Økonomien skaper hodebry for Arctic Race

Før neste års Arctic Race of Norway, må de fleste samarbeidsavtalene reforhandles. Arrangørene håper at Staten ser verdien med rittet.

Arctic race of Norway

Arctic Race of Norway har skapt folkefest i landsdelen i to år. Her fra sluttetappen i Tromsø i fjor.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Knut-Eirik Dybdal

Knut-Eirik Dybdal, daglig leder i Arctic race of Norway.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen/NRK

– Statlig støtte ville betydd utrolig mye for oss. Da kunne vi brukt tiden på å utvikle rittet, i stedet for å jobbe så mye med å sikre finansieringen, sier Knut-Eirik Dybdal, daglig leder for Arctic Race of Norway.

Årets ritt starter den 13. august i Harstad, for sykkelsirkuset flytter seg til Setermoen (14. august), Senja, Finnsnes og Målselv (15. august) og avsluttes i Narvik (16. august). Til neste år vil rittet gå i Nordland, da i Bodø og på Helgeland.

– Det er sikkert at vi skal sørover. Vi har allerede annonsert Bodø. De andre etappene avhenger litt av finansieringen, forteller Dybdal.

Folkeliv i Tromsø under Arctic Race of Norway.

Det er alltid folkefest rundt løypa på Arctic Race. Her fra Tromsø i 2014.

Jobber for økonomien i 2016

De er i dialog med både tidligere og nye samarbeidspartnere, og ifølge Dybdal er signalene gode.

– Vi hadde en ringvirkningsanalyse etter fjorårets ritt, som viser at Arctic Race bidrar til over 80 millioner kroner til områdene vi besøker. Vi vet at det jobbes på politisk hold for å få regjeringen til å gi oss økonomisk støtte, sier Dybdal.

Da sykkelrittet var i oppstartsfasen i 2012 ga ikke den daværende regjeringen støtte til Arctic Race. Begrunnelsen var blant annet at de ikke mente det var forsvarlig å gi økonomisk støtte til et idrettsarrangement.

Statsminister Erna Solberg på plass under fjorårets ritt. Hun skrøyt Arctic Race opp i skyene, men kunne ikke love pengestøtte.

THor Hushovd vinner i Harstad

Thor Hushovd vant Arctic Race of Norway i 2013.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Mange fordeler med Arctic Race

Stortingspolitiker og medlem av næringskomiteen, Frank Bakke Jensen (H), mener staten burde gi økonomisk støtte til Arctic Race of Norway.

– Vi ser engasjementet og de næringsmessige fordelene Arctic Race gir. I tillegg skaper vi arrangørkompetanse i landsdelen, og folk samles på en unik måte. Det er også god Norges og idrettsreklame for nasjonen, sier Jensen.

– Om Arctic Race skal bli en fast post i nasjonalbudsjettet vil jeg ikke si noe om, men jeg er for en ekstern finansiering. Kanskje som en prosjektbasert pengestøtte i et begrenset tidsrom. Så kan vi ha som mål å få rittet opp blant de viktigste arrangementene i Norge, sier han.

Nyheter fra Troms og Finnmark