Hopp til innhold

Har ventet i over ett år – nå lar Listhaug han og alle Storskog-asylsøkerne få bli i Norge

Justisdepartementet kom i dag med ny instruks til Utlendingsdirektoratet om at alle asylsøkerne som kom over grensen fra Russland får behandlet asylsøknadene sine i Norge.

Wisso Ali

Wisso Ali fra Syria er fornøyd med at han nå får avklart sin framtid i Norge. Han er en av minst 850 asylsøkere som i lang tid har ventet på en avgjørelse om framtiden, etter at de kom over Storskog høsten 2015.

Foto: Privat

– Jeg er så glad for denne nyheten, sier Wisso Ali fra Syria som kom over Storskog høsten 2015.

Den nye instruksen fra Justisdepartementet betyr at minst 850 asylsøkere som i lang tid har ventet på en avgjørelse om sin framtid, nå får behandlet sin asylsøknad i Norge.

Ali som sitter på et asylmottak i Nordland, er en av disse. Han tror dette vil bedre forholdene for han selv og alle syrerne som har ventet.

– Nå vil jeg få opphold i Norge og da vil jeg få meg en jobb her og betale skatt, sier Wisso.

TV 2 meldte om saken først.

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

Nesten 5.500 asylsøkere kom over Storskog grensestasjon høsten 2015.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Mener dette var på høy tid

– Det er veldig gledelig at man endelig tar tak i dette. Det var på høy tid at de som befinner seg i Norge får en realitetsbehandling av søknadene sine slik at de som har rett til beskyttelse, får beskyttelse og de som ikke har beskyttelse får avklart sin framtid, sier Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til NRK.

Han er mener det ikke var overraskende at Listhaug snur i saken.

rådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)

Jon Ole Martinsen i NOAS er fornøyd med den nye instruksen, men mener likevel det er en liten hake ved den.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Svaret som Listhaug ga for knapt en måned siden tydet på at dette kunne ta enda lengre tid, derfor er det enda mer gledelig at det kom nå og før jul, sier han.

En hake ved instruksen

Justisdepartementet skriver i en pressemelding at praksis for behandling av de øvrige Storskog-sakene forblir uendret.

Søkere som fortsatt har gyldig visum eller oppholdstillatelse i Russland skal som utgangspunkt avvises og returneres til Russland, står det skrevet i den nye instruksen. Det samme gjelder for eventuelt nye asylsøkere som tar seg til Norge via den norsk-russiske grensen ved Storskog.

At den nye instruksen ikke omfatter personer med fortsatt gyldig multivisum i Russland, bekymrer Martinsen i NOAS.

– Med denne begrensningen vil noen falle utenfor og den eneste konsekvensen for norske myndigheter er at de må vente på å behandle saken til disse visumene har utgått, sier Martinsen som syntes dette er unødvendig fordi disse menneskene heller ikke får returnere til Russland, sier han.

Ba om endring av instruks

Sylvi Listhaug åpner Regjeringen sin nasjonale integreringskonferanse.

Sylvi Listhaug snur og lar nå alle asylsøkerne som kom over den norsk-russiske grensen 2015 får behandlet sin asylsøknad.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Politiets utlendingsenhet (PU) blir nå hørt av Justisdepartementet. For kort tid siden ba PU innvandringsminister Sylvi Listhaug om å endre Storskog-instruksen slik at asylsøkerne kan få realitetsbehandlet sakene sine i Norge.

PU mente Justisdepartementet hadde tatt feil i at asylsøkere uten oppholdstillatelse, eller visum ville kunne få opphold i Russland. Etter påtrykk fra PU tok Utlendingsdirektoratet (UDI)dette opp med departementet.

Også flere politikere fra oposisjonen har bedt regjeringen ta grep.