Nekter å øke bruken av midlertidig ansatte

Hammerfest kommune vil ikke å bruke flere midlertidig ansatte, selv om regjeringen vil gi lov til det.

Marianne Sivertsen Næss

Varaordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, ønsker ikke mer bruk av midlertidig ansettelser i kommunen.

Foto: Kari Bjørkli Thomassen/Finnmark fylkeskommune

Samme dag som regjeringen varslet oppmykning av Arbeidsmiljøloven, vedtok kommunestyret i Hammerfest at de vil fortsette som før ved bruk av midlertidig ansatte.

– Arbeiderpartiet har flertallet og saken sendes nå til formannskapet. Det skal mye til nå for at vi ikke fortsetter med dagens praksis, sier varaordfører Marianne Sivertsen Næss.

I saken som formannskapet får presentert, står det:

«Hammerfest kommune skal være en ansvarlig og seriøs arbeidsgiver, der trygg eldreomsorg, gode skoler og gode kommunale tjenester for befolkningen har hovedprioritet. Som følge av dette, ønsker kommunestyret en arbeidsmiljølov som gir trygghet og stabilitet for arbeidstakere og arbeidsgivere. Det oppnår man ikke med økt bruk av midlertidige ansettelser».

– Dårlig politikk for de fleste

Sivertsen Næss utelukker ikke at kommunen på andre områder kan følge den nye arbeidsmiljøloven, men det skal holde hardt for at flere av de vel 1100 ansatte blir tilsatt midlertidig.

– Det er dårlig arbeidslivspolitikk, familiepolitikk og kvinnepolitikk. Det er flest kvinner som i dag er midlertidig ansatt. De får ytterlig byrde om de er gravide eller har syke barn. Forskningen viser også at dette ikke hjelper unge i arbeid. Vanskeligere å få lån blir det også, påpeker hun.

Formannskapet i Hammerfest kommune skal trolig behandle saken allerede 26. mars.