Hopp til innhold

Frykter for øyas framtid om ikke noe blir gjort

– Vi tåler ikke en vinter til, sier ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen. Han vil innkalle til krisemøte om de stadige skredene og stengte veiene på Arnøya i Nord-Troms.

Lauksundskaret

Slik har det sett ut ofte på Arnøya den siste måneden, stengte veier har skapt store problemer for befolkningen og for næringslivet.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Vi ser at situasjonen er prekær, og frykter at bedriftene som er på feil side av Arnøya går konkurs, sier Albrigtsen, og tenker spesielt på fiskebruket i Årviksand. De stadige snøskredene på øya får store konsekvenser, mener han.

– De klarer ikke et år til med samme situasjon, mener han.

Ordfører i Skjervøy

Ordfører Ørjan Albrigtsen er fortvilt over situasjonen på Arnøya.– Vi tåler ikke en vinter til, sier han.

Foto: ØYSTEIN ANTONSEN / NRK

Lørdag formiddag ble fylkesvei 347 på Arnøya mellom Årviksand og Nymoen åpnet. Den hadde da på nytt vært stengt i to dager etter at det gikk et skred torsdag. Fortsatt er fylkesvei 348 til Akkarvik stengt. I påsken var veiene på Arnøya stengt i en uke, noe som skapte store problemer.

Innkaller til krisemøte

Albrigtsen er bekymret for framtida til øya.

– Det er mange som har signalisert at de ønsker å flytte fra Arnøya. Jeg hadde en familie inne på kontoret mitt på torsdag, de hadde kjørt til helsestasjonen og raset var gått rett bak. Folk er preget av dette. Det er en situasjon som ikke er holdbar, sier han.

Han innkaller nå til krisemøte så snart som mulig, kanskje neste mandag.

– Vi tåler ikke en vinter til, sier han.

Ordføreren sier også at mesteparten av rasene går mens bommene er åpne. Han vil ikke rette kritikk mot dem som avgjør når de skal være åpen og stengt, men:

– Det sier noe om hvor vanskelig situasjonen er. Skal man ha større trygghet må det kanskje stenges dobbelt så mange dager som i dag, men da er det er rett og slett ikke levelig her ute.

Hadde vært en god investering

Albrigtsen jobber med å få oppdatert statistikk over hvor ofte veiene er stengt, men mener det hittil i vinter har vært nærmere 30 dager. En del av den rasfarlige veien ble skredsikret i 2007-08, og det er ifølge ordføreren gjort et fylkestingsvedtak om at resten skal sikres.

Årvikbruket Årviksand

– Det verste er å vente på om veien skal stenges eller ikke, det setter begrensninger på produksjonen, sier daglig leder Håvard Albrigtsen i Årvikbruket.

Foto: privat

– I skredsikringsplanen som nå er vedtatt er Arnøya inne med 35 millioner, det er ikke nok selv om vi finner et billigere alternativ, sier han.

Fiskebruket i Årviksand er bygdas hjørnesteinsbedrift med 35 ansatte. De fikk inn 40–50 tonn fisk fredag. Da hadde de ikke kasser til å pakke fisken i, på grunn av skredene torsdag, forteller daglig leder Håvard Albrigtsen.

– Det er en ugunstig situasjon, sier han.

Han sier at det er en ting er når veien er stengt, da må de bare forholde seg til det, men det verste er å vente på om veien skal bli stengt eller ikke.

– Det vanskelig er at man ikke kan planlegge kjøp av fisk når det er så usikkert og det setter en kraftig begrensning på produksjonen, sier han.

Steinar Reiten, KrF, Håvard Albrigtsen og Widar Skogen, KrF

I vinter hadde Håvard Albrigtsen bedriftsbesøk av Steinar Reiten, Widar Skogen fra KrF.

Foto: privat

Bedriften produserer helst saltfisk. For det produktet skaper ikke stengte veier problemer, men noen ganger får de inn mer fisk inn de klarer å salte ned. I tillegg har de biprodukter de leverer.

Det går som regel to biler hver dag ut av eller inn i bygda. Bedrfiften omsetter for mellom 50 og 60 milloioner kroner og han ønsker ikke å gi opp.

– Til sammen omsetter vi for 1,5 milliard her ute, så det hadde vært en god investering for samfunnet å få skredsikring, sier han.

Var isolert i en uke

Verst var det i påsken da det var stengt i en hel uke og befolkningen på Arnøya stort sett var isolert fra resten av verden.

Da merket også Gøril Albrigtsen som driver lokalbutikken Årviksand handel Matkroken, det godt. De hadde store problemer med å få inn matvarer, spesielt ferskvarer. Også denne helga blir hun fri for melk, tror hun. Hun får leveranser fredager, men denne fredagen var veien stengt.

Butikken i Årviksand

Årviksand handel var i perioder uten ferskvarer i påsken på grunn av stengte veier, men en beredskapsbåt fikk til slutt fraktet inn ferskvarer.

Foto: Øyvind Albrigtsen

– Melk får jeg ikke inn før tirsdag og da skulle jeg egentlig ha ny levering, så den har jeg måttet kansellere.

Også andre ferskvarer som bakervarer og frukt og grønnsaker er en utfordring når veien er stengt.

Verst er det kanskje for dem som ikke får medisinen sin. Butikken er også bygdas postkontor og utlevering av medisiner. Når de var isolert i en uke, ble det en utfordring. Da ble det satt inn beredskapsbåt.

– Det har heldigvis gått greit, sier hun.

Men som hun sier:

– Det er stygt å si det, men vi begynner å bli vant til det, det er ikke noe nytt som har skjedd i år, hver vinter er det sånn.

Vil ikke flytte

Årviksand har om lag 120 fastboende. I tillegg er det mye hyttefolk samt arbeidere på fiskebruket som utgjør kundegrunnlaget hennes. Påsken er den hektiske tiden i året for butikken, og i år merket hun at hyttefolket ikke kom seg til bygda.

– Men verst er det for dem som må pendle til jobb. Folk syns det er skremmende, det blir sagt at det ikke vil skje noe før det faktisk går menneskeliv, sier hun.

Hun har bodd i Årviksand i elleve år og overtok butikken for et år siden. Og til tross for skredfaren og problemene angrer hun ikke. Hun og familien på fem har ikke lyst til å flytte.

– Jeg har lyst å bo her. Verken jeg eller mine trenger å pendle for å jobbe, men hvis alle rundt begynner å bevege på seg så har man ikke lyst til å sitte igjen som en småbarnsfamilie her, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark