Hopp til innhold

Nå kan du ikke reise over grensa med frukt, bær og grønnsaker i bagasjen

I helgen ble et nytt EU-regelverk innført. Det får store konsekvenser for privatpersoner som reiser fra Norge til Finland, Sverige og Danmark.

Grønnsaker

Nå kan man ikke lengre ta med seg frukt og grønt fra Norge til et EU-land.

Foto: Tor Risberg / NRK

Mange norske familier har fritidsboliger enten på finsk eller svensk side av riksgrensene.

De har vært vant til å ta med seg frukt og grønt over grensa.

Det er det nå slutt på. Fra og med lørdag 14. desember ble det ulovlig, opplyser Riitta Leinonen, som er koordinator for Nordkalottens Grensetjeneste.

Reglene er innført fordi EU ønsker å redusere risikoen for plantesykdommer og skadedyr som følger med ved import av planter fra land utenfor den europeiske union.

Skal man ta med seg blomster eller bær over grensa til våre EU-naboer, så må man ha et plantesunnhetssertifikat for alle planter inkludert frukt, bær og grønnsaker fra alle land utenfor EU.

Frukt og grønt gjør kroppen glad

Har du lyst på frukt og grønt på bilferien, så må du kjøpe det etter at du har krysset grensen til EU-landet du skal feriere i.

Foto: Colourbox

Kan få bøter

De nye reglene betyr også at finlendere som har pleid å komme på norsk side for å plukke bær ikke kan gjøre det lengre. Det er ikke lov å frakte multebær over grensa.

– Blir man tatt så beslaglegges det, men er det bare en appelsin så får man ikke noen sanksjoner. Er det i et større omfang så får man bøter, sier Riitta Leinonen.

Koordinatoren legger derimot til at det ikke har fulgt med ekstra ressurser til tollstasjonene.

– Ingen av tollstasjonene har fått større ressurser i form av personell, men blir man tatt så er det ikke bra, sier hun.

Multebær

Mange finske statsborgere pleier å reise til Norge for å plukke bær. Det kan de ikke gjøre lengre, ettersom det er ulovlig å bringe norske bær over grensa.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Kan ikke ta med poteter fra Finland

Det nye EU-regelverket gjelder foreløpig ikke i Norge. Dermed kan man ta med seg blomster og frukt over grensa og inn i landet, fra våre EU-naboer i Skandinavia.

– Det er de gamle reglene som gjelder her, men man kan for eksempel ikke ta med seg potet fra Finland til Norge ettersom det kan følge med jord som er infisert.

Brudebukett

Nå kan ikke du reise til Finland på frierferd med ferske roser bagasjen. Skal du gjøre det må du har et eget sertifikat.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Folk tror det er en 1. april-spøk

Mange har tatt kontakt med Nordkalottens Grensetjeneste angående det nye regelverket. Folk tror rett og slett ikke det er sant at et slikt regelverk nå er innført.

– Vi har fått en del henvendelser. De sier at det er ikke 1. april enda. Mange er vantro til det nye regelverket, sier Riitta Leinonen.

– Det nye regelverket betyr at folk som har hytte i Finland må kjøpe alt de skal ha i Finland.

I hovedsak er det privatpersoner som er på helgeutfart som blir berørt av denne regelendringen.