Hopp til innhold

Nå er Nusse på plass i sitt nye hjem

Den foreldreløse oterbabyen Nusse er nå kommet på plass i sitt nye hjem i Lofotakvariet i Nordland.

Nusse på Lofotakvariet

NYTT HJEM: Oterungen Nusse sammen med røkter ved Lofotakvariet Robin Killi.

Foto: Lofotakvariet

Etter at moren til oteren Nusse ble påkjørt fikk hun leve det gode liv hos to fosterfamilier i Alta. Men etterhvert som det lille pelskledde dyret ble større, ble det klart at det ville være best for Nusse å flytte til et sted bedre egnet for en liten oter.

Og valget falt på Lofotakvariet, som gjerne ville ta imot Nusse. Tirsdag denne uka kom hun frem, og på akvariet har de som jobber der, og publikum, allerede blitt glad i henne.

Sosial krabat

Nusse på Lofotakvariet

PÅ TRYGG AVSTAND: Denne uka kom oteren Nusse til Lofotakvariet. Her hilser den på hannoteren Ottar, gjennom gjerdet, i Lofotakvariets Robin Killis trygge armkrok.

Foto: Lofotakvariet

Ved Lofotakvariet vil Nusse inngå i «utstillingen», sammen med blant annet seler og to andre otere.

– Det er en flott oter, godt holdt, og veldig sosialisert, og lett og trivelig å ha med å gjøre, forteller fagleder ved Lofotakvariet, Harald E. Strøm.

Men det vil ta litt lengre tid for de to voksne oterne, Gunn og Ottar, som allerede bor i oterdammen, å bli vant til nykommeren.

– Nå skal den være skjermet fra de andre til å begynne med, sier Strøm, og forklarer at de må vente til Nusse har blitt litt større før hun kan slippes løs med de to andre. I mellomtiden blir Nusse tatt med bort til oterdammen og får hilse på de to andre gjennom gjerdet.

– Vi merker det at Nusse er nysgjerrig på de to andre, men hun er samtidig reservert. Den er jo ikke vant til otere.

Må kjempe for sin rett

Når en ny oter skal introduseres, så vil de to andre føle at den kommer inn på deres territorium, og da må den være i stand til å kjempe for sin rett. Og det er Nusse foreløpig for liten til, forklarer Harald Strøm.

– Den må i verste fall tåle en kamp, for å finne ut hvem som skal være hvor inne i oterdammen, og det kan være en tøff prosess, sier Strøm.

– Det kan godt tenkes at vi venter helt til over jul med å sette dem sammen.

Lofotakvariet har holdt på med otere i mange år, og både Gunn og Ottar var også foreldreløse små oterunger da de kom til akvariet. Her kan de bli opptil 15 år.

Håper Nusse finner seg godt til rette

Ada Hammari med oteren Nusse

Ada Hammari (6) tok seg godt av oteren Nusse, som bodde hjemme hos henne og familien i Alta.

Foto: Gyda Katrine Hesla

I Alta var Nusse som et helt vanlig kjæledyr i familiene hun bodde hos. Men oteren begynte etterhvert å få det trangt badekaret, og det gikk unna en god del fisk.

– Vi ble kjempeglade da vi fant Lofotakvariet, og at de sa at de kunne ta imot Nusse og gi henne et nytt hjem, sa fostermor Elise Hammari da NRK møtte Nusse i Alta.

– Familiene i Alta har gjort en kjempejobb, det er nemlig mye arbeid å ta vare på en liten oterbaby. Vi håper at alt kommer til å gå bra her, og at hun vil finne seg godt til rette, sier Strøm.

Babyoteren Nusse har fått seg fosterhjem i Alta.

I dette videoklippet får du møte Nusse på gården i Alta, der hun ble tatt vare på etter at moren ble funnet påkjørt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark