mener miljøorganisasjoner

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rasmus Hansson mener at et søksmål er på sin plass, og vil ikke utelukke at partiet vil støtte et rettslig skritt for å stoppe ny oljevirksomhet i sårbare områder.

Obama-møte

– Nye letelisenser i Barentshavet er på ingen måte bærekraftig hverken for havmiljøet eller for klimaet. Stortinget bør stanse disse lisensene, sier Gulowsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ