Hopp til innhold

Mathis Ivan felte den første elgen i Norge

Elgjakta i Kautokeino og Karasjok starter tidligere enn resten av landet, og det tok ikke lang tid før den første elgen var skutt.

Mathis Ivan Sara felte den første elgen i Finnmark og Norge i år

Mathis Ivan Sara er den yngste i jaktlaget til Per Mathias Siri. Han fikk også æren av å felle den første elgen i Finnmark og Norge under årets elgjakt.

Foto: Per Mathis Siri

Det var jaktlaget til Per Mathis Siri som kunne melde inn den første elgen som ble felt i Finnmark og Norge under årets elgjakt.

Jaktlaget syntes det var ekstra hyggelig å høre at de var først ute med å felle en elg i Finnmark.

– Vi er godt i gang og det er veldig artig å felle en elg første jaktdag og være først i Finnmark. Det var veldig hyggelig, sier jaktleder Per Mathis Siri.

Elgjakta i Karasjok og Kautokeino starter tidligere enn resten av landet. I de to finnmarkskommunene starter jakta 1. september, mens den starter 25. september i resten av landet.

Mathis Ivan Sara skjøt den første elgen i Finnmark i 2018

Her poserer Mathis Ivan Sara med elgen som han felte på lørdagsmorgen. Selv om han er yngst i jaktlaget, så har han felt flere elg tidligere.

Foto: Privat

Rett utenfor leiren

Siri sitt jaktlag på elleve personer jakter på jaktfeltet, Bastevárri, i Kautokeino kommune. Lederen for jaktlaget opplyser at de kom seint til leiren på fredag, og de hadde derfor ikke observert noen elg før jakta startet.

Men jaktlaget begynte å speide etter elg før det var lyst på lørdagsmorgen.

– Den dukket opp rett under leiren vår på ei myr. Tidlig på morgenen. Han som var på post oppdaget elgen rundt klokken fem. Så han sprang ned, og på 100 meters avstand felte han elgen, sier Siri.

Rundt klokken 06.00 ble elgoksen felt.

Det var jaktlagets yngste jeger, Mathis Ivan Sara, som felte elgoksen.

Mathis Ivan Sara felte den første elgen i Finnmark og Norge i år

Det var flott høstvær i Kautokeino da årets elgjakt startet 1. september.

Foto: Per Mathis Siri

Kvote på 921 dyr

Jaktlaget til Per Mathis Siri hadde to dyr på årets kvote. De har dermed ett dyr igjen de kan felle. Totalt har Finnmarkseiendommen i år åpnet opp for ei kvote på 921 elg i Finnmark.

I Kautokeino er det ei kvote på 102 dyr, mens i Karasjok er kvoten på 223.

Mange kontroller

Reinpolitiet og Statens naturoppsyn meldte før årets jakt at de vil være i terrenget og holde kontroller.

De ber i den sammenhengen årets jegere om å huske å ta med seg kvittering for betalt jegeravgift, våpenkort, bevis for bestått skyteprøve og kontrollkort.

Reinpolitiet og Statens naturoppsyn vil være i terrenget og holde kontroller

Reinpolitiet og Statens naturoppsyn vil være i terrenget og holde kontroller under årets elgjakt i Finnmark.

Foto: Politiet i Finnmark


I Karasjok er det utdelt 65 jaktvald og i Kautokeino er det 45 jaktvald.

– Dette betyr at det vil være flere hundre jegere ute i felt under jaktperioden, og for mange er dette årets høydepunkt. Mange jaktfelt ligger langt fra vei, og det vil bli en god del kjøring med ATV og andre terrenggående kjøretøy i forbindelse med jakta, skriver Politiet i Finnmark på Facebook.

– Vi sjekker at kjøring skjer på en lovlig måte og i henhold til dispensasjonen, at våpenet er nedpakket og i henhold til våpenforskriften. Vi sjekker også at du har alle dokumenter i orden.