Hopp til innhold

Tiltalt for voldtekt og menneskehandel – sier kvinnen lyver for penger

En finnmarking i 50-årene må dømmes til fem og et halvt års fengsel for voldtekt og menneskehandel, mener aktor. Tiltalte hevder den fornærmede kvinnen fra Sør-Amerika har snakket usant på en rekke punkter.

Advokat Bjørn André Gulstad

PENGEMOTIV: Advokat Bjørn André Gulstad sier den fornærmede kvinnen i 20-årene har et økonomisk motiv for å beskylde en finnmarking for voldtekt.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Hun lyver dere rett i trynet, sa forsvarer Bjørn André Gulstad til dommerne sa saken ble avsluttet i tingretten i dag.

Kvinnen kom fra hjemlandet sitt i Sør-Amerika til Øst-Finnmark i august 2018 og flyttet inn hos en finnmarking hun hadde truffet på nettet.

Seks uker senere søkte hun tilflukt hos noen med latinamerikansk bakgrunn i lokalsamfunnet, før hun anmeldte mannen til politiet.

Ifølge tiltalen har mannen voldtatt henne flere ganger.

Han skal dessuten ha lokket henne til Norge med løfter om jobb og penger, uten at han kunne innfri løftene.

Kvinnen har forklart seg om arbeidsdager på opptil 12 timer. Noe av det skal ha vært på bedriften han var tilknyttet, mens resten var husarbeid hjemme hos ham.

Kamp om troverdighet

Det er ikke fysiske bevis for voldtekten, så den delen av tiltalen bygger på kvinnens forklaring. Hun sier at de hadde frivillig sex de første dagene, men at hun senere ble tvunget.

Forsvarer Bjørn André Gulstad har fra første stund forsøkt å undergrave kvinnens troverdighet ved å bore i det han hevder er feil og unøyaktigheter i forklaringen hennes.

I politiavhør har hun blant annet sagt at hun ikke visste at mannen var skilt og hadde barn. Chatlogger viser imidlertid at hun hadde spurt om hvordan det gikk med barna hans.

I avhøret sa hun også at hun var sjokkert over ikke å få eget soverom, men chatten viser at de planla å bo sammen og ha sex.

Aktor John-Kåre Olsen mente kvinnen alt i alt hadde forklart seg troverdig. Det som ser ut som feil og motsigelser fra de første avhørene, har naturlige forklaringer, sa han:

– Vi ser ikke hva sags spørsmål som er stilt og hvordan det er formidlet av tolken. Vi vet heller ikke hvilket tidsrom det er snakk om når hun sier at hun ikke kjente til at han hadde barn, sa Olsen.

Private videoer i retten

I retten har forsvareren vist fram til sammen 57 bilder og videoer av kvinnen i erotiske og seksuelle situasjoner. De er hentet fra chatten mellom kvinnen og den tiltalte finnmarkingen i tida før hun kom til Norge.

De viser ifølge forsvareren at hun var aktiv og pågående for å «erobre» mannen, som hun selv kalte det i retten.

Hun vedgikk at noen av videoene var sendt til flere menn. Også i tiden hun bodde med finnmarkingen, har hun sex-chattet med andre menn, og hun har mottatt penger fra en av dem.

– Det fremstår som klart at penger har vært motivet hennes. Hun har brukt sex målrettet, strategisk og kalkulerende for å få oppmerksomhet, sa Gulstad.

Han viste til den norske ordningen med voldsoffererstatning:

– Dersom hun får medhold i denne saken, har hun vunnet i lotto. Det er det som ligger i potten.

Presset kvinner for sexvideoer

Chatloggene viste at den fornærmede kvinnen hadde tatt initiativet til sex med finnmarkingen også i tida etter de påståtte voldtektene. Forsvareren mente det viste at hun ikke snakket sant.

Bistandsadvokat Edel Olsen mente derimot det var fullt forståelig:

– Hun sa hun brukte sex til å blidgjøre ham når han var på sitt mest dominante. Dette er jeg vant til å høre i saker om mishandling: Kvinner bruker sex for å roe ned en mann. De lærer seg slike teknikker, sa Olsen.

Hun la også vekt på forhistorien til den tiltalte. I retten kom det fram at han hadde hatt kontakt på nettet med flere hundre utlendinger. Ved flere tilfeller hadde han presset kvinner til å sende ham nakenbilder og sexvideoer.

– Han har også hatt flere utenlandske damer hos seg i Norge. Det er spesielt en dame som er sammenlignbar, sa Olsen, og viste til en tidligere au pair som var arbeidstaker og samtidig hadde et seksuelt forhold til den tiltalte.

Lokket med jobb

Loggene viste at kvinnen ble lokket med jobb i en bedrift som finnmarkingen var tilknyttet, men han hadde ikke myndighet til å ansette henne.

– I chattene framstår han som direktør, og det avtales også lønn. Han lover å kompensere tapet hun har ved å si opp jobben i hjemlandet. Hun risikerer enormt, sa aktor John-Kåre Olsen i sin prosedyre.

Aktorene John-Kåre Olsen og Lisa Moon Sneve

Aktorene John-Kåre Olsen og Lisa Moon Sneve krevde fem og et halvt års fengsel for finnmarkingen.

Foto: NRK

Påstanden om fem og et halvt års fengsel gjelder også et tilfelle av dokumentfalsk knyttet til mannens jobb.

Bistandsadvokaten krever oppreisning opp mot 300.000 kroner for den fornærmede kvinnen, pluss drøyt 90.000 kroner for lønn og overtid som hun ikke har fått utbetalt.

Forsvareren krevde full frifinnelse, bortsett fra for tiltalen om dokumentfalsk, som finnmarkingen stort sett har innrømt.