1500 mennesker har møtt opp med fakler og lys til minnemarkeringen

– Det betyr mye for faren at Tromsø stiller opp på denne måten og viser sin kjærlighet og omsorg til han. Sammen blir man sterkere, sier bistandsadvokaten til faren, Erik Ringberg.

Fakkeltog i Tromsø sentrum

Omtrent 1500 personer samlet seg med fakler og lys på Stortorget i Tromsø sentrum.

Foto: Turi Enoksen / NRK

Tromsø sentrum er fullt av mennesker med fakler og lys. Alle har møtt opp for å ta del i sorgen.

Mandag kveld ble en kvinne i 20-årene og hennes tre døtre hentet opp livløse fra sjøen ved Fagereng i Tromsø. Tre av dem er døde.

Datteren på halvannet år ligger på Rikshospitalet og kjemper for livet. Hun er kritisk skadet. Faren til døtrene er på sykehuset med dattera.

– En tragedie som har blitt større for hver dag

Abdalla Ali Mohammed er leder for integreringsutvalget i Tromsø kommune.

Han holdt en tale under markeringen på vegne av han selv og den sudanske foreningen i Tromsø ville han takke tromsøværingene.

– Det er en trist og hjerteskjærende tragedie som har rystet oss i Tromsø og i hele Norge. Det er en tragedie som har blitt større for hver dag. Vi sender våre dypeste medfølelse til familien og pårørende.

Han rettet en ekstra takk til politimannen som skal ha gått ut i vannet for å hente barna.

I tillegg takket han politiet, kommunen, helsemedarbeidere og kriseteamet.

– Tusen takk til private personer som har hjulpet familien. Og takk til Øyvind Bakkeby Moe som står bak arrangementet.

Fakkeltog i Tromsø sentrum

Alt fra småbarnsfamilier til eldre møtte opp for å samle seg i sorgen over det som har skjedd.

Foto: Marita Andersen / NRK

Sammen blir man sterkere

Farens bistandsadvokat, Erik Ringberg deltok også på markeringen og syns det er flott å kjenne på varmen og omsorgen fra folket.

– Jeg ringte til faren mens arrangementet pågikk og fortalte hva som skjedde underveis. Han er veldig takknemlig og sier at hans hjerte alltid vil være i Tromsø.

Han forteller at faren er i en særdeles krevendes situasjon, men han takker alle i Tromsø for den varmen og omsorgen han opplever.

– Det betyr mye for faren at Tromsø stiller opp på denne måten og viser sin kjærlighet og omsorg til han. Sammen blir man sterkere, sier Ringberg.

Fakkeltog i Tromsø sentrum

Flere hundre fakler lyser i mørket.

Foto: Oda Viken / NRK

Lørdag ble det også opprettet en privat innsamlingsaksjon til faren. I løpet av 24 timer er det samlet inn 200 000 kroner.

– Han er helt overveldet når han hører mye penger det har kommet inn.

Kona hans og deres to barn vil bli begravet tirsdag. Faren vil komme nordover for å delta i begravelsen før han drar tilbake til Rikshospitalet for å våke over sin datter.

– Vi er ingenting uten hverandre

Også ordfører i Tromsø kommune Gunnar Wilhelmsen har møtt opp og mener at det viser at hele kommunen bryr seg når så mange kommer og vil ta del i sorgen.

– Jeg setter pris på at byens befolkning viser omsorg. Og når det er så mange som kommer og vil ta del i sorgen, det sier litt om rausheten til kommunen.

– Det viser også at de har behov for å ta del i sorgen, sier ordføreren.

Han holdt en kort tale hvor han oppfordret alle til å ta oss tid til å se hverandre i denne mørke tiden.

Fakkeltog i Tromsø sentrum

Her med initiativtaker Øyvind Bakkeby Moe (t.v.), varaordfører Marlene Bråthen, ordfører Gunnar Wilhelmsen, Abdullah Ali Mohammed og bistandsadvokat Erik Ringberg.

Foto: MARITA ANDERSEN / NRK

Ansatte i ambulansetjenesten deltok også i markeringen i sentrum.

Da arrangementet var over kjørte ambulansene i kolonne bort til Fagereng som en gest, sier pressekontakt ved UNN, Jørn Resvoll.

Ambulanser kjørte i kolonne etter minnemarkeringen i sentrum og bort til Fagereng hvor de fire ble hentet opp i sjøen.

Etter at minnemarkeringen var over i Tromsø sentrum kjørte ambulansene i kolonne til Fagereng.

Foto: Tipser

Kjente på behovet for å samles

Det er Øyvind Bakkeby Moe som tar initiativ til arrangementet.

– Med de forskjellige oppdateringene som har kommet denne uken så har jeg flere ganger sittet med klumpen i halsen og tårene i øynene. Og kjent på de forferdelige følelsene som rører seg i en slik sak, si Moe til NRK.

«La oss komme sammen for å vise at vi bryr oss om hverandre, og tenke på dem som ikke lenger er blant oss og de som sitter igjen. Vi er alle Tromsøværinger og vi er ingenting uten mangfold og hverandre.», står det på arrangementet på Facebook.

– Jeg kjente på behovet for å samles og kjenne på at dette betyr noe for samfunnet rundt. Vi er alle berørt av det. Vi bor i en liten by og må ta vare på absolutt alle, sier Moe.

Øyvind Bakkeby Moe i Tromsø.

Øyvind Bakkeby Moe er initiativtaker til arrangementet og vil samles for å tenke på dem som ikke lenger er blant oss og de som sitter igjen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK