Hopp til innhold

Mens de jobbet med å åpne denne veien, gikk et nytt skred:– Det har vært hektiske dager

Fem hundre meter av fylkesveien ble fullstendig dekket av snøskredet som kom ned fjellsida på Arnøya. Nå er det fare for enda flere snøskred.

skred

En stor fres jobber seg gjennom de tunge snømassene etter snøskredet på over fylkesveien.

Foto: Johnny Eilertsen

De ansatte i Brødrene Albrigtsen er nærmest blitt reisende i rasrydding. For tida jobber de iherdig med å få åpnet fylkesvei 348 på Kajones. Planen er at den skal være kjørbar i løpet av torsdag. Den ustabile situasjonen med stadige snøskred om vinteren, gjør at mange vurderer å flytte fra øya.

– Det har vært hektisk i det siste, men denne vinteren har vært ganske normal, sier Roy-Andor Albrigtsen.

Hektisk

De ansatte i Brødrene Albrigtsen jobber med å holde veiene åpne på Arnøya. – Men sikkerheten kommer først, sier Roy-Andor Albrigtsen.

Foto: privat

Gikk nytt skred

Den siste uka med mildvær har fått snøen til å synke litt sammen. Men fortsatt er skavlene fire meter høye. Snømassene er blitt tyngre, og når de i tillegg inneholder en del buskas og steiner, som ble med i skredet, er det fort gjort å ødelegge utstyr.

– Vi kjører først inn i skredet med fres, og når vi støter på noe hardt, må vi til med gravemaskinen. Vi har hatt uhell der fresen har blitt ødelagt. I går måtte vi også rykke ut til Singla, der det gikk et nytt skred mens vi holdt på her, forteller han.

fres

Fresen lager først vei gjennom raset. Så må snøen på sidene fjernes, så veien blir brei nok og skavlene trygge.

Foto: Johnny Eilertsen

For på Arnøya i Skjervøy kommune kryr det av rasfarlige steder. For noen uker siden var flere bygder fullstendig isolerte, både fra fastlandet, men også fra hverandre. Flere bedrifter ble rammet. Og ennå er ikke rasfaren over.

– Det skal regne de neste dagene, og da kan det gå skred. Forhåpentligvis kommer skredene når veien er stengt på grunn av rasfare, sier Roy Andor Albrigtsen.

Å ivareta sikkerheten er viktig, og Brødrene Albrigtsen beveger seg ikke inn i et skredutsatt område uten at det er klarert av Statens vegvesen.

snøskred

Dette skredet var fire meter høyt og fem hundre meter bredt.

Foto: Johnny Eilertsen

Frustrasjon

For noen år siden var det mindre vanlig å stenge veiene på grunn av snøskredfare. Derfor er det mange som nå blir frustrerte når veien stenges uten at det faktisk har gått snøskred.

– Noen lar frustrasjonen gå ut over oss, men vi har også de som føler seg utrygge når veiene er åpne. Man kan forutse mye, men aldri være helt trygge. Situasjonen er aldri lik fra år til år, sier Albrigtsen.

Skredsikring vil koste en milliard kroner, og har så langt ikke vært prioritert av fylkesrådet.

Det bor rundt 300 innbyggere på Arnøya i Nord-Troms.

reisende i ras

De to maskinførerne Johnny Eilertsen og Andreas Einarsen i Brødrene Albrigtsen på Arnøya reiser rundt på øya og rydder opp etter snøskred.

Foto: privat

Flere nyheter fra Troms og Finnmark