Hopp til innhold

Norge skal møte Russland: – En ganske uvanlig hendelse i dagens situasjon

Om to uker skal norske og russiske myndigheter møtes til forhandlinger om fiskeri. Samtidig går debatten om sikkerheten rundt russiske fiskefartøy i Norge.

Russiske trålere

To russiske fraktefartøy og en tråler.

Foto: Forsvaret

Utenfor kysten av Norge svømmer fisk for store verdier. Fisk som også er tilgjengelig for russerne, gjennom et snart 50 år gammelt samarbeid mellom Norge og Russland.

Tross krigen i Ukraina, og sterke sanksjoner mot Russland kan russiske trålere lande fisk for milliarder av kroner i Norge.

Nå er neste års fiskeriavtale på trappene.

Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter til NRK at de norsk-russiske fiskeriforhandlingene er planlagt om to uker. Russerne har takket ja.

– Vi fikk bekreftet før helgen fra russisk side at de aksepterer forslaget, sier kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel.

Kvoterådet fra forskerne er på over 500.000 tonn med torsk. Fisken fordeles vanligvis likt mellom Norge og Russland.

Møtet avvikles digitalt, og en rekke representanter fra embetsverket deltar.

– Det er ikke til å komme bort fra at det er en ganske uvanlig hendelse i dagens situasjon, sier professor Geir Hønneland ved Fridtjof Nansens Institutt.

En sjelden rest av normalitet i hvordan omverdenen forholder seg til Russland.

Regjeringa har valgt å skjerme fiskeriforvaltninga i Barentshavet fra sanksjonene. Men den sikkerhetspolitiske situasjonen øker presset.

Russiske trålere

Etter gasseksplosjonen i Østersjøen har flere på Stortinget stilt spørsmål om risikoen rundt russiske trålere.

Høyres Erlend Svardal Bøe har bedt regjeringa om å revurdere unntaket for russiske fiskefartøy i norske havner.

Han viste i en kronikk til kabelbruddene i Vesterålen og på Svalbard. Russiske trålere krysset begge sjøkablene før forbindelsen forsvant.

Les også Russiske trålere krysset begge kablene før forbindelsen forsvant

AIS-sporing av russiske fiskefartøy

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) har sagt at han følger utviklinga nøye, men har ikke sett grunn til å omgjøre unntaket.

Begrunnelsen fra Skjæran er at bærekraftig forvaltning er helt grunnleggende for regjeringa. Han viste til kollapsen i sildestammen på 60-tallet og torskekrisa på 80-tallet.

Mener regjeringa bommer

– Fiskeriforvaltninga handler om felles fiske på tvers av grensene. Det handler ikke om å få lov å selge fisk i norske havner.

Det sier fiskeripolitisk talsperson fra Venstre, Alfred Bjørlo. Også han vil ha et havneforbud for russiske fiskefartøy.

– Det er den norske regjeringa som har surret dette sammen. Og det bør vi definitivt ikke gjøre, når vi nå vet at russiske oligarker soper i hop milliarder av kroner på handel med fisk.

Statsminister Jonas Gahr Støre forsvarte mandag kveld at russiske fartøy fortsatt får legge til kai i norske havner. Selv om sikkerheten er økt på andre områder i landet, mener Støre at kontrollene av fiskefartøy er gode nok.

Les også Her kommer oligarkens torsk til Møre for å bli norsk

På kaia utenfor Jangaard Export, Averøya. Paller med torsk og sekker med salt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark